24 kalkınma ajansının koordinasyonu DPT'ye veriliyor

Haber Giriş : 23 Mart 2005 16:02, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda kalkınma ajanslarının kuruluşu ile ilgili yasa tasarısının görüşülüyor. 31 maddeden oluşan tasarının, komisyon çalışmalarının tamamlamasının ardından Genel Kurul'da ele alınması bekleniyor.

Yasa tasarısı hakkında komisyona bilgi veren Devlet Bakanı Abdüllatif Şener, tasarının AB'nin bölgesel fonlarının kullanımı ve AB'ye uyum açısından önemini vurgulayarak, "AB'ye üyelik hedefimiz doğrultusunda bölgesel gelir farklılıkları, finansman yetersizliği ve nitelikli eleman sıkıntısının aşılması bakımından da bu ajanslar faydalı olacaktır" ifadelerini kullandı.

Yerel değerlerin ve potansiyelin önem kazanması, ayrıca küreselleşmenin sağladığı fırsatlardan daha iyi yararlanmak bakımından kalkınma ajanslarının yaralı olacağına işaret eden Şener, "Bölgesel gelişmişlik farkları hem AB, hem de ülkemizde önemli bir sorun alanıdır. AB üyeliği hedefimiz doğrultusunda, gerek bölgelerimiz arasında, gerekse bölgelerimizle AB üyesi ülkelerin bölgeleri arasındaki gelişmişlik farklarının giderilmesi gerekmektedir. Bu husus AB ile ekonomik ve sosyal uyumun sağlanması bakımından büyük önem arz etmektedir" şeklinde konuştu.

Türkiye'nin üyelik müzakerelerine başlamadan AB fonlarını kullanan bir ülke olduğunu belirten Şener, bu fonların faydalı ve etkin bir şekilde kullanımı için bazı mekanizmalara ihtiyaç duyulduğunu ve kalkınma ajanlarının bu mekanizma içinde önemli rolü olacağını vurgularken, ajansların kurulamaması durumunda, Türkiye`ye yönelik AB hibelerinin büyük bölümünü oluşturan bölgesel kalkınma fonlarının kullanılamayacağına da dikkat çekerek, yerel aktörlerin kullanımı, pasif toplumdan aktif topluma dönüşümün sağlanması, çözümün sadece merkezden beklenmemesi amaçlarına da hizmet edeceğini belirtti. Ajanslar için Ankara, İstanbul ve İzmir'in birer bölge sayılmasıyla toplam 26 kalkınma bölgesi oluşturulacağını ve tüm yapılanmaların DPT'nin koordinatörlüğünde olacağını söyleyen Şener, böylece bölgesel kalkınmada önemli bir yenilenmenin sağlanacağına dikkat çekti.

İHA

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber