MTA, görevde yükselme yönetmeliğini değiştirdi

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 16 Ocak 2011 00:07, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

16 Ocak 2011 PAZARResmî GazeteSayı : 27817

YÖNETMELİK

Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğünden:

MADEN TETKİK VE ARAMA GENEL MÜDÜRLÜĞÜ PERSONELİ

GÖREVDE YÜKSELME VE UNVAN DEĞİŞİKLİĞİ

YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA

DAİR YÖNETMELİK

MADDE 1 ? 21/12/2005 tarihli ve 26030 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü Personeli Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Yönetmeliğinin 4 üncü maddesinin birinci fıkrasında yer alan ?Unvan değişikliği sınavı? tanımı aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve aynı fıkraya aşağıdaki ?İş günü? tanımı eklenmiştir.

?Unvan değişikliği sınavı: En az ortaöğretim düzeyinde mesleki veya teknik eğitim sonucu ihraz edilen unvanlara ilişkin görevlere atanabilmek için, eğitime tabi tutulmaksızın yapılan yazılı sınavı,?

?İş günü: Ulusal bayram ile genel ve hafta sonu tatil günleri hariç, diğer günleri,?

MADDE 2 ? Aynı Yönetmeliğin 5 inci maddesinin ikinci fıkrasının (c) bendinin (1) numaralı alt bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiş, üçüncü fıkrasında yer alan ?Diyetisyen? ibaresi yürürlükten kaldırılmış, ?Mimar? ibaresinden sonra gelmek üzere ?Şehir Plancısı,? ibaresi eklenmiştir.

?1) Uzman (GİH-TH), Eğitim Uzmanı.?

MADDE 3 ? Aynı Yönetmeliğin 7 nci maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi yürürlükten kaldırılmıştır.

MADDE 4 ? Aynı Yönetmeliğin 8 inci maddesinin birinci fıkrasının (a), (f) ve (g) bentleri aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

?a) Şube Müdürü kadrosuna atanabilmek için;

1) En az dört yıllık yüksek öğrenim mezunu olmak,

2) Uzman, APK Uzmanı, Mali Hizmetler Uzmanı, Eğitim Uzmanı, Araştırmacı, Mühendis, Jeolog, Mimar, Şehir Plancısı, Jeofizikçi, Paleontolog, Jeomorfolog, Arkeolog, Kimyager, Çocuk Gelişimcisi, İstatistikçi, Ekonomist, Matematikçi kadrolarından birinde en az iki yıl asaleten çalışmış olmak veya Şef, Tekniker, Teknisyen, Ressam, Muhasebeci, Mütercim, Kütüphaneci, Programcı, Çözümleyici kadrolarından birinde en az üç yıl asaleten çalışmış olmak,

3) Strateji Geliştirme Daire Başkanlığı bünyesindeki şube müdürlüklerine atanabilmek için muhasebe hizmetlerinde en az dört yıl çalışmış olmak,

4) Kreş işlerini yürüten şube müdürü kadrosuna atanabilmek için sosyal hizmetler, çocuk gelişimi ve eğitimi, psikoloji ve çocuk sağlığı alanlarında en az dört yıllık yüksek öğrenim görmüş olmak veya yüksek öğretmen okulundan veya benzeri öğrenim kuruluşlarından mezun olup, okul öncesi öğretmeni unvanı almış olmak,

5) Genel Müdürlük teşkilatında en az iki yıl çalışmış olmak,?

?f) Uzman (TH) kadrosuna atanabilmek için;

1) Mühendislik fakültelerinin birinden mezun olmak,

2) Genel Müdürlük teşkilatında en az iki yıl çalışmış olmak,?

?g) Uzman (GİH) veya Eğitim Uzmanı kadrosuna atanabilmek için;

1) En az dört yıllık yüksek öğrenim mezunu olmak,

2) Genel Müdürlük teşkilatında en az iki yıl çalışmış olmak,?

MADDE 5 ? Aynı Yönetmeliğin 9 uncu maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

?MADDE 9 ? Unvan değişikliğine tabi kadrolara atanabilmek için;

a) 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 68 inci maddesinde belirtilen atanabilme şartlarını taşımak,

b) Unvan değişikliği sınavında yüz puan üzerinden en az yetmiş puan almak,

gerekir.

Unvan değişikliği sınavı kapsamındaki görevlere, sadece Genel Müdürlük personeli başvurabilir.

Bu Yönetmelik kapsamındaki personelden doktora öğrenimini bitirmiş olanlar, unvan değişikliği sınavına katılmaksızın öğrenimle ihraz edilen görevlere atanabilirler.?

MADDE 6 ? Aynı Yönetmeliğin 10 uncu maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

?MADDE 10 ? Unvan değişikliği sınavı sonucu yapılacak atamalarda aranacak özel şartlar unvanlar itibarıyla aşağıda belirtilmiştir:

a) Mühendis, Mimar, Şehir Plancısı, Avukat, Biyolog, Jeolog, Jeomorfolog, Jeofizikçi, Fizikçi, Matematikçi, Kimyager, Çocuk Gelişimcisi, İstatistikçi, Ekonomist, Arkeolog, Paleontolog, Tekniker, Kütüphaneci kadrolarına atanabilmek için;

1) Katılacağı unvan değişikliği sınavına ait kadronun öğrenim niteliğini taşımak,

b) Mütercim kadrosuna atanabilmek için;

1) Sınav duyurusunda dili veya branşı belirtilen fakülte veya dört yıllık yüksekokulların filoloji, mütercimlik, tercümanlık bölümlerinden veya ilgili diğer bölümlerinden mezun olmak,

2) KPDS'den en az (B) düzeyinde başarılı olmak,

c) Programcı kadrosuna atanabilmek için;

1) Yüksek öğrenim kurumlarının bilgisayar dalından en az ön lisans diplomasına sahip olmak veya en az iki yıllık yüksekokul mezunu olup Milli Eğitim Bakanlığından onaylı programcı sertifikasına sahip olmak,

d) Topograf, Prospektör, Teknisyen, Ressam, Sağlık Memuru, Laborant, Hemşire kadrosuna atanabilmek için;

1) Fakültelerin, meslek yüksekokullarının veya meslek liselerinin ilgili bölümlerinden mezun olmak,

gerekir.?

MADDE 7 ? Aynı Yönetmeliğin 11 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

?MADDE 11 ? Bu Yönetmelik kapsamında bulunan personelin; görevde yükselme mahiyetindeki atamalarının yapılabilmesi amacıyla, bu Yönetmeliğin 14 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a),(b),(c),(d),(e),(f) ve (g) bentlerindeki ders konularından en az 30, (h) bendinde yer alan konulardan en az 45 saat olmak üzere toplam en az 75 saat olarak düzenlenecek görevde yükselme eğitim programına katılmaları gerekir.

Ancak, ilgili mevzuatı uyarınca verilmesi zorunlu olan izinler süresince eğitime katılma şartı aranmaz.

Aylıksız izinde bulunanlar, eğitim programı ile öngörülen toplam sürenin en az yarısı kadar eğitime katılmaları kaydıyla, bu eğitim sonunda düzenlenecek görevde yükselme sınavına girebilirler.

Yukarıdaki izinler dışında, zorunlu olduğu belgelendirilen hallerde, eğitim süresince izin kullanmamış olan personele 10 saate kadar izin verilebilir.?

MADDE 8 ? Aynı Yönetmeliğin 12 nci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

?MADDE 12 ? Görevde yükselme veya unvan değişikliği suretiyle atama yapılacak kadro veya pozisyonlar sınavlardan en az 45 gün önce Genel Müdürlük personeline duyurulur. Başvuru süresi en az 5 iş günü olarak belirlenir.?

MADDE 9 ? Aynı Yönetmeliğin 13 üncü maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

?MADDE 13 ? Görevde yükselme niteliğindeki atamalara ilişkin duyuru üzerine başvuruda bulunanların dilekçeleri birimleri aracılığıyla Personel ve Eğitim Dairesi Başkanlığına iletilir. Başvuruda bulunanların gerekli şartları taşıyıp taşımadıkları Personel ve Eğitim Dairesi Başkanlığı tarafından incelenir.

İlan edilen kadrolar için belirlenen başvuru tarihinin son günü itibariyle aranan nitelikleri taşıyan personel, duyuruda belirtilen şekilde Genel Müdürlüğe başvuruda bulunabilir. Aylıksız izinde bulunanlar da dahil olmak üzere, ilgili mevzuatı uyarınca verilmesi zorunlu olan izinleri kullanmakta olan personelin, görevde yükselme eğitimi ve sınavına katılmaları mümkündür. Ancak, başvuru tarihinin son günü ile sınav tarihi arasındaki sürede yıllık izin kullanılamaz. Duyurudan önce yıllık izinde bulunanlar, en geç eğitimin başlangıç tarihine kadar izinlerini sona erdirmek kaydıyla, başvuruda bulunabilirler.

Görevde yükselme eğitimine katılacakların sayısı, atama yapılacak boş kadro sayısının üç katını geçemez. Üç katından az istekli bulunması halinde ise durumu uygun olan bütün personel eğitime alınır. Duyurulan kadro sayısının üç katından fazla personelin başvurması halinde, 15/3/1999 tarihli ve 99/12647 sayılı Bakanlar Kurulu Kararıyla yürürlüğe konulan Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Esaslarına Dair Genel Yönetmeliğin ekinde yer alan Ek-1 Personel Değerlendirme Formunda belirtildiği şekilde puanlama yapılmak suretiyle, toplam puanı en fazla olandan başlamak üzere, kadro sayısının üç katı kadar personel belirlenerek eğitime alınır.

Puanların eşitliği halinde ise sırasıyla; hizmet süresi fazla olanlar, daha üst öğrenimi bitirmiş olanlar, üst öğrenim mezuniyet notu yüksek olanlar tercih edilir.

Görevde yükselme sınav duyurusunda ilan edilen kadrolara başvuru olmaması halinde Genel Müdürlükte en az 2 yıl hizmeti bulunmak şartı aranmaz.

Daha önce görevde yükselme eğitimine katılmış ancak görevde yükselme sınavında başarısız olan personel ile bu sınava katılmayan veya başarılı olup da görevde yükselme sınavı tarihinden itibaren iki yıllık süreyi aşmamak üzere aynı görev için yapılacak müteakip sınava kadar atanmamış olan personel, aynı görev unvanları için düzenlenecek görevde yükselme eğitimi ve sınavına ilişkin bütün usul ve esaslara tabidir.

Görevde yükselme eğitimi programları; Genel Müdürlük tarafından sadece kendi personeli için düzenlenebileceği gibi, usulüne uygun olarak müşterek görevde yükselme eğitimi programları da düzenlenebilir.

Hizmet grupları duruma göre ortak konularda birlikte eğitime alınabilir. Sınavları birleştirilebilir.

Görevde yükselme eğitimini tamamlayanlar, görevde yükselme sınavına katılmaya hak kazanırlar.?

MADDE 10 ? Aynı Yönetmeliğin 14 üncü maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

?MADDE 14 ? Görevde yükselme eğitimi ve sınavı aşağıdaki konuları kapsar:

a) T.C. Anayasası;

1) Genel esaslar,

2) Temel hak ve ödevler,

3) Devletin temel organları.

b) Atatürk ilkeleri ve inkılâp tarihi, ulusal güvenlik.

c) Devlet teşkilatı ile ilgili mevzuat.

d) 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu ve ilgili mevzuat.

e) Türkçe dil bilgisi ve yazışma ile ilgili kurallar.

f) Halkla ilişkiler.

g) Etik davranış ilkeleri.

h) Atama yapılacak görevin alanı ve niteliği ile ilgili konular.

Düzenlenecek eğitim programlarında ve yazılı sınavlarda (h) bendinde belirtilen konulara ilişkin eğitim, soru ve puan ağırlığı yüzde altmışın (%60) altında olamaz.

Görevde yükselme eğitiminin ortak konularına ilişkin sınav sorularının hazırlanmasında, Devlet Personel Başkanlığınca bu konularla ilgili belirlenen ders notları esas alınır.

Görevde yükselmeye ilişkin sekretarya hizmetleri Personel ve Eğitim Dairesi Başkanlığı tarafından yürütülür.?

MADDE 11 ? Aynı Yönetmeliğin 15 inci maddesinin birinci ve ikinci fıkralarında yer alan ?Milli Eğitim Bakanlığına,? ibaresinden sonra gelmek üzere ?Türkiye ve Orta Doğu Amme İdaresi Enstitüsü Genel Müdürlüğüne? ibaresi eklenmiştir.

MADDE 12 ? Aynı Yönetmeliğin 16 ncı maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

?MADDE 16 ? Yaptırılacak yazılı sınava ilişkin işlemleri yürütmek üzere beş kişiden oluşan sınav kurulu teşkil edilir. Sınav kurulu, Genel Müdür veya Genel Müdürün görevlendireceği kişinin başkanlığında Personel ve Eğitim Dairesi Başkanı ile Genel Müdür tarafından sınav açılan kadronun görev alanı ile ilgili konularda tecrübe sahibi olanlar arasından belirlenecek diğer üyelerden teşekkül eder. Aynı usulle üye sayısı kadar yedek üye de seçilir. Kurul, başkan ve üyelerin tamamının katılımı ile toplanır ve kararlar oy çokluğu ile alınır. Çekimser oy kullanılamaz. Asil üyenin bulunmadığı toplantıya yedek üye iştirak eder.

Sınav kurulunu teşkil eden üyeler, sınava alınacak personelden, öğrenim ve ihraz ettikleri unvanlar itibariyle daha düşük seviyede olamazlar.

Sınav kurulunun başkan ve üyelerinin sınava eşlerinin, ikinci dereceye kadar (bu derece dahil) kan ve kayın hısımlarının katıldığının tespit edilmesi halinde, bu üye veya üyeler sınav kurulu üyeliğinden çıkartılır ve bunların yerine yeni üye veya üyeler görevlendirilir.?

MADDE 13 ? Aynı Yönetmeliğin 17 nci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

?MADDE 17 ? Sınav kurulu, görevde yükselme veya unvan değişikliği sınavlarına katılacaklar için 14 üncü maddede öngörülen notların hazırlanması veya hazırlattırılması ve ilgili personele verilmesinin sağlanması, sınav sonuçlarının ilanı, yapılacak itirazların sonuçlandırılması ve sınavlara ilişkin diğer işleri yürütür. Genel Müdürlük gerekli hazırlıkların yapılabilmesi için eğitim tarihinden en az iki ay önce sınav kurulunu bilgilendirir. Sınav kurulu, bu fıkrada öngörülen sınav konularına ilişkin notların, görevde yükselme suretiyle atanacaklar için eğitimin başlayacağı tarihe kadar, unvan değişikliğine tabi görevlere atanacaklar için ise sınav tarihinden en az bir ay önce, ilgili personele verilmesini sağlar. 14 üncü maddedeki ortak ders konularına ilişkin ders notları, ilgili personel tarafından temin edilir.?

MADDE 14 ? Aynı Yönetmeliğin 18 inci maddesi başlığı ile birlikte aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

?Sınav sonuçlarının açıklanması

MADDE 18 ? Sınav sonuçları, Genel Müdürlüğe intikalinden itibaren beş iş günü içinde ilan edilir ve ilgililere yazılı olarak bildirilir.?

MADDE 15 ? Aynı Yönetmeliğin 20 nci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

?MADDE 20 ? İlgililer, kendilerine tebliğ edilmesinden itibaren 5 iş günü içerisinde sınav sonuçlarına itiraz edebilir. Yapılan sınavlarda hatalı sorulara tekabül eden puanlar eşit şekilde diğer sorulara dağıtılır. Ancak, soruların yüzde beşinden fazlasının hatalı olduğunun 5 iş günü içinde yapılan itirazlar üzerine veya herhangi bir şekilde tespit edilmesi halinde, sınav iptal edilir ve en kısa sürede yeni sınav yapılır.?

MADDE 16 ? Aynı Yönetmeliğin 21 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

?MADDE 21 ? Görevde yükselme veya unvan değişikliği sınavı sonunda başarılı olanlar arasından, üç ay içinde başarı sıralamasına göre duyurulan boş kadro veya pozisyon sayısı kadar atama yapılır. Puanların eşit olması halinde, Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Esaslarına Dair Genel Yönetmeliğin ekinde yer alan Ek-1 Personel Değerlendirme Formunda belirtildiği şekilde puanlama yapılmak suretiyle, toplam puanı en yüksek olandan başlamak üzere atama yapılır. Ancak, yapılan puanlama sonunda eşitlik olması durumunda, sırasıyla; 14 üncü maddenin (h) bendine ilişkin puanı yüksek olanlara, hizmet süresi fazla olanlara, daha üst öğrenim bitirmiş olanlara, üst öğrenim mezuniyet notu yüksek olanlara öncelik verilir. Aylıksız izinde olanlar dahil, atanmaya hak kazandıkları kadro veya pozisyona ilişkin görevlerine mevzuatla öngörülen süre içinde başlamayanların söz konusu atanma hakları sona erer.

Duyurulan kadro veya pozisyonlardan;

a) Atanma şartlarını taşımadıkları için sınavların geçersiz sayılması veya bu sebeple atamaların iptal edilmesi, atanılan göreve geçerli bir mazeret olmaksızın süresi içinde başlanılmaması ya da atanma hakkından vazgeçilmesi,

b) Emeklilik, ölüm, memurluktan çekilme veya çıkarılma, başka unvanlı kadro veya pozisyonlara ya da başka bir kuruma naklen atanma,

sebepleriyle boş kalan veya boşalanlara, görevde yükselme veya unvan değişikliği sınavı tarihinden itibaren iki yıllık süreyi aşmamak üzere aynı unvanlı kadro veya pozisyonlar için yapılacak müteakip sınava kadar, sınavı kazandıkları halde kadro yetersizliği nedeniyle ataması yapılamayan personelin başarı sırasına göre atamaları yapılabilir.?

MADDE 17 ? Aynı Yönetmeliğin 23 üncü maddesinin birinci fıkrasına aşağıdaki (ç) bendi eklenmiştir.

?ç) Bu Yönetmelik kapsamında bulunan ve doktora öğrenimini bitiren personelden, atanılacak görev için aranan hizmet süresine sahip olmaları ve mevzuatta aranan öğrenim şartını taşımaları kaydıyla uzman veya aynı düzeydeki görevler ile daha alt görevlere yapılacak atamalarda bu Yönetmelik hükümleri uygulanmaz.?

MADDE 18 ? Aynı Yönetmeliğin 24 üncü maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

?MADDE 24 ? Diğer kamu kurum ve kuruluşlarında görevli personel ile görevinden herhangi bir nedenle ayrılmış bulunan personelin;

a) Bu Yönetmeliğin görevde yükselme ve unvan değişikliği kapsamındaki aynı unvana veya alt grupta yer alan diğer unvanlara veya daha alt unvanlara,

b) Bu Yönetmeliğin 5 inci maddesinin 2 nci fıkrasının (a) bendinin (1) ve (2) numaralı alt bentlerinde yer alan unvanlara, 6 ncı maddede belirtilen şartları taşımak kaydıyla,

bu Yönetmelikteki hükümlere bağlı kalmaksızın genel hükümlere göre atamaları yapılabilir.?

MADDE 19 ? Aynı Yönetmeliğin ekinde yer alan Ek-1 Değerlendirme Formu yürürlükten kaldırılmıştır.

MADDE 20 ? Aynı Yönetmeliğin geçici 1 inci maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

?Bu Yönetmelik kapsamına giren unvanları, ilgili mevzuatı uyarınca kazananların hakları saklıdır. 18/4/1999 tarihinde görevde bulunan ve aynı tarih itibarıyla iki yıllık yükseköğrenim mezunu olanlar, diğer koşullara sahip oldukları takdirde, 8 inci maddenin uygulanması bakımından dört yıllık yükseköğrenim mezunu kabul edilirler.?

MADDE 21 ? Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 22 ? Bu Yönetmelik hükümlerini Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürü yürütür.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber