Kadınların %40'ı fiziksel şiddete maruz kalıyor

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 18 Aralık 2010 16:01, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tayfun Turan, fiziksel şiddet gören kadınların sayısının yüzde 40 olduğunu belirterek, şiddete maruz kalan kadınların intihar girişimde bulunabileceğini ifade etti.

Sadece Türkiye'de değil, dünyada birçok kadın şiddete maruz kalıyor. Uzmanlar konu hakkında araştırmalar yaparak, kadına şiddet oranını belirliyor.

Kadına şiddetle ilgili bir panelde konuşma yapan Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tayfun Turan, şiddetin türleri, oranları ve doğurduğu psikolojik rahatsızlıklar hakkında bilgi verdi.

Turan, kadınların maruz kaldığı şiddetin sadece fiziksel şiddet olmadığını belirterek, sözel şiddet olarak adlandırılan psikolojik, ekonomik ve duygusal şiddet türleri de olduğunu ifade etti. Turan, şiddet türleri ile ilgili, "Bütün dünyada kadının maruz kaldığı şiddet tek bir şiddet değildir. Şiddet deyince insanlar sadece fiziksel şiddeti algılıyor, oysaki fiziksel şiddet uygulandığı gibi bir de sözel şiddet çeşitleri var. Ayrıca bu fiziksel ve sözel şiddet dışında psikolojik, duygusal ve ekonomik

şiddet yine kadının maruz kaldığı şiddetler arasında yer alıyor. Bizim gibi ülkelerde ekonomik şiddet çok fazla ihmal edilen bir şiddet türüdür. Daha doğrusu bunun bir şiddet türü olduğu bile fark edilmiyor. Kadının çalışmasına izin vermemek gibi, kadının elinden parasını almak ve onu harçlıksız bırakmak gibi bir şiddet ekonomik şiddet tanımlanıyor" dedi.

Kadınların psikolojik-duygusal şiddet çeşidinden bahseden Turan, kıskançlık, terk edilme korkusu, küçük düşürülme gibi durumların bu şiddet türüne neden olabileceğini ifade etti. Turan, "Ayrıca kadının maruz kaldığı bir de psikolojik-duygusal şiddet çeşidi var. Ülkemizde ekonomik, sosyal ve geri kalmış bölgelerine baktığımız zaman kadınlarında önemli bir kısmının bir şiddet türüne maruz kaldığını söyleyebiliriz. Ama genel bir rakam verecek olursak ülkemizde kadının uğradığı fiziksel şiddet oranında yüzde

40 civarında diyebiliriz" şeklinde konuştu.

Kadınların maruz kaldığı şiddetler sonrasında birçok psikiyatrik rahatsızlıkla karşı karşıya kaldıklarını belirten Turan, depresyon, travma ve anksiyete bozukluklarının bunlar arasında yer alabileceğini ifade etti. Turan, "Bu psikiyatrik bozuklular uzun yıllar sonrası bile ortaya çıkabilir. Örneğin, kadın büyük şiddete uğramıştır ama sonuçları 10 yıl sonra ortaya çıkabilir. Bunların başında en şiddetlilerinden bir tanesi travma sonrası stres bozukluğunun ortaya çıkmasıdır. Birçok ciddi sonuçlara yol

açabilecek psikiyatrik hastalıkları bu kişilerde görebiliriz. Bunun dışında yine önemli bir rahatsızlık olan depresyon görülebilir. Hemen her türlü anksiyete bozukluğu, panik bozukluk bu şiddet sonrası ortaya çıkabilir" diye konuştu.

Turan, bu psikolojik rahatsızlar sonucu, çok önemli bir sorunun daha ortaya çıktığını, intihar girişimleri ve intihar düşüncelerinin oluşabileceğini kaydederek, "Şiddet davranışına maruz kalan kadınlarda intihar girişimleri, intihar düşünceleri ya da intihar etme yani ölümle sonuçlanabilecek intihar girişimleri olabilmektedir. Bu da son derece ciddi bir durumdur" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber