Polise müjdeli haber: Özlük hakları düzeltilecek

Haber Giriş : 27 Mart 2005 08:39, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Polislerin özlük ve sosyal haklarını iyileştirmek için başlattığı yasal düzenleme meclis gündemine taşınacak. Polisler, diğer devlet memurlarına göre daha fazla çalışmalarına rağmen fazla mesai ücreti alamıyorlar.

Hükümet, Emniyet Genel Müdürlüğü bünyesinde görev yapan polislerin özlük ve sosyal haklarını iyileştirmek için başlattığı kanuni düzenleme çalışmalarını son aşamaya getirdi. Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan kanun tasarısı taslağıyla binlerce polis memurunun şikayetine neden olan özlük haklarının düzeltilmesi amaçlanıyor. Sözkonusu kanuni düzenlemenin IMF ile stand-by anlaşmasının imzalanmasının ardından Meclis gündemine taşınması bekleniyor.

Özlük hakları düzeltilecek

Emniyet Genel Müdürlüğü'nün hazırladığı yasa tasarısı taslağıyla polislerin özlük haklarında önemli düzenlemeler yapılacak. Tazminat ve ek göstergelerle ödeme yapılan polislerin brüt maaşlarının düşük olduğuna dikkat çekiliyor. Bu durum emekli olmaları halinde polislerin aleyhine bir durum ortaya çıkartıyor. Hükümet, yeni düzenlemeyle polislerin bu şikayetini ortadan kaldırmayı amaçlıyor.

657 Sayılı Devlet Memurları Kanununa göre Emniyet Hizmetleri sınıfı personeline dördüncü dereceden itibaren ek gösterge veriliyor. Polislere verilen bu ek gösterge diğer kamu personeline oranla daha düşük olmasından dolayı emekli aylıklarının düşmesine neden oluyor. Emniyet müdürlerine ödenen makam ve görev tazminatlarının yeni yasayla yeniden düzenleneceği belirtildi. Polislerin en çok şikayetine neden olan fazla mesai konusunda yeni düzenlemeler yapılacağı belirtiliyor. Polisler, diğer devlet memurlarına göre daha fazla çalışmalarına rağmen fazla mesai ücreti alamıyorlar.

Akademililerin sorunu çözülecek

Emniyet Genel Müdürlüğü bünyesinde görev yapan lise mezunu komiserler ile akademi mezunu komiserler arasında tartışmaya neden olan 'askerlik hizmetininin' sayılması konusu da yeni kanunla düzeltilecek. Anayasa Mahkemesi Emniyet Teşkilatı Kanunu'nun 55. maddesinde yapılan "Mevzuat hükümlerine göre kazanılmış hak aylığında değerlendirilmesi yapılan her türlü uzmanlık, master, doktora ve avukatlık stajı rütbe kıdeminde değerlendirilmez. Ancak, polis amiri olduktan sonra yapılan askerlik hizmeti, yurtdışı misyon koruma, yurtdışı kurs ve diğer görevler sebebi ile geçirilen süreler ile tedavi ve istirahat süreleri rütbe terfiinde değerlendirilir" hükmünü Anayasa'ya aykırı bularak iptal etti. Bu gelişme üzerine mesleğe polis memuru olarak başlayan 455 başkomiser; rütbe ve kıdem bakımından Akademi'den 1995 ve 1996'da mezun olan başkomiserlerin önüne geçti. Bu olumsuz durum düzeltiliyor.

yenişafak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber