'Her hekim için bir poliklinik odası tahsis edilecek'

Haber Giriş : 27 Mart 2005 17:12, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Necdet Ünüvar, sağlık kurumlarının tek çatı altında toplanmasının Türkiye'de yıllardır konuşulduğunu, ancak bunu kendilerinin başardığını belirtirken, şimdi sıranın her doktora bir poliklinik odası tahsis ederek yatak kapasitesini artırmaya geldiğini söyledi.

Müsteşar Necdet Ünüvar, Bursa'da Şevket Yılmaz Devlet Hastanesi'ni denetledi. Hastane yetkililerinden bilgi alan Ünüvar, hastaları da ziyaret ederek, dilek ve şikayetlerini dinledi. Sağlık kurumlarının tek çatı altında toplanmasının Türkiye'de yıllardan beri konuşulan, ancak yapılamayan bir iş olduğuna dikkat çeken Ünüvar, devirle birlikte ilk günlerde ciddi bir yoğunluk olduğunu, ancak bunun kısa sürede aşıldığını belirtti. 150 hastaneyi ve binlerce personeli bir bakanlıktan başka bir bakanlığa geçirmenin kolay olmadığını ifade eden Ünüvar, "Sadece binalar değil, o kurumlarda çalışan insanlar da başka bir kuruma geçtiler. Bundan kaynaklanan aksaklıkları iki günde atlattık. Öteden beri bürokratik, gereksiz işlem olarak değerlendirilen bir takım işlemler kaldırıldı. Damga mührü, fotokopi, kaldırıldı. Bunda Sağlık Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Başbakanlık çok yoğun bir şekilde çalıştı ve ciddi adımlar attı. Bunda ana maksat, vatandaşlarımızın sağlık hizmeti alırken karşılaştığı gereksiz her türlü işlemin kaldırılmasıydı. Şu anda da çok şükür hastanelerimizde o yoğunluk ciddi olarak giderilmiş durumda" dedi.

Hastanelerde yetersiz olan yatak sayısını artırmak için çalışmalarının sürdüğünü kaydeden Ünüvar, "Hastanelere gelenlerin yüzde 95'i ayakta tedavi oluyor. Hastanelerin poliklinik oda sayıları yetersiz. Uzman hekim ve pratisyen hekim sayıları, oda sayılarına göre çok fazla. Arkadaşlarımız çalışmak istedikleri halde, çalışacak fiziki mekanı bulamıyor. Sağlık Bakanlığı, yaklaşık 2.5 yıldır her hekime bir oda tahsisiyle ilgili çalışma yürütüyor. Sağlık Bakanlığı'na bağlı hastanelerde önemli ölçüde bu sağlanmış durumda. SSK'dan devrolan hastanelerde de buna yönelik adımlar atıldı. Yaklaşık 2600 civarında poliklinik odası vardı. Şimdi bu sayı 3 bin 500'ler civarında. Yine hastanelerimizin yöneticileri hasta muayene edebilecek. Her hekim için bir poliklinik odası tahsis edilecek. Burada asıl gayemiz, hekimlerin çalışma arzusu ile vatandaşın hizmet alma arzusunu birleştirmek. Vatandaşlarımızın uzun süre beklemeden, istediği hekimden teşhis ve tedavi hizmetlerini almanın önünü açacağız. Devirden sonra hastanelerdeki poliklinik sayıları arttı. Vatandaşa hizmet etmek isteyen yöneticilerimizin sonuna kadar arkasındayız" diye konuştu.

Hastanelerin aslında çok büyük birer işletme olduklarına işaret eden Ünüvar, ancak hastaları müşteri gibi görmenin doğru olmadığını ifade etti.

iha

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber