'CEP'ten tahlil geliyor!

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 29 Aralık 2010 07:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Köprü geçişi, alışveriş derken cep telefonundan 'Mobil Tahlil Projesi' ile tahlil de yapılacak...

Kaliforniya Üniversitesi ve Avea işbirliği ile yürütülen ?Mobil Tahlil Projesi'yle cep telefonu aracılığıyla, her türlü kan ve numune tahlili yapılabilecek. Avea Ar-Ge Direktörü Egemen Kurdoğlu, ?Projemiz, 7 bin sağlık ocağımızı, merkezlerdeki gelişmiş sağlık kuruluşlarına bağlayacak bir köprü olacak. Kan tahlilleriyle, AIDS ve tüberküloz vb. hastalıklara cep telefonu kullanılarak uzaktan teşhis konulabilecek? dedi.

ABD'de Kaliforniya Üniversitesi'nin yürüttüğü ve aynı üniversiteden bioteknoloji-nanoteknoloji alanındaki çalışmalarıyla tanınan Dr. Aydoğan Özcan'ın sağlıkta yeni bir dönem başlatan çalışması, Avea'nın işbirliğiyle ?Mobil Tahlil Projesi'ne dönüştü. Mobil Tahlil Projesi tamamlandığında zamandan ve büyük yatırımlardan tasarruf edilerek, kan sayımı gibi tahliller ile sıtma, AIDS, tüberküloz vb. hastalıklara cep telefonu aracılığıyla uzaktan tanı ve teşhis konulmasını mümkün kılacak. Ar-Ge çalışmaları devam eden proje tamamlandığında, laboratuvarı bulunmayan yerlerde bile cep telefonu aracılığıyla bazı hastalıkların tetkiki için tahlil yapılabilecek, sonuçlar mobil iletişim yoluyla sağlık merkezlerine anında iletilebilecek.

Hedef 7 bin sağlık ocağı

Mobil Tahlil teknolojisi ile hastaların kan ve teşhis için gereken diğer kişisel numuneler, özel bir aparat sayesinde cep telefonu kanalıyla, Avea'nın mobil teknolojisi üzerinden teşhis yapılacak ve sağlık merkezlerine aktarılacak. Projeyi geliştiren ve aynı zamanda elektrik mühendisi olan Dr. Aydoğan Özcan, ?Yeni tele tıp teknolojileri konusunda çalışıyoruz. Geliştirdiğimiz merceksiz mikroskopları cep telefonlarına entegre ederek tahlillerin yapılmasına imkan sağlıyoruz? dedi.

Avea CEO'su Erkan Akdemir de, ?Projemiz, sağlık uygulamalarını zamandan ve mekandan bağımsız kılarak insanların ayağına götürecek ve devrim yaratacak bir nitelikte... Üstelik sadece Türkiye'de değil, dünyada örneği olmayan bu proje ile bilimkurgu filmlerinde göreceğiniz uygulamaları hayata geçirmiş olacağız? diye konuştu. Sağlık alanı ile mobil teknolojileri birleştirme yolunda ilk adımı attıklarının altını çizen Avea Ar-Ge Direktörü Egemen Kurdoğlu ise ?Projemiz, 7 bine yakın sağlık ocağımızı, merkezlerdeki gelişmiş sağlık kuruluşlarına bağlayacak bir köprü olacak. Mobil Tahlil Projesi ile kan sayımı gibi tahliller, sıtma, AIDS ve tüberküloz vb. hastalıklara cep telefonu kullanılarak uzaktan tanı ve teşhis konulması mümkün olabilecek? diye konuştu.

Toplantıya katılan Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, geçmişte elinde tansiyon aletiyle gezerek, tansiyon ölçenleri hatırlatarak, bu projeyle ellerinde bir cep telefonu bulunan ?tahlilcilerin? olacağını esprili bir dille anlattı.

?Uzaktan teşhis yöntemlerini gerçek hayata taşıyacağız'

Toplantıda projenin detaylarını anlatan Dr. Aydoğan Özcan projeye ilişkin şu bilgileri verdi: ?Kaliforniya Üniversitesi'ndeki akademik çalışmalarımızla, sağlık sektörünün en önemli sorunlarından biri olan zamanında teşhis ve zamanında müdahale konusuna çözüm bulmaya odaklanmıştık. Bir takım hastalıkların uzaktan teşhisini mümkün kılacak yerinde tahlil yöntemleri üzerinde epey mesafe kat ettik. Bu noktada Avea çalışmamızın değerini takdir ederek gerçek hayata taşımanın mümkün olabileceği bir platformda teknolojisi ile destek vermeyi teklif etti. Şu an çalışmalarımızı Avea'nın deneyimi paralelinde mobil iletişim platformuna taşıma yönünde sürdürüyoruz. Sağlık çözümleriyle mobilitenin buluştuğu bu proje, günlük yaşamda yeni bir çığır açacak.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber