Atom Enerjisi Kurumu, görevde yükselme yönetmeliğini değiştirdi

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 08 Aralık 2010 08:26, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

YÖNETMELİK

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığından:

TÜRKİYE ATOM ENERJİSİ KURUMU GÖREVDE YÜKSELME VE

UNVAN DEĞİŞİKLİĞİ YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK

YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK

MADDE 1 ? 16/6/2005 tarihli ve 25847 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Türkiye Atom Enerjisi Kurumu Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Yönetmeliğinin 4 üncü maddesinin birinci fıkrasında yer alan ?Görev grupları? ve ?Hizmet süresi? tanımları aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve aynı fıkraya aşağıdaki tanımlar eklenmiştir.

?Görev grupları: Aynı düzeydeki unvanların gruplandırılmasını,?

?Hizmet süresi: 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 68 inci maddesi çerçevesinde; Kurumda çalışılan süreler ile genel bütçeli idareler, mahalli idareler, kamu kurum ve kuruluşlarında fiilen çalışılan süreler, resmî veya özel müesseseler ve meslekleriyle ilgili serbest çalışılan süreler ile muvazzaf askerlikte geçen süreleri,?

ş günü: Ulusal bayram ile genel ve hafta sonu tatil günleri hariç, diğer günleri,?

?Unvan değişikliği sınavı: En az ortaöğretim düzeyinde meslekî veya teknik eğitim sonucu ihraz edilen unvanlara ilişkin görevlere atanabilmek için, eğitime tabi tutulmaksızın yapılan yazılı sınavı,?

?Merkez: 9/7/1982 tarihli ve 2690 sayılı Türkiye Atom Enerjisi Kurumu Kanununun 9 uncu maddesine göre kurulmuş olan araştırma ve eğitim merkezini,?

MADDE 2 ? Aynı Yönetmeliğin 5 inci maddesinin ikinci fıkrasının (g) bendi ile aynı maddenin son fıkrasında yer alan ?Daire Tabibi, Diş Tabibi,? ibaresi yürürlükten kaldırılmıştır.

MADDE 3 ? Aynı Yönetmeliğin 6 ncı maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi yürürlükten kaldırılmış ve (c) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

?c) Görevde yükselme eğitimine katılanların Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığına, Milli Eğitim Bakanlığına, Türkiye ve Orta Doğu Amme İdaresi Enstitüsü Genel Müdürlüğüne veya yükseköğretim kurumlarından birine yaptırılacak yazılı sınavda başarılı olmaları gerekir.?

MADDE 4 ? Aynı Yönetmeliğin 7 nci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

?Madde 7 ? Bu Yönetmelik kapsamında bulunan personelin 5 inci maddenin ikinci fıkrasının (a) bendinin (1) ve (2) numaralı alt bendinde sayılan unvanlar hariç, bu Yönetmeliğin 10 uncu maddesinin birinci fıkrasının (a), (b), (c), (d), (e), (f), (g) bentlerinde yer alan ders konularından en az 30 ve (h) bendinde belirtilen ders konularından en az 45 saat olmak üzere toplam en az 75 saat olarak düzenlenecek olan görevde yükselme eğitimi programına katılmaları gerekir. Ancak ilgili mevzuatı uyarınca verilmesi zorunlu olan izinler süresince eğitime katılma şartı aranmaz. Aylıksız izinde bulunanlar, eğitim programı ile öngörülen toplam sürenin en az yarısı kadar eğitime katılmaları kaydıyla, bu eğitim sonunda düzenlenecek görevde yükselme sınavına girebilirler.

Birinci fıkrada yer alan izinler dışında, zorunlu olduğu belgelendirilen hâllerde, eğitim süresince izin kullanmamış olan personele on saate kadar izin verilebilir.?

MADDE 5 ? Aynı Yönetmeliğin 8 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

?Madde 8 ? Görevde yükselme veya unvan değişikliği suretiyle atama yapılacak kadrolar sınavlardan en az kırkbeş gün önce kurum personeline duyurulur. Başvuru süresi en az beş iş günü olarak belirlenir.?

MADDE 6 ? Aynı Yönetmeliğin 9 uncu maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

?Madde 9 ? İlan edilen kadrolar için belirlenen başvuru tarihinin son günü itibarıyla aranan nitelikleri taşıyan personel, duyuruda belirtilen şekilde kuruma başvuruda bulunabilir. Aylıksız izinde bulunanlar da dâhil olmak üzere, ilgili mevzuatı uyarınca verilmesi zorunlu olan izinleri kullanmakta olan kurum personelinin, görevde yükselme eğitimi ve sınavına katılmaları mümkündür. Ancak, başvuru tarihinin son günü ile sınav tarihi arasındaki sürede yıllık izin kullanılamaz. Duyurudan önce yıllık izinde bulunanlar, en geç eğitimin başlangıç tarihine kadar izinlerini sona erdirmek kaydıyla başvuruda bulunabilirler.

Görevde yükselme eğitimine katılacakların sayısı, duyurulan boş kadro sayısının üç katını geçemez. Üç katından az istekli bulunması hâlinde, başvuru şartlarını taşıyan başvuru sahibi tüm personelin eğitime alınması sağlanır. Duyurulan kadro sayısının üç katından fazla personelin başvurması hâlinde, 15/3/1999 tarihli ve 99/12647 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Esaslarına Dair Genel Yönetmelik ekinde yer alan Ek-1 sayılı Personel Değerlendirme Formunda belirtildiği şekilde puanlama yapılmak suretiyle, toplam puanı en fazla olandan başlamak üzere, kadro sayısının üç katı kadar personel belirlenerek eğitime alınır. Ancak, yapılan puanlama sonunda eşitlik olması hâlinde, sırasıyla;

a) Hizmet süresi fazla olanlara,

b) Daha üst öğrenimi bitirmiş olanlara,

c) Üst öğrenim mezuniyet notu yüksek olanlara,

öncelik verilir.

Görevde yükselme eğitimini tamamlayanlar, görevde yükselme sınavına katılmaya hak kazanırlar.

Görevde yükselme eğitimi programları, kurum tarafından sadece kendi personeli için düzenlenebileceği gibi, bu eğitime alınacakların sayısı, atama yapılacak görevler ve eğitim programı bir ay önceden Devlet Personel Başkanlığına bildirilerek uygun görüş alınması hâlinde Devlet Personel Başkanlığı veya anılan Başkanlıkça uygun bulunacak kamu kurum ve kuruluşları tarafından müşterek görevde yükselme eğitimi programları düzenlenebilir.?

MADDE 7 ? Aynı Yönetmeliğin 10 uncu maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

?Madde 10 ? Görevde yükselme eğitimi aşağıdaki konuları kapsar:

a) T.C. Anayasası:

1) Genel esaslar.

2) Temel hak ve ödevler.

3) Devletin temel organları.

b) Atatürk ilkeleri ve inkılâp tarihi, ulusal güvenlik.

c) Devlet teşkilatı ile ilgili mevzuat.

d) 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu ve ilgili mevzuat.

e) Türkçe dil bilgisi ve yazışmayla ilgili kurallar.

f) Halkla ilişkiler.

g) Etik davranış ilkeleri.

h) Kurumca belirlenecek görev alanları ve atama yapılacak görevin niteliği ile ilgili konular.

Kurumun düzenleyeceği eğitim programlarında birinci fıkranın (h) bendinde belirtilen konulara ilişkin eğitimin ağırlığı yüzde altmışın altında olamaz.

Görevde yükselme eğitiminin ortak konularına ilişkin sınav sorularının hazırlanmasında, Devlet Personel Başkanlığınca bu konularla ilgili belirlenen ders notları esas alınır.

Görevde yükselme eğitimi ve sınavına ilişkin sekreterya hizmetleri İdari ve Mali İşler Dairesi Başkanlığı Personel Şube Müdürlüğü tarafından yürütülür.?

MADDE 8 ? Aynı Yönetmeliğin 11 inci maddesi başlığıyla birlikte aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

?Görevde yükselme sınavının şekli

Madde 11 ? Görevde yükselme sınavı yazılı olarak yapılır. Bu sınav Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığına, Milli Eğitim Bakanlığına, Türkiye ve Orta Doğu Amme İdaresi Enstitüsü Genel Müdürlüğüne veya yükseköğretim kurumlarından birine yaptırılır. Görevde yükselme sınavında sorulacak sorular 10 uncu maddedeki konuların ağırlıklarına göre belirlenir.

Sınavda yüz üzerinden en az yetmiş puan alanlar başarılı sayılır.

Görevde yükselme sınavına herhangi bir sebeple katılmayanlar ile başarısız olan veya başarılı olup da müteakip sınava kadar atanmamış olanlar aynı unvanla ilgili düzenlenecek eğitim ve sınava ilişkin bütün usul ve esaslara tabidir.

Bu Yönetmelik kapsamında bulunan ve doktora öğrenimini bitiren personelden, atanılacak görev için aranan toplam hizmet süresine sahip olmaları ve mevzuatla aranan öğrenim şartını taşımaları kaydıyla uzman veya aynı düzeydeki görevler ile daha alt görevlere sınavsız atanabilirler,?

MADDE 9 ? Aynı Yönetmeliğin 12 nci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

?Madde 12 ? Bu Yönetmeliğin 5 inci maddesinin üçüncü fıkrasında belirtilen unvan değişikliğine tabi kadrolara, bu unvanları en az ortaöğretim düzeyinde mesleki veya teknik eğitim sonucu ihraz etmiş bulunan personelin atanması, bu bölümde belirtilen usul ve esaslar çerçevesinde eğitime tabi tutulmaksızın yapılacak unvan değişikliği sınavı sonucundaki başarısına göre gerçekleştirilir.

Unvan değişikliği sınavları, görev alanları ve atama yapılacak görevin niteliğine ilişkin konularda yazılı olarak yaptırılır ve bu sınavlara katılacaklarda, kurumda veya öğrenim durumları ile ilgisi bulunmayan görevlerde belirli süre hizmet yapmış olma şartı aranmaz. Unvan değişikliği sınavı kapsamındaki görevlere, sadece kurumun kendi personeli başvurabilir.

Unvan değişikliği sınavında yüz puan üzerinden en az yetmiş puan alanlar başarılı sayılır.

Bu Yönetmelik kapsamındaki personelden doktora öğrenimini bitirmiş olanlar, unvan değişikliği sınavına katılmaksızın öğrenimle ihraz edilen görevlere atanabilirler.?

MADDE 10 ? Aynı Yönetmeliğin 13 üncü maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

?Madde 13 ? Kurumca yaptırılacak yazılı sınava ilişkin görevde yükselme işlemlerini yürütmek üzere beş kişiden oluşan sınav kurulu teşkil edilir. Sınav kurulu, atamaya yetkili amir veya görevlendireceği kişinin başkanlığında personel birimi ve/veya eğitim birimi temsilcileri ile atamaya yetkili amirce belirlenecek diğer üyelerden teşekkül eder. Sınav kurulunu teşkil eden üyeler, görevde yükselme sınavına alınacak personelden, öğrenim ve ihraz ettikleri unvanlar itibariyle daha düşük seviyede olamazlar.

Sınav kurulunun başkan ve üyelerinin görevde yükselme sınavına eşlerinin, ikinci dereceye kadar (bu derece dahil) kan ve kayın hısımlarının katıldığının tespit edilmesi halinde, bu üye veya üyeler sınav kurulu üyeliğinden çıkartılır ve bunların yerine yeni üye veya üyeler görevlendirilir.?

MADDE 11 ? Aynı Yönetmeliğin 14 üncü maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

?Madde 14 ? Sınav kurulu, görevde yükselme veya unvan değişikliği sınavlarına katılacaklar için 10 uncu maddeyle öngörülen, Kurumca belirlenecek görev alanları ve atama yapılacak görevin niteliği ile ilgili konuları ihtiva eden notların hazırlanması veya hazırlattırılması ve ilgili personele verilmesinin sağlanması, sınav sonuçlarının ilanı, yapılacak itirazların sonuçlandırılması ile sınavlara ilişkin diğer işleri yürütür. Kurum, gerekli hazırlıkların yapılabilmesi için eğitim tarihinden en az iki ay önce sınav kurulunu bilgilendirir. Sınav kurulu, bu fıkrada öngörülen sınav konularına ilişkin notların, görevde yükselme suretiyle atanacaklar için eğitimin başlayacağı tarihe kadar, unvan değişikliğine tâbi görevlere atanacaklar için ise sınav tarihinden en az bir ay önce, ilgili personele verilmesini sağlar. 10 uncu maddedeki ortak ders konularına ilişkin ders notları, ilgili personel tarafından temin edilir.?

MADDE 12 ? Aynı Yönetmeliğin 15 inci maddesi başlığıyla birlikte aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

?Sınav sonuçlarının açıklanması ve itiraz

Madde 15 ? Sınav kurulu, kendisine intikal ettiği tarihten itibaren beş iş günü içerisinde sınav sonuçlarını ilan eder ve ilgililere yazılı olarak bildirir. İlgililer, kendilerine yazılı olarak bildirilmesinden itibaren beş iş günü içerisinde sınav sonuçlarına itiraz edebilir.

Yapılan sınavlarda hatalı sorulara tekabül eden puanlar eşit şekilde diğer sorulara dağıtılır. Ancak soruların yüzde beşinden fazlasının hatalı olduğunun birinci fıkrada belirtilen süre içinde yapılan itirazlar üzerine veya herhangi bir şekilde tespit edilmesi hâlinde, sınav iptal edilir ve en kısa sürede yeni sınav yapılır.?

MADDE 13 ?Aynı Yönetmeliğin 16 ncı maddesinin dördüncü fıkrası yürürlükten kaldırılmıştır.

MADDE 14 ? Aynı Yönetmeliğin 17 nci maddesi yürürlükten kaldırılmıştır.

MADDE 15 ? Aynı Yönetmeliğin 18 inci maddesi başlığıyla birlikte aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

?Sınav şartı ve atama

Madde 18 ? Görevde yükselme eğitimini tamamlayanların, bu Yönetmelik kapsamındaki görevlere atanabilmeleri için, yapılacak görevde yükselme sınavına katılarak başarılı olmaları şarttır.

Görevde yükselme veya unvan değişikliği sınavı sonucunda başarılı olanlar arasından, üç ay içinde başarı sıralamasına göre duyurulan boş kadro sayısı kadar atama yapılır. Puanların eşit olması hâlinde, Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Esaslarına Dair Genel Yönetmelik ekinde yer alan Ek-1 sayılı Personel Değerlendirme Formunda belirtildiği şekilde puanlama yapılmak suretiyle, toplam puanı en yüksek olandan başlamak üzere atama yapılır. Ancak yapılan puanlama sonunda eşitlik olması durumunda, sırasıyla;

a) 10 uncu maddenin birinci fıkrasının (h) bendine ilişkin puanı yüksek olanlara,

b) Hizmet süresi fazla olanlara,

c) Daha üst öğrenimi bitirmiş olanlara,

d) Üst öğrenim mezuniyet notu yüksek olanlara,

öncelik verilir. Aylıksız izinde olanlar dâhil, atanmaya hak kazandıkları kadrolara ilişkin görevlerine mevzuatla öngörülen süre içinde başlamayanların söz konusu atanma hakları sona erer.

Duyurulan kadrolardan;

a) Atanma şartlarını taşımadıkları için sınavların geçersiz sayılması veya bu sebeple atamaların iptal edilmesi, atanılan göreve geçerli bir mazeret olmaksızın süresi içinde başlanılmaması ya da atanma hakkından vazgeçilmesi,

b) Emeklilik, ölüm, memurluktan çekilme veya çıkarılma, başka unvanlı kadrolara ya da başka bir kuruma naklen atanma,

sebepleriyle boş kalan veya boşalanlara, görevde yükselme veya unvan değişikliği sınavı tarihinden itibaren iki yıllık süreyi aşmamak üzere aynı unvanlı kadrolar için yapılacak müteakip sınava kadar, sınavı kazandıkları hâlde kadro yetersizliği nedeniyle ataması yapılamayan personelin başarı sırasına göre atamaları yapılabilir.?

MADDE 16 ? Aynı Yönetmeliğin 19 uncu maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

?Madde 19 ? Aşağıdaki kadrolara atanma şartları şunlardır:

a) İdari ve mali işler daire başkanı kadrosuna atanabilmek için;

1) 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 68 inci maddesinin (A) ve (B) bentlerinde öngörülen koşullara sahip olmak,

2) 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 125 inci maddesinin (C) ve (D) bentlerine göre ceza almamış olmak,

3) En az dört yıllık eğitim veren ilgili fakülte mezunu olmak ve Kurumda en az 2 yıl Şube Müdürü veya APK uzmanı olarak çalışmış olmak,

4) 2690 sayılı Türkiye Atom Enerjisi Kurumu Kanununun 8 inci maddesinde yer alan İdari ve Mali İşler Dairesi Başkanlığının görevleri kapsamındaki konularda en az 10 yıl çalışmış olmak ve Kurum dışından atanacaklar da ise en az 10 yıl kamu hizmetinde bulunmuş ve en az üç yıl Şube Müdürü veya APK uzmanı olarak çalışmış olmak.

b) Teknik daire başkanı kadrosuna atanabilmek için;

1) 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 68 inci maddesinin (A) ve (B) bentlerinde öngörülen koşullara sahip olmak,

2) 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 125 inci maddesinin (C) ve (D) bentlerine göre ceza almamış olmak,

3) Mühendislik veya temel bilimlerde en az dört yıllık fakülte eğitimine sahip olmak,

4) 2690 sayılı Türkiye Atom Enerjisi Kurumu Kanununun 8 inci maddesinde yer alan Nükleer Güvenlik Dairesi Başkanlığı, Radyasyon Sağlığı ve Güvenliği Dairesi Başkanlığı, Teknoloji Dairesi Başkanlığı ve Araştırma-Geliştirme Koordinasyon Dairesi Başkanlığının görevleri kapsamındaki konularda en az 10 yıl deneyime sahip olmak,

5) İngilizce, Fransızca ve Almanca dillerinin herhangi birinden Kamu Personeli Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavından veya Üniversitelerarası Kurul Yabancı Dil Sınavından en az 70 veya uluslararası geçerliliği olan yabancı dil bilgisi seviye tespit sınavlarından bunlara muadil puan almış olmak.

c) Merkez müdürü kadrosuna atanabilmek için;

1) 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 68 inci maddesinin (A) ve (B) bentlerinde öngörülen koşullara sahip olmak,

2) 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 125 inci maddesinin (C) ve (D) bentlerine göre ceza almamış olmak,

3) Mühendislik veya temel bilimlerde en az dört yıllık fakülte eğitimine ilaveten Merkezin görevleri kapsamına giren faaliyetler ile ilgili bir konuda tercihen doktora derecesine sahip olmak ve Merkezin görevleri kapsamındaki konularda en az 10 yıl deneyime sahip olmak,

4) İngilizce, Fransızca ve Almanca dillerinin herhangi birinden Kamu Personeli Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavından veya Üniversitelerarası Kurul Yabancı Dil Sınavından en az 70 veya uluslararası geçerliliği olan yabancı dil bilgisi seviye tespit sınavlarından bunlara muadil puan almış olmak.

d) Merkez müdür yardımcısı kadrosuna atanabilmek için;

1) 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 68 inci maddesinin (A) ve (B) bentlerinde öngörülen koşullara sahip olmak,

2) 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 125 inci maddesinin (C) ve (D) bentlerine göre ceza almamış olmak,

3) Merkezin görevleri kapsamına giren konularla ilgili mühendislik veya temel bilimlerde en az dört yıllık fakülte eğitimine ilaveten Merkezin görevleri kapsamına giren faaliyetler ile ilgili bir konuda tercihen yüksek lisans derecesine sahip olmak ve idari işlere bakacak müdür yardımcısı için tercihen sosyal ve idari bilimlerde dört yıllık fakülte eğitimi mezunu olmak,

4) Merkezin görevleri kapsamındaki konularda en az 10 yıl deneyime sahip olmak,

5) Teknik işlere bakacak müdür yardımcıları için İngilizce, Fransızca ve Almanca dillerinin herhangi birinden Kamu Personeli Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavından veya Üniversitelerarası Kurul Yabancı Dil Sınavından en az 70 veya uluslararası geçerliliği olan yabancı dil bilgisi seviye tespit sınavlarından bunlara muadil puan almış olmak.

e) Bölüm başkanı kadrosuna atanabilmek için;

1) 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 68 inci maddesinin (A) ve (B) bentlerinde öngörülen koşullara sahip olmak,

2) Mühendislik veya temel bilimlerde en az 4 yıllık fakülte mezunu olmak ve tercihen lisansüstü derecesine sahip olmak,

3) Merkezin görevleri kapsamındaki konularda en az 10 yıl deneyime sahip olmak,

4) İngilizce, Fransızca ve Almanca dillerinin herhangi birinden Kamu Personeli Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavından veya Üniversitelerarası Kurul Yabancı Dil Sınavından en az 70 veya uluslararası geçerliliği olan yabancı dil bilgisi seviye tespit sınavlarından bunlara muadil puan almış olmak.

f) Şube müdürü kadrosuna atanabilmek için;

1) 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 68 inci maddesinin (A) ve (B) bentlerinde öngörülen koşullara sahip olmak,

2) APK uzmanı, şef, kütüphaneci veya programcı görevinde en az iki yıl bulunmuş olmak,

3) Atandığı dairenin kapsamına giren konularla ilgili en az dört yıllık fakülte mezunu olmak,

4) Sınav tarihi itibarıyla 3 yılı Kurumda olmak üzere en az 10 yıl hizmet süresi bulunmak,

5) Muhasebe şube müdürlüğünde şube müdürü kadrosuna atanabilmek için Muhasebe Yetkilisi Sertifikasına sahip olmak,

6) Teknik konuda çalışacak şube müdürü için bu alt bendin 2 nci paragrafı dışındaki paragraflarda öngörülen koşullara ek olarak İngilizce, Fransızca ve Almanca dillerinin herhangi birinden Kamu Personeli Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavından veya Üniversitelerarası Kurul Yabancı Dil Sınavından en az 70 veya uluslararası geçerliliği olan yabancı dil bilgisi seviye tespit sınavlarından bunlara muadil puan almış olmak,

7) Yapılacak görevde yükselme sınavında başarılı olmak.

g) Şef kadrosuna atanabilmek için;

1) 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 68 inci maddesinin (A) ve (B) bentlerinde öngörülen koşullara sahip olmak,

2) En az iki yıllık yüksek öğrenim mezunu olmak,

3) Sınav tarihi itibarıyla en az 3 yılını Kurumda geçirmiş olmak kaydıyla en az 8 yıl hizmet süresi bulunmak,

4) Yapılacak görevde yükselme sınavında başarılı olmak.

h) Koruma ve güvenlik şefi kadrolarına atanabilmek için;

1) En az iki yıllık yüksek öğrenim mezunu olmak,

2) Sınav tarihi itibarıyla en az 3 yılını Kurumda geçirmiş olmak kaydıyla en az 8 yıl hizmet süresi bulunmak,

3)Yapılacak görevde yükselme sınavında başarılı olmak.

ı) Hukuk müşaviri kadrosuna atanabilmek için;

1) 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 68 inci maddesinin (A) ve (B) bentlerinde öngörülen koşullara sahip olmak,

2) Hukuk fakültesi mezunu olmak,

3) Avukatlık ruhsatı almış olmak,

4) 3 yıl fiilen Kurumda çalışmış olmak,

5) İngilizce, Fransızca ve Almanca dillerinin herhangi birinden Kamu Personeli Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavından veya Üniversitelerarası Kurul Yabancı Dil Sınavından en az 70 veya uluslararası geçerliliği olan yabancı dil bilgisi seviye tespit sınavlarından bunlara muadil puan almış olmak,

6) Yapılacak görevde yükselme sınavında başarılı olmak.

i) Eğitim Uzmanı kadrosuna atanabilmek için;

1) 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 68 inci maddesinin (A) ve (B) bentlerinde öngörülen koşullara sahip olmak,

2) En az dört yıllık fen-edebiyat veya eğitim fakültelerinden birinden mezun olmak,

3) Sınav tarihi itibarıyla Kurumda en az 2 yıl hizmeti bulunmak,

4) İngilizce, Fransızca ve Almanca dillerinin herhangi birinden Kamu Personeli Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavından veya Üniversitelerarası Kurul Yabancı Dil Sınavından en az 70 veya uluslararası geçerliliği olan yabancı dil bilgisi seviye tespit sınavlarından bunlara muadil puan almış olmak,

5) Yapılacak görevde yükselme sınavında başarılı olmak.

j) Ayniyat saymanı kadrosuna atanabilmek için;

1) 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 68 inci maddesinin (A) ve (B) bentlerinde öngörülen koşullara sahip olmak,

2) En az iki yıllık yüksek öğrenim mezunu olmak,

3) Sınav tarihi itibariyle en az 3 yılını Kurumda geçirmiş olmak kaydıyla en az 8 yıl hizmet süresi bulunmak,

4) Yapılacak görevde yükselme sınavında başarılı olmak.

k) Bilgisayar işletmeni, veri hazırlama kontrol işletmeni, programcı yardımcısı, daktilograf, memur, ambar memuru, veznedar kadrolarına atanabilmek için;

1) En az lise ve dengi okul mezunu olmak,

2) Sınav tarihi itibarıyla kurumda en az 5 yıl hizmet süresi bulunmak,

3) Daktilograf kadrosuna atanabilmek için daktilograf sertifikasına sahip olmak,

4) Bilgisayar işletmeni kadrosuna atanabilmek için bilgisayar işletmeni sertifikasına sahip olmak,

5) Yapılacak görevde yükselme sınavında başarılı olmak.

l) Şoför kadrosuna atanabilmek için;

1) En az lise ve dengi okul mezunu olmak,

2) Sınav tarihi itibarıyla en az 5 yıl hizmet süresi bulunmak,

3) En az (B) sınıfı sürücü belgesine sahip olmak,

4) Yapılacak görevde yükselme sınavında başarılı olmak.

m) Koruma ve güvenlik görevlisi kadrolarına atanabilmek için:

1) En az lise ve dengi okul mezunu olmak,

2) Sınav tarihi itibariyle Kurumda en az 2 yıl hizmet süresi bulunmak,

3) Yapılacak görevde yükselme sınavında başarılı olmak.?

MADDE 17 ? Aynı Yönetmeliğin 20 nci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

?Madde 20 ? Unvan değişikliğine ilişkin atama esasları aşağıda belirtilmiştir.

a) Avukat, mühendis, mimar, şehir plancısı, şehir bölge plancısı, matematikçi, kimyager, fizikçi, istatistikçi, astronom, biyolog, kütüphaneci, veteriner hekim kadrolarına atanabilmek için;

1) Katılacağı unvan değişikliği sınavına ait kadronun öğrenim niteliğini taşımak,

2) İngilizce, Fransızca ve Almanca dillerinin herhangi birinden Kamu Personeli Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavından veya Üniversitelerarası Kurul Yabancı Dil Sınavından en az 70 veya uluslararası geçerliliği olan yabancı dil bilgisi seviye tespit sınavlarından bunlara muadil puan almış olmak,

3) Yapılacak unvan değişikliği sınavında başarılı olmak.

b) Programcı kadrosuna atanabilmek için;

1) En az iki yıllık yüksekokulların bilgisayar programcılığı bölümünden mezun olmak veya dört yıl süreli yükseköğretim mezunu olup Milli Eğitim Bakanlığından onaylı programcı sertifikasına sahip olmak,

2) En az iki programlama dilini bildiğini belgelemek,

3) Yapılacak unvan değişikliği sınavında başarılı olmak.

c) Hemşire kadrosuna atanabilmek için;

1) Fakültelerin, yüksekokulların veya sağlık meslek liselerinin hemşirelik bölümü mezunu olmak,

2) Yapılacak unvan değişikliği sınavında başarılı olmak.

d) Tekniker ve sağlık teknikeri kadrosuna atanabilmek için;

1) İki yıl süreli mesleki veya teknik yükseköğretim mezunu olmak,

2) Yapılacak unvan değişikliği sınavında başarılı olmak.

e) Teknisyen ve sağlık teknisyeni kadrosuna atanabilmek için;

1) Lise dengi mesleki veya teknik eğitim öğretim veren okullardan mezun olmak,

2) Yapılacak unvan değişikliği sınavında başarılı olmak.?

MADDE 18 ? Aynı Yönetmeliğin 22 nci maddesine aşağıdaki fıkra eklenmiştir.

?Teknik hizmetler sınıfı, sağlık hizmetleri sınıfı ve avukatlık hizmetleri sınıfına yapılacak naklen atamalarda; İngilizce, Fransızca ve Almanca dillerinin herhangi birinden Kamu Personeli Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavından veya Üniversitelerarası Kurul Yabancı Dil Sınavından en az 70 veya uluslararası geçerliliği olan yabancı dil bilgisi seviye tespit sınavlarından bunlara muadil puan almış olmak gerekir.?

MADDE 19 ? Aynı Yönetmeliğin 23 üncü maddesine aşağıdaki fıkra eklenmiştir.

?Teknik hizmetler sınıfı, sağlık hizmetleri sınıfı ve avukatlık hizmetleri sınıfına yapılacak açıktan atamalarda; İngilizce, Fransızca ve Almanca dillerinin herhangi birinden Kamu Personeli Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavından veya Üniversitelerarası Kurul Yabancı Dil Sınavından en az 70 veya uluslararası geçerliliği olan yabancı dil bilgisi seviye tespit sınavlarından bunlara muadil puan almış olmak gerekir.?

MADDE 20 ? Aynı Yönetmeliğe aşağıdaki madde eklenmiştir.

?Dil şartına ilişkin değerlendirmeler

Madde 23/A ? Bu Yönetmelikte geçen ve ilgili mevzuatında geçerlilik süresi belirlenmeyen dil belgelerinin geçerlilik süreleri, 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararname kapsamında belirlenen düzenlemeye paralel olacak şekilde değerlendirilir.?

MADDE 21 ? Aynı Yönetmeliğe aşağıdaki geçici madde eklenmiştir.

?İki ve üç yıllık yüksekokul mezunlarının hakları

Geçici Madde 1 ? Bu Yönetmelik kapsamına giren unvanları, ilgili mevzuatı uyarınca kazananların hakları saklıdır. 18/4/1999 tarihinde görevde bulunan ve aynı tarih itibarıyla iki ve üç yıllık yükseköğrenim mezunu olanlar, diğer koşullara sahip oldukları takdirde, Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Esaslarına Dair Genel Yönetmeliğin 5 inci maddesinin uygulanması bakımından dört yıllık yükseköğrenim mezunu kabul edilirler.?

MADDE 22 ? Aynı Yönetmeliğin ekinde yer alan EK-1 Değerlendirme Formu yürürlükten kaldırılmıştır.

MADDE 23 ? Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 24 ? Bu Yönetmelik hükümlerini Başbakan yürütür.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber