Savcılar, İçişleri Bakanlığının genelgesine tepkili

Haber Giriş : 25 Mart 2005 16:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İçişleri Bakanlığı'nın, kolluk birimleri arasında işbirliği ve koordinasyonu sağlamak amacıyla Emniyete ve jandarmaya gönderdiği genelge tartışmalara neden oldu.

Soruşturmaları kolluk amiri ve mülki idare amirinin iznine bağlayan genelgenin, uyuşturucu, terörle mücadele ve organize suçlarla ilgili soruşturmaları zaafa uğratacağı görüşünde birleşen savcılık kaynakları, bu nedenle genelgeye tepki gösterdi.

İçişleri Bakanlığı, 81 İlin Valisi, Emniyet Genel Müdürlüğü ve Jandarma Genel Komutanlığı'na gönderdiği genelge ile kolluk birimleri arasında işbirliği ve koordinasyon esaslarını belirledi.

Genelgeye göre, kolluk güçleri kendi sorumluluk alanı dışında gelişen olaylarla ilgili bilgiye ulaştıkları zaman edinilen bilgiler o yerin sorumlu kolluk amirine iletilecek. Araştırma, soruşturma ve operasyonun o bölgeden sorumlu kolluk birimi tarafından yürütüleceği belirtilen genelgede yine araştırma, soruşturma ve operasyonlarla ilgili müşterek çalışmanın o yerin mülki amirinden izin alınmak suretiyle yürütüleceği kaydedildi. Sorumluluk alanı ihlaline sebebiyet verecek arama kararlarının adli makamlardan talep edilmeyeceğine dikkat çekilen genelgede, merkezden görevlendirilecek kolluk güçlerinin bölgede çalışması sırasında da aynı prosedürün uygulanacağı ifade edildi. Genelgede, ayrıca kolluk güçlerinin sorumluluk alanı rehberi oluşturulacağı, uygulamanın mülkiye müfettişleri ile bağlı kuruluşların teftiş ve denetim birimlerince izleneceği uyarısında da bulunuldu.

Savcılık kaynakları ise genelgeye tepki gösterdi. Özellikle 5190 sayılı yasa kapsamında organize, terörle mücadele ve uyuşturucu suçlarının tek elden yürütülmesi gerektiğine vurgu yapan savcılık kaynakları, koordinasyonun sağlanması amacıyla yapılması öngörülen bilgi paylaşımının soruşturmaların gizlilik ilkesini zaafyetine uğratacağını söylediler.

İHA

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber