Polis kan ağlıyor

Haber Giriş : 23 Mart 2005 08:26, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Memurlar arasında yapılan bir araştırma, özellikle polislerin hayatlarından memnun olmadığını ortaya çıkardı. Diğer mesleklere göre daha fazla iş stresi yaşayan polislerin sağlık sorunları da çok.

Adnan Menderes Üniversitesi'nin (ADÜ) memurlar arasında yaptırdığı araştırmada, özellikle polislerin hayatlarından memnun olmadığı, sağlık sorunlarının olduğu ortaya çıktı. ADÜ Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Mehmet Eskin, polis, doktor, bankacı ve öğretmen olmak üzere 436'sı erkek toplam 707 kişi arasında ''insanların psikolojik ve bedensel sağlıkları'' ve ''iş stresinin sağlığa ve yaşama etkisi'' konularında araştırma yaptığını kaydetti. Doç. Dr. Eskin, araştırmaya katılanların yüzde 81'inin baş ağrısı, yüzde 78'inin ense ve omuz ağrısı, yüzde 73'ünün bel ağrısı, yüzde 63'ünün uykusuzluk, yüzde 51'inin baş dönmesi ve sersemlik çektiğini bildirdiğini, erkeklerde daha çok karın ağrısı, uykusuzluk ve iştahsızlık, kadınlarda ise baş dönmesi, uykusuzluk ve sersemliğin daha yaygın olduğunu belirtti.

SAĞLIKLARI KÖTÜ

Evle ilgili sorumluluğun genellikle kadınlarda olduğunun tespit edildiğini belirten Eskin, erkeklerin haftada 53, kadınların ise 42 saat işe zaman ayırdığını ifade etti. Eskin, şöyle konuştu: ''Polislerin işine en çok zaman ayıran grup olduğunu, eş ilişkilerinde polislerin durumunun bankacı ve doktorlara göre kötü olduğunu belirledik. Ev işleri için öğretmenler daha fazla zaman ayırırken, polislerin diğer kesimlere göre yaşamdan daha az memnun olduğunu belirledik. Ankete katılan polislerin daha fazla iş stresi yaşayan, sağlıklarında da kötüleşme olan kesim olduğu ortaya çıktı. Sağlık sorunları açısından da polislerin durumu, diğer gruplara göre daha kötü. Araştırmamıza katılanların yüzde 82'sinin sağlık sorunu var.''

Bedensel şikayet

Kadınların ve erkeklerin toplam iş yükleri arttıkça bedensel şikayetlerinin de arttığını belirten Eskin, ''yaşam doyumu arttıkça bedensel şikayetlerin her iki kesimde azaldığını'' kaydetti. Araştırmaya katılanların psikolojik sağlıklarını etkileyen faktörleri de araştırdığını ifade eden Eskin, erkeklerin toplam iş yükünün artması, ruhsal sorunları, eşleriyle iletişim sorunu yaşamalarının psikolojik sağlıklarını etkilediğini, yine erkeklerin spor yapma alışkanlıkları arttıkça ruhsal sağlıklarının düzeldiğini söyledi. Eskin, kadınların ruhsal sağlığının ise yaşamdan memnun oldukça iyiye gittiğini, iş yüklerinin artması ve eşleriyle ilişkilerinin bozulmasının ruhsal sağlıklarını bozduğunu belirtti.

d.b.tercüman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber