Kredi kartları kanun taslağı, faiz hesaplama biçimine düzen getiriyor

Haber Giriş : 22 Mart 2005 12:48, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener, kredi kartlarıyla ilgili hazırlanan kanun taslağı konusunda, "Bu taslakla, faiz hesaplama biçimine düzen getiriliyor" dedi.
"GSM Sektöründe Yeni Teknolojiler ve Rekabet" konulu sempozyumun açılış konuşmasını yapmak üzere Crowne Plaza Otel'e gelen Bakan Şener, girişte basın mensuplarının sorularını cevapladı. Şener, kredi kartlarıyla ilgili hazırlanan kanun taslağı konusunda, "Şu anda metnin çerçevesi belli, sadece redaksiyonla ilgili olarak çalışmalar devam ediyor. Bu tamamlandıktan sonra TBMM'ye gönderilecek. Benim açımdan olay bitmiştir. Biz yapılacak çalışmaları tamamladık. Herhangi ihtilaflı bir nokta kalmadı. Sadece metnin bazı kısımlarının düzenlenmesi yapılacaktır. Bunun da çok kısa bir süre içinde tamamlanacağını söyleyebilirim. Kısa bir süre içinde TBMM'ye girecektir" dedi.

Bu konularla ilgili belirlemeler yapıldığını belirten Bakan Şener, "İki yöntem benimsenecektir. İlgili banka, bankacılık faaliyetlerinden men edilecek, tasfiyesine karar verilecek veya fona devredilecek. Kredi kartlarıyla ilgili olarak bir kanun tasarısı çalışması yapılmaktadır. Bu tasarı gayri resmi olarak ortaya çıkmıştır; ama resmileşmemiştir. Bankalar Birliği ve ilgili taraflardan bazı açıklamalar yapılmaktadır. Bu yasal çerçeveyi en kısa zamanda oluşturacağız. Metin, taslak bir metindir. İşte bu metin hazırlandıktan sonra bankaların da kendilerine ait itirazları varsa en sağlıklı neyse o konuda ortak bir karara varacağız. İtirazları değerlendireceğiz" diye konuştu.

Abdüllatif Şener, faizlerle ilgili tartışmalar olduğunu belirterek, bankalar arasında kredi kartlarıyla ilgili olarak farklı faiz oranları belirlendiğini söyledi. Kendisine, gayri resmi metinde kredi kartlarıyla ilgili faiz oranları konusunda hazırlanmış net bir metin ulaşmadığını ifade eden Şener, "Bankalar faizi başlattıkları tarihte faize uyguladıkları tutarı farklı şekilde belirlemektedirler. Buna bağlı olarak hangi faiz tutarına hangi şartlarda ulaşıldığı müşteriler arasında soru işareti uyandırmaktadır. Bendeki taslak metinde bu noktalarda bir düzenleme var. Yani bankalar faizi kredi borcunun ödenmeyen kısmına uygulayacaklardır, veya faizin başlama tarihi ödemesi gereken tarihten itibaren başlayacak. Bu taslakla, faiz hesaplama biçimine düzen getiriliyor. Tüm bankaların uyacağı düzen olacağı için müşterilerin kafası karışmayacak. Yeni taslakta faiz oranlarıyla ilgili bir sınır gözükmüyor. Bankalar, azami faizle ilgili taleplerini belirtiyor. Bazı sivil toplum kuruluşları bankaların uygulaması gerektiği azami faiz üzerinde durulması gerektiği yönünde talep belirtiyor. Bu konularda henüz bir karar verilmedi. Taslak metninin tam oluşmuş hali bizim elimize ulaşmadı" açıklamasında bulundu.
İHA

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber