2010'da kalp sağlığında yaşanan önemli gelişmeler

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 27 Aralık 2010 13:53, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

Son yıllarda kalp sağlığı alanında birçok yenilik yaşandığını bildiren Amerikan Kalp Derneği, özellikle bu yıl yaşanan büyük gelişmeleri açıkladı.

Geçtiğimiz 10 yıl içinde kalp hastalığından ölümleri yüzde 27 oranında azalttıklarını söyleyen Miami Üniversitesi'nde görevli araştırmacılar, kalp hastaları ve felçlilerin yaşamını iyileştirmede yapılabilecek çok şey olduğunu belirtti.

İşte 2010 yılında kardiyovasküler araştırmalarda öne çıkan büyük gelişmeler:

1. Şeker hastalarının kardiyovasküler hastalık riskini azaltmak için tailoring tedavisi: ACCORD çalışma grubunun yürüttüğü yeni araştırma, kardiyovasküler hastalık (CVD) riskini azaltmak için spesifik tedavi sunuyor. İlk çalışmada, saldırgan kan basıncı şeker hastalarında CVD riskini azaltmıyordu.

2. Konvansiyonel valf ameliyatı olamayan hastalar için yeni gelişmeler: 2 yeni çalışma, TAVI (Transcatheter Aortic Valve Implantation) denilen yöntemin (açık kalp ameliyatı yapılmadan, kateter yöntemi kullanılarak kalbe aort kapak takılması işlemi) hastanın yaşam kalitesini birkaç yıl boyunca iyileştirdiğini destekliyor. TAVI yöntemiyle ilgili bazı riskler olsa da felç ve diğer büyük kardiyovasküler sorunlarda kateter bazlı bu uygulama önemli bir ilerleme sağlıyor.

3. Ani kalp durmasını tersine çeviren yöntem: Önemli araştırmalar, kalp krizi geçiren kişinin yanında bulunanlar tarafından yapılacak yalnız göğse baskı uygulanmasının ya da elle kalp masajının hastanın hayata dönmesini hızlandırdığını gösteriyor. Bu nedenle bu konudaki halkı bilgilendirme kampanyaları kalp masajı uygulamasını artırdı. Ve buna bağlı olarak hayatta kalma oranı da arttı. Bu yöntem yetişkinlerde başarılı olurken, ani kalp durması yaşayan çocuklar için suni solunum ile birlikte geleneksel kalbe baskı uygulamasının kullanılması önemlidir.

4. Atrial fibrilasyonda felç riskini azalmak için daha fazla seçenek bulundu: "Warfarin" isimli ilaç, atrial fibrilasyona sahip hastalar için felç riskini azaltmada pıhtılaşma karşıtı ilaç olarak uzun yıllar kullanıldı. Fakat, kanamaya yol açması, doz ayarlaması için kan testi gerektirmesi gibi nedenlerden dolayı artık hastalar ve doktorlar için cazip değil. Şimdi yeni çıkan birkaç yeni ilacın Warfarin kadar iyi olduğu belirlendi. Ayrıca ilacın kullanımı hastalar açısından daha kolay.

5. Kalp yetmezliği bulunan hastalar için pacing tedavisi: Son yapılan çalışmalar, ICD tedavisine ek olarak resenkronizasyon tedavisinin uygulanması, kalp yetmezliği olan hastaların çoğunda sonuçları olumluya çevirdi.

6. Doğumsal kalp hastalığı olan bebekler için umut verici yeni tedaviler: Tek karıncıklı lezyona sahip bebeklerde Norwood şant türleriyle ilgili deneyde, kullanılan şantın türünün sonuçlarda fark oluşturduğu görüldü. Bu hastalarda daha iyi şant seçiminin 12'inci ayda olması öneriliyor.

7. Doğru pıhtılaşma önleyici tedaviyi bulma: PLATO araştırmacılarının yaptığı yeni çalışma, "Ticagrelor" isimli yeni ilacın sonuçları iyileştirdiği ve mevcut standart "Clopidogrel" isimli ilaca göre yan etkilerinin az olduğunu gösterdi.

8. Temel bilimsel bulgular gelecek gelişmeler için anlayış sunuyor: Kök hücre tedavisinden gelen bulgular yaşam kalitesinin iyileştiğini ve kronik kalp yetmezliği çeken hastaların hayatta kalma oranlarının arttığını gösteriyor. Ayrıca bu geleceğin hücre tabanlı tedavilerinin gelişimini destekliyor.

9. Sağlıklı yaşam tarzı davranışlarını desteklemek için bilimi kullanma: Yetişkinlerde ve çocuklarda yeni bilimsel yaşam tarzı fiziksel aktivite, tüketim alışkanlıkları ile sodyum seviyesinin azaltılarak obezite ve hipertansiyon gibi durumların düzeltilmesi tarzında konuları ele alıyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber