TBMM KİT Komisyonu, 18 kamu iktisadi teşebbüsü hakkındaki raporların işlem yapılmak üzere Meclis Başkanlığı tarafından cumhuriyet savcılıklarına iletileceğini açıkladı.

Haber Giriş : 30 Temmuz 2003 16:48, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
TBMM KİT Komisyonu, 18 kamu iktisadi teşebbüsü hakkındaki raporların işlem yapılmak üzere Meclis Başkanlığı tarafından cumhuriyet savcılıklarına iletileceğini açıkladı.

Özgün, bugün Parlamentoda düzenlediği basın toplantısında komisyonun bu yasama yılında yaptığı çalışmalarla ilgili bilgi verdi. 'Şartlı ibra'yı, sonuçları açısından 'ibra''dan farklı olmaması dolayısıyla kaldırdıklarını anlatan Özgün, ''İlk kez ibra etmeme kararları bu kadar yoğunluklu uygulandı. Nitekim komisyonumuzda toplam 8 kuruluşun 18 hesap dönemi ibra edilmemiştir'' dedi.

Komisyonun bulduğu her usulsüzlüğün üzerine titizlikle gittiğini, kararlarını dikkatli analizlere dayandırdığını anlatan Özgün, ''İbra edilmeyen kuruluşlar hakkında işlem yapılmak üzere konu TBMM Başkanlığı'nca cumhuriyet başsavcılığına iletilecektir'' dedi.

Öte yandan KİT Komisyonu, Atatürk Orman Çiftliği, Türk Patent Enstitüsü Kurumu ve Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü'nün 2000 yılı hesaplarının ibra edilmemesini kararlaştırdı. Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğü ve Eti Holding A.Ş.'nin 2000, 2001 yılı hesapları ibra edilmedi. Özel İskan Fonu ve Sümer Halıcılık-El Sanatları San. Ve Tic. A.Ş.'nin 1998-1999-2000'i kapsayan 3 yıllık faaliyet dönemi ibra edilmezken, Devlet Hava Meydanları İşletmesi'nin 1998, 1999, 2000 ve 2001 yılı hesapları ibra edilmedi. Sona eren yasama yılında 51 kuruluşun toplam 107 hesap döneminin denetlendiğini, 21 kuruluşun 44 hesap döneminin ibra edildiğini anlatan Özgün, ''22 kuruluşun 45 dönemi ise Meclis'te genel görüşmeye sunulmuştur'' diye konuştu.

İsmail Özgün, ''Komisyonumuzda gelecek yasama döneminde geri kalan kuruluşların da denetiminin tamamlanması hedeflenmektedir. Komisyonumuzda henüz denetimi yapılmayan 45 ana kuruluş, 76 müessese ve 36 bağlı ortaklı ve iştirakin hesap ve işlemlerinin yıl sonuna kadar denetlenmesi planlanmaktadır'' ifadelerine yer verdi.

Komisyonun tarihinde ilk kez geçmiş yıllardan kalan ve bekleyen denetimleri tamamlamayı ve yeni dönemden itibaren artık denetim tarihini güncel sürdürmeyi amaçladıklarını söyleyen Özgün, KİT Komisyonu'nun ilgili makamlara;

- Sürekli zarar eden Sümer Halıcılık El Sanatları Sanayii ve Tic. A.Ş.'nin özelleştirme kapsamına alınması ve Türk halıcılık kültürünün korunup geliştirilmesi amacıyla bir enstitü kurulması,

- Atatürk Orman Çiftliği'nin güçlü bir korumaya kavuşturulmasını sağlayıcı yasal düzenlemelerin süratle yapılması,

- Emekli Sandığı Genel Müdürlüğü'nün asli görevi dışındaki taşınmazlarının ve hisselerinin satılarak kuruluşun sadece sosyal güvenlik alanında faaliyet göstermesinin sağlanması,

- Türkiye Atom Enerjisi Kurumu'nun faaliyetlerini kuruluş amaçları doğrultusunda ve günün ihtiyaçlarına göre daha etkin şekilde gerçekleştirilmesini sağlayacak yasal düzenlemelerin yapılması,

- Ayrıca komisyon, 3 ayrı kuruluşla ilgili belirlediği konuların Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nca soruşturulmasını istedi, 6 ayrı konuda da Başbakanlık Teftiş Kurulu'nca soruşturma yapılması talebini Başbakanlığa iletti önerilerde bulunduklarını da ifade etti.
habervitrini


Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber