Türkiye İş Kurumundan özürlülere büyük ayıp

Haber Giriş : 26 Mart 2005 05:53, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye İş Kurumu, Birleşmiş Milletler'den sağlanan mali kaynakla kurulan Mesleki Rehabilitasyon Merkezi'ni kapatarak trilyonlarca liralık malzemeleri depolarda çürümeye terk etti.

Hükümet tarafından, "Özürlüler Yılı" ilan edilen 2005 yılında özürlüler aleyhine alınan kararlara bir yenisi daha eklendi. AK Parti Milletvekili Lokman Ayva'nın, hükümet sıralarına yürümesine sebep olan uygulamaların tartışmaları sürerken, Türkiye İş Kurumu, özürlülerin mesleki rehabilitasyonunu sağlamak amacıyla kullanılan merkezi kapattı ve Birleşmiş Milletler'in parası ile alınan trilyonlarca liralık malzemeyi depolarda çürümeye terk etti.

1,5 TRİLYON ÇÖPTE

Türkiye İş Kurumu bünyesinde 1991 yılında kurulan ve özürlülerin mesleki eğitimleri ile rehabilitasyonlarının sağlanarak bir işe yerleştirilmelerini amaçlayan Ankara Mesleki Rehabilitasyon Merkezi artık tarihe karıştı. Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) çerçevesinde sağlanan mali kaynakla kurulan Merkez için 1991 yılında 3,5 milyar lira harcandı. Dönemin fiyatlarıyla 1 milyon 166 bin dolarlık harcama ile dikiş makineleri, trikotaj örme makineleri, seramik kalıpları, bilgisayarlar alındı. Bütün malzemelere harcanan paraların günümüz rakamlarıyla ulaştığı miktar ise 1,5 trilyon lira oldu.

Türkiye iş Kurumu bünyesinde kurulan merkezde bugüne kadar on binlerce özürlüye bilgisayar, trikotaj, konfeksiyon, gümüş işleme, seramik kursları verildi ve binlercesine de iş imkanı sağlandı. Mesleki Rehabilitasyon Merkezi, Hacettepe Üniversitesi Sosyal Hizmetler Yüksek Okulu ve Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Yüksek Okulu ile yapılan işbirliği neticesinde de, özürlülerin istihdamı yönünde büyük olanaklar sağladı.

MALZEMELER ÇÜRÜYOR

Türkiye İş Kurumu'nun 2004 yılı sonundaki kapatma kararından sonra, aralarında dikiş makineleri, trikotaj örme makineleri, seramik kalıpları, bilgisayarların bulunduğu çok sayıda malzeme bir depoya kaldırıldı ve çürümeye terk edildi.

d.b.tercüman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber