Başbakan Erdoğan ulusa seslendi

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 29 Aralık 2010 20:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Başbakan Erdoğan, 2010 yılının son Ulusa Sesleniş konuşmasında 2011 yılı için hazırlanan bütçe ile ilgili vatandaşlara bilgi verdi. 2011 bütçesinin sosyal devlet ilkesine yakışan bir bütçe olduğuna vurgu yapan Erdoğan "2011 yılı için sosyal kesimlerin desteklenmesi için daha fazla kaynak ayırıyor, ekonomik anlamda zorluklar yaşayan toplumsal kesimleri desteklemeyi sürdürüyoruz" dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan 2010 yılının son Ulusa Sesleniş konuşmasında 2011 yılı için hazırlanan bütçe ile ilgili vatandaşlara bilgi verdi. 2011 bütçesinin sosyal devlet ilkesine yakışan bir bütçe olduğuna vurgu yapan Erdoğan "2011 yılı için sosyal kesimlerin desteklenmesi için daha fazla kaynak ayırıyor, ekonomik anlamda zorluklar yaşayan toplumsal kesimleri desteklemeyi sürdürüyoruz" dedi.

Başbakan Erdoğan, Ulusa Sesleniş konuşmasına 2010 yılında ekonominin yüzde 11.7 oranında büyüdüğüne dikkat çekerek başladı. Türkiye'nin en hızlı büyüyen ülkeler sıralamasında Avrupa'da birinci, dünyada üçüncü sıraya yükseldiğini kaydeden Erdoğan "Tahminlerimize göre 2010 yılını en az yüzde 6,8'lik bir büyüme oranıyla tamamlayacağız, uluslararası kuruluşlar bu oranın yüzde 8'e kadar çıkabileceğini söylüyorlar. Bu göstergeler Türkiye'nin ne kadar sağlam ve dinamik bir ekonomik yapıya kavuştuğunun açık delilidir" dedi.

-2011 BÜTÇESİ-

Başbakan Erdoğan 2010 değerlendirmesinin ardından 2011 bütçesi hakkında da ayrıntılı bilgiler verdi. 2011 bütçesinin, toplumsal duyarlılığı olan, sosyal yönü kuvvetli, mağduriyetleri gözeten, üretimi, yatırımı, ticareti, ihracatı destekleyen bir bütçe olduğuna vurgu yapan Erdoğan "2011 bütçesi, işçi, esnaf, memur, çiftçi, emekli, öğrenci, yatırımcı ve sanayiciler gibi tüm kesimlerin ihtiyaçlarını ve sıkıntılarını dikkate alan bir bütçedir. Ücretli kesimin reel alım gücünü artırmaya yönelik bir bütçedir. Bu bütçemizde de bölgesel kalkınmaya, sosyal katılımcılığa önem verilmiştir. 2011 bütçesi vatandaştan aldığını vatandaşa veren; birlikte kalkınmayı, hakça paylaşmayı hedefleyen, ayakları sağlam basan, yarınları düşünen, geleceği tasarlayan bir bütçedir.2011 bütçesi somut olarak neler getiriyor, hükümet olarak 2011'e nasıl bir vizyonla bakıyoruz, sizleri bu konuda biraz daha bilgilendirmek istiyorum. 2011 yılı bütçesi, hükümetimizin bundan önceki bütçeleri gibi, bizim çok önem verdiğimiz sosyal devlet ilkesine yakışan bir bütçedir.Bizler devletin bütün imkanlarıyla ihtiyaç sahibi insanlarımızın yanında olması gerektiğine inanıyoruz.Bu çerçevede 2011 yılı için sosyal kesimlerin desteklenmesi için daha fazla kaynak ayırıyor, ekonomik anlamda zorluklar yaşayan toplumsal kesimleri desteklemeyi sürdürüyoruz" diye konuştu.

-EĞİTİM YATIRIMLARI-

Erdoğan 2011 bütçesine ilişkin yaptığı ayrıntılı değerlendirmede Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Fonu'na aktarılan kaynağın yüzde 12.8 oranında arttırılarak 2 milyar 100 milyon TL'ye çıkarılacağını kaydetti. Sosyal Destek Projesi SODES ile kırsal kesimden şehirlere göç eden aileleri yeni hayatlarına uyum sağlamaları konusunda desteklediklerini dile getirdi.

-SAĞLIK YATIRIMLARI-

Erdoğan 2011 bütçesinde önem verilen bir diğer konunun ise Sağlık olduğuna vurgu yaparak Sağlık Bakanlığı'na ayrılan ödenekleri bir önceki yıla göre yüzde 23,7 oranında arttırdıklarını ve 17,2 milyar liraya çıkardıklarını kaydetti. Aile hekimliği uygulamasının tüm illeri içine alacak şekilde genişletileceğini ifade eden Erdoğan "Aile hekimliği ödeneklerini, 2010 başlangıç ödeneğine göre yüzde 146.6 oranında artırarak 1,3 milyar liradan 3.3 milyar liraya yükseltiyoruz" dedi.

-ESNAF VE ÇİFTÇİYE DESTEK-

2011 yılında Sosyal Güvenlik Kurumuna 62,4 miyar TL tutarında kaynak transferi yapmayı hedeflediklerini kaydeden Başbakan Erdoğan "Hükümet olarak Türkiye'nin kalkınma hedeflerinde önemli bir rolü olduğuna inandığımız esnaf ve sanatkârımıza destek olmayı da bir görev biliyoruz. Esnaf ve sanatkârımızın 2010 yılında kullandığı düşük faizli krediler için bütçeden 150 milyon TL faiz sübvansiyonu sağlamıştık.2011 yılında bu desteğimizi yüzde 118 oranında artırarak 327 milyon TL'ye çıkarıyoruz" dedi.

2010 yılı sonu itibariyle düşük faizli kredi kullanımı için çiftçilere verilen 300 milyon liralık desteğin de, 2011 yılında yüzde 158 oranında artırmak suretiyle 776 milyon liraya çıkarılacağını ifade eden Erdoğan "2011 yılında çiftçilerimize yapacağımız tarımsal destekler ise 2010 yılı başlangıç ödeneklerine göre yüzde 7 oranında bir artışla 6 milyar TL seviyesine yükselecek" diye konuştu.

-KAMU ÇALIŞANLARININ MAAŞLARI-

Başbakan Erdoğan çalışan kesimi de rahatlatmak adına yapılabilecek çalışmaların azamisini gerçekleştirmeye gayret ettiklerini dile getirerek şunları söyledi:

"2011 yılında kamu görevlilerinin maaşlarında Ocak ayında yüzde 4 ve Temmuz ayında yüzde 4 oranında artış sağlanacak. Ayrıca kamu personelinden ek ödemesi olmayanların aylıklarının iyileştirilmesi ve ücret adaletinin sağlanması amacıyla ilave 80 lira artış sağlanacak. Çalışmayan eş için ödenmekte olan aile yardımı ödeneğine de Ocak ve Temmuz aylarında ilave 20'şer TL'lik bir artış yapılacak. Devlet memurlarına ödenmekte olan aile yardımı ödeneğinden sözleşmeli personelimiz de yararlandırılmaya başlanacak. Yapılacak artışlar sonucunda; 2010 yılı Aralık ayında aile yardımı ödeneği dâhil en düşük devlet memurunun 1.300 TL olan net maaşı, 2011 yılı Ocak ayında 1.454 TL'ye, Temmuz ayında ise 1.532 TL'ye yükselecek. Böylece 2011 yılında en düşük devlet memuru aylığında yüzde 17,9 oranında artış yapmış olacağız. 2010 yılı Aralık ayında 1.577 TL olan aile yardımı dâhil ortalama memur maaşı 2011 yılı Ocak ayında 1.717 TL'ye, Temmuz ayında ise 1.793 TL'ye yükselmiş olacak. Böylece 2011 yılında ortalama devlet memuru aylığında yüzde 13,7 oranında artış yapmış olacağız. İşçi, esnaf ve tarım sigortalısı emeklilerine ödenen aylık ve gelirler de, 2011 yılı Ocak ayında 60 TL'den az olmamak üzere yüzde 4 ve Temmuz ayında yine yüzde 4 oranında artırılacak. Yapacağımız artışlarla en düşük emekli maaşını yıllık bazda yüzde 21,7 oranında artırmış olacağız."

-POPÜLİZME PRİM VERMİYORUZ-

Yapılan zamların enflasyonun üstünde olduğunu da sözlerine ekleyen Erdoğan, "Gönül istiyor ki bundan çok çok daha fazlasını insanlarımıza verebilelim. Ancak, sevgili kardeşlerim, Türkiye'nin imkânları şimdilik bu kadarına elveriyor. Lütfen şunu hiç unutmayalım; Popülizme prim verirsek; geçmişte olduğu gibi olmayanı harcamaya kalkarsak, ülkemizi yine karanlıklara sürükleriz. Olan yine dar gelirli vatandaşlarımıza olur; öyle hesapsız kitapsız, popülist maceralar peşinde en fazla garip gurebayı ezersiniz, işçiyi, memuru, çiftçiyi, küçük esnafı, emekliyi enflasyon canavarına yem edersiniz. Aziz milletimiz, geçmişte yaşadığı acı tecrübeleri unutmadığı için, bu mukayeseleri en iyi şekilde yapmaktadır. Milletimiz şunu çok iyi bilmektedir; bu değirmenin suyu nerden geliyor sorusunu sorar. Yolumuz kısalmıştır, önümüz aydınlıktır, nimeti de külfeti de hakça paylaşarak hedeflerimize doğru yürüyeceğiz. Bu milli dirayetimiz sayesinde, hiç de uzak olmayan bir gelecekte, milletçe çok daha güçlü, aydınlık ve müreffeh bir ülkede yaşıyor olmanın gurur ve mutluluğunu da yine birlikte yaşayacağız" diye konuştu.

-TÜRKİYE GELECEĞİNİ İNŞA EDİYOR-

Başbakan Erdoğan konuşmasının devamında Aralık ayı içerisinde yurt içinde katıldığı açılışlar ve gerçekleştirilen etkinliklerle ilgili bilgiler verirken "İşte Türkiye'nin nasıl bir değişim geçirmekte olduğunu, nasıl bir atılım gerçekleştirdiğini gösteren asıl fotoğraf budur" dedi. Türkiye'nin bölge bölge, şehir şehir ilerlediğini ve geleceğini inşa ettiğini kaydeden Erdoğan dış politika konusunda Aralık ayında atılan adımlarla ilgili de bilgiler aktardı.

Erdoğan konuşmasının sonunda her yeni yılın Türkiye'ye daha aydınlık, daha mutlu ve daha müreffeh günler getireceğine samimiyetle inandığını ifade ederken, "Bu vesileyle yeni yılınızı kutluyor, 2011 yılının ülkemize, milletimize ve bütün insanlığa hayırlar, bereketler ve barış getirmesini temenni ediyorum" dedi

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber