19 banka kuruş dağıtacak

Haber Giriş : 22 Mart 2005 10:29, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yeni madeni paraların yeterince piyasaya girmemesi üzerine Hazine Müsteşarlığı harekete geçti. Müsteşarlık, yeni paraların dağıtımını hızlandırmak için anlaşma sağladığı 19 banka ile ?mutabakat metni' imzaladı.

1 Ocak'ta Yeni Türk Lirası'na geçişle birlikte değiştirilen yeni madeni paralar Hazine'nin bağlı kuruluşu olan Darphane ve Damga Matbaası tarafından basıldı ve Merkez Bankası, Darphane ve Ziraat Bankası tarafından dağıtılmaya başlandı. Hazine'den yapılan açıklamaya göre, şu an itibarıyla piyasadaki toplam madeni para değerinin yüzde 56'sı yeni paralardan oluşuyor.

Hazine'ye göre, bu dağıtım oranı, yeni banknot ve madeni paraların piyasaya sürüldüğü 1 Ocak'tan bu yana geçen yaklaşık 2,5 aylık süre için ?olumlu' bir düzey. Bununla birlikte toplumda madeni para kullanımının yaygınlaştırılmasını amaçlayan Hazine Müsteşarlığı; Merkez Bankası ve Ziraat Bankası dışındaki gönüllü 19 bankayla yeni madeni paraların piyasaya daha hızlı dağıtılmasına aracılık etmeleri için anlaşma yaptı.

Bankalar ile imzalanan ?mutabakat metni' uyarınca söz konusu bankalar, ilgili şubelerinde yeni madeni para bulunduracak ve isteyene verecek. Bu bankalar ayrıca Merkez Bankası ve Ziraat ile birlikte bu amaçla teçhizatlandırılmış şubelerinde eski madeni paraları teslim alacak ve Darphane'ye iletecek. Burada toplanacak olan eski paralar eritilmek suretiyle yeni madeni para üretiminde kullanılacak.

Hazine'den yapılan açıklamaya göre madeni para dağıtımına şu bankalar katılacak: Akbank, Anadolubank, Arap Türk Bankası, Citibank, Denizbank, Finansbank, HSBC Bank, MNG Bank, Oyak Bank, Şekerbank, Tekstil Bankası, Turkish Bank, Türk Dış Ticaret Bankası, Türk Ekonomi Bankası, Garanti Bankası, Halk Bankası, İş Bankası, Vakıflar Bankası ve Yapı Kredi Bankası.

Diğer taraftan madeni paranın yoğun olarak kullanıldığı işletmeler (süpermarketler, akaryakıt istasyonları, bakkallar, toplu taşıma esnafı, büfe işletmeleri, unlu mamul-nişasta ve maya işletmeleri, ekmek bayileri ve diğer esnaf) gerek yeni madeni para ihtiyaçlarını bildirmek, gerekse ellerinde biriken eski madeni paraları teslim etmek amacıyla Darphane bünyesinde açılan 0212-2749813 numaralı madeni para hattını arayabilecek.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber