?Yolsuzluk var' diyen yönetici görevden alınmak isteniyor

Haber Giriş : 24 Mart 2005 13:24, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Marmara Üniversitesi Tüp Bebek Merkezi'nde hastalardan alınan ücretlerin kayıtlara sokulmadığı ortaya çıktı. Tıp Fakültesi Dekanlığı, yolsuzluğu doğrulayan yöneticiyi görevden almak için harekete geçti.

Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi'ne bağlı Tüp Bebek Merkezi'nde bazı hastalardan alınan ücretlerin kayıtlara sokulmadan kaybedildiği ortaya çıktı. Hastanede yapılan yolsuzluğu ihbar eden Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Zehra Neşe Kavak, yetkililerin ilgisizliği yüzünden mide kanaması geçirdi. Prof. Dr. Kavak, geçen hafta kaldırıldığı International Hospital'da 2 gün yatmak zorunda kaldı ve 20 gün rapor aldı.

Zaman, 8 Mart 2005 tarihinde yayınladığı ?Rektör ?yolsuzluk' ihbarını görmezden geldi? başlıklı haberde merkezle ilgili üniversite hastanesinin eski başhekimi ve Kadın Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Zehra Neşe Kavak'ın yolsuzluk iddialarını gündeme getirmişti. Yolsuzluk haberinden sonra üniversite rektörlüğü, merkez sorumlusu Uzm. Dr. Koray Elter'den 1 yıllık bir faaliyet raporu hazırlamasını istedi. Koray Elter hazırladığı raporda rektörlüğe yolsuzluk iddialarını doğrulayacak bilgiler sundu. Elter'in raporunda, laboratuvar kayıtlarında işlem ve uygulaması yapılan bazı hastaların isimleri verilerek, dosyaların döner sermaye işletmesinde veya başka bir yerde kaydının bulunamadığı ifade edildi. Merkezde bir hasta için ortalama bin 500 dolar ücret alınıyor. Yılda 200 civarında hastaya yumurta toplama işlemi ve embriyo transferi yapılan merkezde kaç hastanın kayıt dışı bırakıldığı veya tespit edilemeyen ne kadar hasta bulunduğu ancak detaylı bir soruşturma yapı! lırsa ortaya çıkacak.

Tüp Bebek Merkezi sorumlusu Koray Elter, hastanede yapılan yolsuzluğu doğrular mahiyette rapor hazırlayınca görevden alınmak istendi. Elter, hazırladığı raporda, merkezde çalışan doktor ve hemşirelerin maaşlarını üniversite bünyesinde kurulan vakıftan aldıklarını ve vakfın gelirlerinin de hastalardan ve ilaç firmalarından alınan bağışlarla sağlandığını belirttikten sonra, merkezde yumurta toplama işlemi ve embriyo transferi yapılan bazı hastaların isimlerinin ve bu hastalardan alınan paraların döner sermaye kayıtlarında bulunmadığını kaydetti.

Bu rapor üzerine Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tolga Dağlı, Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı'na bir yazı göndererek Tüp Bebek Merkezi'nde çalışacak kişilerin başhekimlik tarafından yeniden belirleneceğini duyurdu. Bunun üzerine Zehra Kavak'ın mide kanaması geçirmesinden dolayı anabilim dalı başkanlığına vekalet eden Doç. Dr. Tanju Pekin rektörlüğe yazı göndererek, ?Anabilim dalımıza bağlı ÜYTE merkezinin eski sorumlusu Prof. Dr. Mithat Erenus hakkında sorumluluğu dönemindeki uygulamalar ile ilgili soruşturma açıldığını, sözlü olarak öğrenmiş bulunmaktayız. Soruşturma süresince, soruşturmanın tarafsız sürdürülebilmesi ve gölge düşürülmemesi için merkez personelinde herhangi bir değişiklik yapılmaması tarafımızca uygun görülmektedir. Ancak dekanlığın bunun aksi yönünde uygulama yapacağı yönünde şüphelerimiz vardır.? dedi.

Tıp Fakültesi Dekanlığı'nın, yolsuzlukla çalkalanan Tüp Bebek Merkezi'nde olaylara adı karışan ve ihmali olduğu belirlenen kişileri merkezin başına getirmek istemesi hastanede endişeyle karşılanıyor. Hastane çalışanları, bu tür tavırlarla yolsuzluğun üzerinin örtüleceğini ifade ediyor.

Olayları hasta yatağında öğrenen Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Zehra Neşe Kavak ise duruma müdahale ederek hastane başhekimliğine ve dekanlığa bir yazı gönderdi. Kavak yazısında, ?16 Mart 2005 tarihinde Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı'na vekalet eden Doç. Dr. Tanju Pekin'in başhekimliğe çağrılarak Prof. Dr. Mithat Erenus ve Prof. Dr. Fatih Durmuşoğlu ile beraber şahsınızın ?Tüp Bebek Merkezi'nin yeni ekibi şeklinde bir listenin hazırlanarak Doç. Dr. Tanju Pekin'e imzalattırılmak istendiği öğrenilmiştir. Kurum amiri olarak bu konuda sorumluluğunuz olduğunu hatırlatır, soruşturma kapsamına -size ayrıntılı olarak gönderilen raporda anlaşılacağı gibi- Prof. Dr. Fatih Durmuşoğlu'nun da katılacağı ihtimalini göz önüne almanızı, sizden başhekim olarak sorumlu tavır takınmanızı beklemekteyiz. Keyfî veya aksi uygulamalarda her türlü hukuki hakkımızın saklı olduğunu bildiririm.? diyerek, dekanlığı yapmak istediği atamalar konusunda uyardı.

Zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber