Türkiye, kışa alışmaya çalışıyor

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 12 Aralık 2010 09:14, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Her yerde kar var

12.12.2010

Bahar havasına alışan Türkiye, aniden bastıran kışa teslim oldu. Ülke genelinde birçok şehre yılın ilk karı yağdı.

Ilıman iklimin yaşandığı İzmir bile beyaza büründü. Şehirler arası yollarda ulaşım güçlükle sürdürülürken birçok köy yolu da kapandı. Fırtına ve lodos yüzünden deniz yollarında ulaşım güçlükle sağlanıyor. Lodos bazı şehirlerde de soba zehirlenmelerine sebep oldu. Malatya, Kahramanmaraş ve Sivas'ta sert rüzgâr ve yağışlı hava bazı ev ve okulların çatısını uçurdu. Ancak bütün bu olumsuzluklara rağmen yağan kar başta Abant olmak üzere ülkenin bütün şehirlerinde güzel görüntüler verdi.

İstanbul'da yılın ilk karı Büyükçekmece ve Beylikdüzü'ne düştü. Beklendiği gibi, gece 01.00 sularında yağmaya başlayan kar, araçların üzerinde beyaz bir örtü oluşturdu. İstanbul Büyükşehir Belediyesi kış çalışma araçları da buzlanmaya karşı ana arterlerde hazır bekletildi. Buzlanmaya karşı zaman zaman tuzlama çalışması yapıldı. Fatih'teki Tarakçılar Caddesi Sandalyeciler Sokak'ta bulunan 3 katlı Yüksek Han'ın duvarı fırtına nedeniyle çöktü. Duvarın çökmesi sonucu yoldan geçmekte olan Zeynullah Ayrılık yaralandı. İstanbul'da bir kaza da Taksim'de yaşandı. Çevik Kuvvet noktasının yanındaki İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne ait reklam panosu, şiddetli fırtına nedeniyle Yıldız Aydın'ın üstüne düşerek yaralanmasına yol açtı. Reklam panosunun altında kalarak ön dişleri kırılan Aydın, film izlemek için Taksim'e geldiğini ve çarpmanın etkisiyle şok yaşadığını söyledi. Türkiye'nin önemli kış turizm merkezi olan Uludağ'da da kar kalınlığı oteller bölgesinde 25 santimetreyi geçti. Belediye tarafından oluşturulan barınma evi de sokakta kalan kimsesizlerin umudu oldu. Üç öğün sıcak yemeğin yanı sıra 24 saat sıcak su imkânının olduğu barınma evinde belirli aralıklarla çay ve kahve servisi de yapılıyor. Barınma evine yerleştirilen kimsesizler, yeniden sokaklara dönmemek için havaların ısınmasını istemiyor. Başkent'te ise etkili olan kar yağışına sürücüler hazırlıksız yakalandı. Sabah saatlerinde oluşan buzlanma sebebiyle Ankara'nın pek çok yerinde araç ve sürücüleri zor anlar yaşadı. Bazı araçların yoldan çıktığı, bazı araçların ise orta refüjde asılı kaldığı görüldü. Kar yağışının etkili olduğu bazı yerlerde ise sürücüler sokaklardan çıkamadı.

TEM'deki araç kuyruğu 30 kilometreyi buldu

Kar yağışı ve buzlanma nedeniyle TEM'in Ankara'dan İstanbul'a gidiş yönü Ankara'nın Çamlıdere ilçesi Cankurtaran mevkiinde 3 saat süreyle ulaşıma kapandı. Bölgede meydana gelen çok sayıdaki trafik kazasında 1 kişi hayatını kaybederken, 27 kişi ise yaralandı. TEM'in İstanbul gidiş yönünde 30 kilometreyi bulan araç kuyruğu oluştu. Öte yandan Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu Genel Başkanı Fevzi Apaydın, araçlarına kış bakımı yaptırmayan sürücüleri uyararak, bakım yapılmayan araçla yola çıkılmaması uyarısında bulundu. Apaydın, sürücülerin duyarlı davranmaları halinde kazaların en aza ineceğini belirterek şunları söyledi: "Kış aylarındaki kazalar çoğunlukla tek taraflı kazalardır. Ölümlü-yaralanmalı bu kazalar direksiyon hâkimiyetinin kaybedilmesi sonucu meydana gelmiştir. Köprü üstlerinde, virajlarda aracınızı dikkatli ve yavaş kullanınız. Bu mevkiler en fazla gizli buzlanmanın olduğu yerlerdir. Ağır kış şartları nedeniyle ana güzergâhlar dışına çıkmayın. Yolculukta mutlaka bakımlı olan yolları tercih edin."

Soba gazı zehirlenmesinde rekor artış

Türkiye'nin birçok ilinde sobadan sızan karbonmonoksit gazı nedeniyle zehirlenmeler yaşandı. Gaziantep'te 2 kişi hayatını kaybetti. Merkeze bağlı Aktoprak köyünde gece sobayı yaktıktan sonra uykuya dalan Aydın ailesinin 2 ferdi sabah uyanamadı. Anne Emel Aydın ile 2 yaşındaki oğlu Enes Aydın karbonmonoksit gazından zehirlenerek vefat etti. Ailenin diğer fertleri ise Cengiz Gökçek Devlet Hastanesi'nde tedavi altına alındı. Gece yarısı bastıran lodos nedeniyle şehir merkezinde yaklaşık 200 kişi zehirlenme şikâyetiyle hastanelere başvurdu. Kırşehir'de de aynı aileden 4 kişi sobadan sızan karbonmonoksit gazından zehirlenerek hastaneye kaldırıldı. Aşıkpaşa Mahallesi'nde bir evde oturan S.U., eşi F.U. ve 2 çocuğu dün gece sobaya kömür attıktan sonra uyudu. Rüzgârın ters yönde esmesi ile sobadan sızan karbonmonoksit gazından anne, baba ve çocukları zehirlendi. Eve gelen akrabaları tarafından zehirlenmiş halde bulunan 4 kişi sabah saatlerinde Kırşehir Devlet Hastanesi'ne getirildi. Zehirlenen şahısların durumunun ağır olduğu öğrenildi. Sivas'ta etkili olan lodos nedeniyle karbonmonoksit gazından zehirlenenlerin sayısının ise 42 olduğu açıklandı. Sabah saatlerinden itibaren sobadan sızan gazdan zehirlenen çok sayıda kişi hastanelere başvurdu. Karbonmonoksit gazı zehirlenmesi sonucu baş ağrısı, solunum sıkıntısı, halsizlik şikâyetleriyle hastaneye gelen vatandaşların durumlarının iyi olduğu ifade edildi. Kayseri'de de 30 kişi sobadan sızan karbonmonoksit gazından zehirlendi. Adıyaman ve Ankara'da da rüzgar sebebiyle karbonmonoksit gazından zehirlenen 8 kişi hastaneye kaldırıldı. Öte yandan Sakarya'nın Serdivan ilçesinde kurutmak için sobanın üstüne asılan kıyafetlerin tutuşması sonucu çıkan yangında yalnız yaşayan 82 yaşındaki kadın öldü.

Uzanlar'ın eski çiftliğinde kamp yapan 55 izci mahsur kaldı

Sakarya'nın Pamukova ilçesinde bir süre önce Milli Eğitim Bakanlığı'na devredilen Uzanlar'ın eski çiftliğinde kamp yapan 55 izci ile 8 öğretmen mahsur kaldı. İstanbul'un Üsküdar ve Ümraniye ilçelerinden kampa katılan öğrenci ve öğretmenlerin sağlık durumlarının iyi olduğu öğrenildi. Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TSMF) tarafından el konulan, daha sonra Orman Bakanlığı'na, ardından Milli Eğitim Bakanlığı'na devredilen Bakacak Köyü çiftliğinde kamp yapan izci grubu içinde yer alan Pamukova Halk Eğitim Müdürü Aziz Demir'e telefonla ulaşıldı. Öğrencilerle ilgili endişelenecek bir durumun olmadığını, elektriksizlik yüzünden yemekhanede pişen yemeklerin ısısıyla üşümediklerini söyledi. Demir, yollar açılırsa bu sabah itibarıyla geri dönecekleri bilgisini verdi. Bu arada grubun mahsur kaldığı haberinin alınmasının ardından İl Özel İdaresi'ne ait bir greyder yolu açarak çiftliğe ulaştı. Ancak tipi yüzünden açılan yol tekrar kapandı. Çiftliğe ulaşmaya çalışan basın mensupları da yoğun yağış dolayısıyla Hüseyinli köyüne sığındı.

İzmirliler güne sürprizle uyandı

İzmirliler, güne mevsimin ilk karıyla uyandı. Gece yarısı başlayan kar yağışı, özellikle yüksek kesimleri beyaza bürüdü. Bornova, Karşıyaka ve Buca ilçelerinin yüksek kesimlerinde, yağmurla karışık kar yağışı görüldü. Bornova'nın Evka-4 semtinde arabaların üstleri, apartmanların bahçeleri ve boş alanlar karla kaplandı. Çok az gördükleri karın tadını çıkaran İzmirliler, kar topu oynadı ve kardan adam yaptı.

Aşırı yağış baraj inşaatında heyelana yol açtı: 2 ölü, 3 yaralı

Mersin'in Anamur Çaltıbükü köyü yakınlarında yapımı devam eden Otluca Hidroelektrik Barajı inşaatında heyelan meydana geldi. Olayda Fasih Döner ve Şerif Ferik isimli işçiler göçük altında kalarak hayatını kaybetti. Cenazeler göçük altından çıkarılarak Anamur Devlet Hastanesi morguna kaldırıldı. Yaralı olarak kurtarılan 3 işçi ambulanslarla Anamur Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı. Yaralıların hastanede ameliyata alındığı bildirildi.

Samsun'da 223 köy yolu ulaşıma kapandı

Samsun'da olumsuz hava şartları nedeniyle 223 köy yolu ulaşıma kapandı. Kavak'ta 53, Havza'da 58, Asarcık'ta 32 ve Vezirköprü'de 80 olmak üzere toplam 223 köye ulaşım sağlanamıyor. Yetkililer, kapalı köy yollarının ulaşıma açılması için çalışmaların devam ettiğini bildirdi. Olumsuz hava şartları nedeniyle çok sayıda köyün elektrik ve telefon hatlarında da arızalar meydana geldiği, arızaların giderilmesi için de çalışmaların sürdürüldüğü öğrenildi.

Dev yolcu gemisi Marmaris'e sığındı

İtalya ile Mısır arasında tur yapan dev yolcu gemisi MSC Magnifica, olumsuz hava şartları dolayısıyla rotasını Marmaris'e çevirdi. Sabah saatlerinde Marmaris Limanı'na yanaşan yolcu gemisinde yaklaşık 3 bin yolcu ve bin personel bulunduğu belirtildi. Gümrük işlemlerinin tamamlanmasının ardından gemiden inen turistler, kış olması sebebiyle durgun günler geçiren ilçeye canlılık kazandırdı. Marmaris Kapalı Çarşısı'ndaki kapalı olan birçok dükkân, kepenklerini açtı. Bu arada, hava şartlarının düzelmesi durumunda öğleden sonra Marmaris'ten ayrılacak geminin, Mısır'ın İskenderiye Limanı'na gideceği bildirildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber