SSK'nın yeniden yapılandırılmasına ilişkin yasa tasarısı TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi.

Haber Giriş : 29 Temmuz 2003 17:12, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
SSK'nın yeniden yapılandırılmasına ilişkin yasa tasarısı TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi.

SSK'nın yeniden yapılandırılmasına ilişkin yasa tasarısı TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi.Yasayla SSK, sigortalıların sosyal güvenliklerini sağlamak üzere kamu tüzel kişiliğine, idari ve mali özerkliğe sahip, özel hukuk hükümlerine tabi ''Sosyal Sigortalar Kurumu Başkanlığı''na dönüştürülüyor.

Yasayla SSK, sigortalıların sosyal güvenliklerini sağlamak üzere kamu tüzel kişiliğine, idari ve mali özerkliğe sahip, özel hukuk hükümlerine tabi ''Sosyal Sigortalar Kurumu Başkanlığı''na dönüştürülüyor.

SSK'nın, Başbakanlık Yüksek Denetleme Kurulu'nun denetimine tabi olmasını öngören yasa, sağlık işlemlerinin ''Sağlık İşleri Genel Müdürlüğü'', sigorta işlemlerinin de ''Sigorta İşleri Genel Müdürlüğü'' tarafından yürütülmesini düzenliyor. Kurum bünyesinde denetim, danışma ve destek birimleri ile ana ve yardımcı hizmet birimleri de oluşturuluyor.

Hizmetlerin memurlar, işçiler ve sözleşmeli personel aracılığıyla yürütülmesini öngören yasa, memur statüsündekilere her yıl iki ikramiye verilmesini düzenliyor.

İşletme gelirleri, kar payları ve toplam gelirlerden yüzde 90'ının kadrolu ve sözleşmeli personel ile kadrosu başka kurumlarda olsa bile fiilen SSK'da çalışan uzman tabip, tabip, eczacı, anestezi ve röntgen teknisyenleri ile bakan onayı ile Bakanlık merkez teşkilatında çalışan Kurum personeline ek ödeme şeklinde ödenebilecek. Ödeme tutarı, en yüksek devlet memuru brüt aylığının yüzde 175'ini geçemeyecek.

Yeni düzenlemeyle SSK'da halen sözleşmeli çalışan personelin kadroya geçişine de olanak sağlandı.

Bir işin yürütülmesi için gerekli asgari işçilik miktarını belirlemek ve bu konuda kurum ile işverenler arasında ortaya çıkacak anlaşmazlıklarda görev yapmak üzere 7 kişiden oluşacak ''Asgari İşçilik Tespit Komisyonu'' kurulması da öngörülüyor.

İşverenler ile isteğe bağlı sigortalıların SSK'ya olan prim borçları da yeniden yapılandırılıyor. Bu kapsamda, 30 Haziran 2003'e kadar olan prim borçları ile buna ilişkin ceza ve faizler, işsizlik sigortası primi ve buna bağlı gecikme zamları belli bir takvim içinde ve devlet iç borçlanma senetlerine uygulanan faiz oranı uygulanarak ödeme olanağı getiriliyor.

habervitrini



Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber