Yeni Türk Ceza Kanunu'nda ilk değişiklik yapıldı

Haber Giriş : 22 Mart 2005 16:32, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kabul edilen değişiklik teklifine göre, taksirli suçlarla ölüme sebebiyet vermeyi düzenleyen maddede cezanın alt sınırının 3 yıldan 2 yıla düşürülmesi, imar kirliliğine yol açanlara yönelik cezaların daraltılması kabul edildi.

TBMM Adalet Komisyonu'nda 1 Nisan'da yürürlüğe girecek yeni Türk Ceza Yasası'nda ilk değişiklik öngören yasa teklifi ele alındı. Adalet Bakanı Cemil Çiçek'in de katıldığı görüşmelerde yeni düzenlede taksirli suçlarda "ölüme sebebiyet verme" başlıklı maddede değiştirildi Maddede öngörülen cezanın alt sınırı 3 yıldan 2 yıla indirilirken, yine aynı teklifin kabul edilmesiyle "İnsan üzerinde deney' başlıklı maddede yapılan değişikliğe göre de "Deneyle ilgili izin verecek yetkili kurullarda çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanının bulunması" zorunlu hale getirildi. TCK'da yapılan bir başka değişiklikle bir suçun işlenmesiyle elde edilen eşyayı bilerek satın alan veya kabul eden kişi 6 aydan 3 yıla kadar hapis ve bin güne kadar adli para cezasına çarptırılacak.

TCK'da yer alan yağma, irtikap, resmi evrakta sahtecilik, nitelikli dolandırıcılık suçlarıyla ağırlaştırılmış müebbet hapis, müebbet hapis ve 10 yıldan fazla hapis cezalarını gerektiren suçlarla ilgili dava ve işlere bakmakla ağır ceza mahkemeleri görevli olacak.

İmar kirliliğine neden olanlara verilen cezalar ise daraltıldı. Yapı kullanma izni alınmamış binalarda herhangi bir sınai faaliyetin icrasına izin verenlerin 2 yıldan 5 yıla kadar hapisle cezalandırılması hükmü TCK'dan çıkarıldı. Bu değişikliği komisyonun AK Parti'li üyeleri özellikle İstanbul örneğini vererek, "Pek çok işletmeci mağdur, bunların işletme ruhsatları iptal ediliyor" diye savunurken, CHP'li üyeler buna karşı çıktı.

Adalet Bakanı Cemil Çiçek ise işin hukuki doğruluğuna bakıldığında mevcut düzenlemenin doğru olduğunu, ancak hayatın gerçekleri açısından bakıldığında ise kentlerde yaşanan fiili durum bulunduğuna işaret etti. Söz konusu değişikliğe böyle bakmak gerektiğini dile getiren Çiçek, yoksa şu veya bu kişiyi kollamanın söz konusu olmadığını söyledi.

İHA

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber