'Kabahatler Yasa Tasarısı' komisyonda kabul edildi

Haber Giriş : 22 Mart 2005 20:27, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

'Kabahatler Yasa Tasarısı' olarak hükümet tarafından TBMM'ye gönderilen ve toplum düzenini, genel ahlakı, genel sağlığı, çevreyi ve ekonomik düzeni korumayı amaçlayan, tasarı TBMM Adalet Komisyonu'nda kabul edildi.

Tasarıyla 1 Nisan'da yürürlükten kalkacak olan eski TCK'da var olmasına karşın, yeni TCK'ya aktarılmayarak ayrı bir yasada düzenlenmesi öngörülen kabahatler ve cezalar düzenleniyor.

Tasarı önümüzdeki günlerde Genel Kurul'da ele alınacak ve yasalaştırılacak.

Yasa tasarısının ayrıntıları ise şöyle sıralandı:

"- Emre aykırı davranış: Kamu güvenliği, kamu düzeni veya genel sağlığın korunması amacıyla verilen emre aykırı davrananlara 100 YTL ceza kesilebilecek.

- Dilencilik: Dilencilik yapana, kolluk kuvveti veya zabıta tarafından 50 YTL ceza verilecek, ayrıca mülki amir veya belediye encümeni kişinin üzerinden çıkan mülkiyeti kamuya geçirebilecek.

- Kumar: Kumar oynayan kişiye 100 YTL ceza verilecek, ayrıca kumardan elde edilen gelire de el konulabilecek.

- Sarhoşluk: Sarhoş olarak başkalarının huzur ve sükununu bozacak şekilde davranışlarda bulunanlara, kolluk tarafından 50 YTL idari para cezası verilecek, ayrıca sarhoşluğun etkisi geçene kadar kontrol altında tutulacak.

- Gürültü: Başkalarının huzur ve sükununu bozacak şekilde davranışlarda bulunanlara kolluk tarafından 50 YTL idari ceza kesilecek. Bu eylem bir işletme tarafından işlenirse, işletme sahibine bin ila 5 bin YTL idari para cezası verilecek.

- İşgal: Yetkili makamın yazılı izini olmaksızın meydan, cadde, sokak veya kaldırımları işgal eden veya buralarda mal satanlara belediye zabıtası tarafından 100 YTL idari para cezası verilecek.

- Sigara içilmesi: Kamu binalarının kapalı alanlarında sigara içenlere, birim amirinin yetikli kıldığı kişi tarafından 50 YTL ceza kesilecek. Toplu taşıma araçlarında da aynı ceza uygulanacak. Özel toplu taşıma araçlarında ise ceza, ilk başvurulan kolluk birimince kesilecek. Özel şahıslara ait olmasına karşın, herkesin girebildiği ve sigara içilmeyeceği uyarıları bulunan binalarda da aynı ceza uygulanacak. Bu yasanın 1 Nisan'da yürürlüğe girmesiyle daha önce yürürlükte olan 500 YTL'nin üzerinde ceza öngören yasa yürürlükten kalkacağı için sigara içmenin cezası da düşürülmüş oldu.

- Hayvanlara eziyet: Hayvanlara eziyet edenlere 100 YTL ceza kesilecek, kişinin kendi mülkiyetinde olsa bile söz konusu hayvan koruma altına alınacak. Gerektiğinde hayvanın mülkiyeti kamuya geçirilebilecek. Bu ceza muhtar tarafından da verilebilecek.

- Kimliği bildirmeme: Görevle ilgili olarak sorulması halinde kamu görevlisine kimliği ve adresini açıklamayan veya yanlış bilgi verene 100 YTL ceza verilecek. Cumhuriyet savcısına bu kişi hakkında bilgi verilecek, kimliği açık biçimde anlaşılana kadar gözaltına alınacak, gerekirse tutuklanacak.

- Çevreyi kirletme: Evsel çöpleri belirlenen yerlerin dışına atanlara 100 YTL ceza verilecek. (Bireysel atık ve artıkların atılması halinde de) bu ceza uygulanacak. Bu eylem yemek pişirilen ve servis edilen yerlerde işlenmesi halinde ise ceza 500-5 bin YTL arasında olacak. Hayvanları belirlenen yerlerde kesmeyen veya atıklarını sokağa, kamuya ait yerlere atanlara 100 YTL ceza verilecek. İnşaat molozları söz konusu olduğunda da aynı ceza uygulanacak. Kullanılmaz ev eşyalarında ceza 50 YTL, motorlu araçlar da 250 YTL ceza kesilecek.

- Afiş asma: İzin almaksızın meydanlara, parklara, cadde veya sokaklarda kamuya ait yerlere, izini olmaksızın özel şahıslara ait alanlara afiş, ilan asanlara 100-3 bin YTL arası para cezası verilecek.

- Silah taşıma: Yetkili makamlardan ruhsat almaksızın yasaya göre yasak olmayan silahları, park, meydan, cadde veya sokaklarda görünür şekilde taşıyanlara 50 YTL"

İHA

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber