Milli Eğitim Bakanı Çelik'ten, öğretmen ve öğretmen adaylarına üç önemli konuda müjde

Haber Giriş : 29 Temmuz 2003 06:01, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Milli Eğitim Bakanı Çelik'ten, öğretmen ve öğretmen adaylarına üç önemli konuda müjde

1-Öğretmenlik kademelendiriliyor. Stajyer, öğretmen, uzman öğretmen, başöğretmenlik aşamalarında sınavdan geçecekler. Özlük hakları ve maaşları artacak.

2-Aday öğretmenler artık Milli Eğitim Bakanlığı'na başvuru için kuyruk oluşturmayacak. İnterneti kullanabilecek. Başvurular 4-10 Ağustos'ta başlayacak

3-Yıllık plan, ünite planı, günlük plan kalkıyor. CD ve kitapçıklar şeklinde öğretmenlere ulaştırılacak. Yörenin özelliklerine göre plana ekleme yapabilecek

Hükümetin renkli simalarından Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, öğretmen ve öğretmen adaylarına üç önemli konuda müjde verdi.

Habertürk'te yayımlanan Basın Kulübü'nün konuğu olan Çelik, yeni YÖK Yasa tasarısıyla ilgili eleştirilerden özel yaşamındaki bilinmeyenlere kadar pek çok konuya açıklık getirdi. İlk olarak öğretmenliği kademelendireceklerini açıklayan Çelik, şöyle konuştu:

'Öğretmenler 2004'ten itibaren göreve ilk önce stajyer öğretmen olarak başlayacak sonra öğretmen olacak. Uzman öğretmen unvanına yükselen başöğretmen sıfatını alabilecek. Yani, eğitimciler her aşamada merkezi bir sınavdan geçecek. Her seferinde de özlük haklarında ve maaşlarında artma olacak. Böylece öğretmenler kendilerini geliştirmek için çaba harcayacak.'

Yıllık plan kaldırılıyor
İlkokul öğretmenlerinin şikayetçi olduğu 'ünite planı' konusuna açıklık getiren Milli Eğitim Bakanı, sözlerini şöyle sürdürdü:'Bunu kaldırıyoruz. Yıllık planı, 'ünite planını ünitelendirilmiş yıllık plan' haline getiriyoruz. Yıllık planı öğretmen eliyle yazmak zorunda. Niye eliyle yazsın ki. Ünitelendirilmiş yıllık planı da CD ve kitapçıklar şeklinde öğretmenlerimize göndereceğiz. Öğretmenlerimiz yörenin özelliklerine göre bazı ilaveler yapabilecek.'

Adaylara internetten başvuru
Öğretmen adaylarının da başvurular için Milli Eğitim Müdürlükleri önünde uzun kuyruklar oluşturmayacağını ifade eden Çelik, 'Artık bu kuyrukları göremeyeceksiniz. Çünkü bu sene ilk defa internet üzerinden müraacatı başlatıyoruz. Başvurular, 4-10 Ağustos'ta başlıyor' bilgisini verdi.

Önümüzdeki yıldan itibaren öğretmenler de dahil tüm elemanları 'sözleşmeli eleman' olarak almayı tasarladıklarını kaydeden Çelik, 'Bu kişilerin maaşı daha fazla olacak. Artı özlük haklardaki en büyük iyileşme öğretmenlerin bu kademelendirilmesinde olacak' dedi.

Öğretim elemanlarına 'üniversitede askerlik
Milli Eğitim Bakanlığı, öğretim elemanlarının öğretmenler gibi görev başında askerlik yapabilmeleri için Milli Savunma Bakanlığı'na başvuruda bulundu.

Bakan Hüseyin Çelik, Milli Savunma Bakanlığı'na gönderdiği yazıda, 'ortak çalışma yürütme' çağrısında bulundu. Çelik, yazısında, yükseköğretimdeki en önemli sorunların başında 'nitelikli yetişmiş öğretim elemanı açığının' yer aldığını belirterek, sorunun giderilmesi için tüm imkanların kullanılması gerektiğini kaydetti. Türkiye'deki üniversitelerde toplam 76 bin 90 öğretim elemanının görev yaptığını belirten Bakan Çelik, bunların 27 bin 426'sının (yüzde 33) askerlik yükümlüsü, araştırma görevlisi olduğuna dikkati çekti.

Bu kişilerin askerlik hizmeti nedeniyle eğitimden uzak tutulmasının ülke adına büyük kayıp olduğunu belirten Çelik, yürütülecek ortak çalışma ile öğretim elemanlarının temel askerlik eğitiminden sonra uzmanlık alanlarında ihtiyaç duyulan, gelişmekte olan bir üniversitede görevlendirilebileceklerini ve askerlikleri süresince burada öğretim faaliyetlerini sürdürebileceklerini bildirdi. Milli Eğitim Bakanı, uygulama ile gelişmekte olan üniversitelere önemli oranda akademik personel desteği sağlanabileceğini vurguladı.

aksam

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber