Personel olmadığı için 256 kütüphane kapalı

Haber Giriş : 28 Mart 2005 07:44, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye'deki 1433 halk kütüphanesinden 256'sı, emekli olan personelin yerine atama yapılmadığı için kapalı, 12'si onarımda. Açık olanlarda ise uzman eksikliği var

41. Kütüphane Haftası bugün başlıyor, ancak Türkiye'deki kütüphanelerin geleceği karanlık görünüyor. Türkiye'deki 1433 halk kütüphanesinden 256'sı personel atanmadığı, 12'si de onarım nedeniyle kapalı bulunuyor. İstanbul'daki Çeliktepe Halk Kütüphanesi'nin onarımı 3 yıldır sürerken, Marmara depremi sonrası tadilata alınan yazma eserleriyle ünlü Millet Kütüphanesi'ne 2 yıldır bir çivi bile çakılmıyor.

Kilit vuruluyor
Türkiye'deki halk kütüphaneleri memurlarıyla birlikte emekliye ayrılıyor. Her yıl 23 milyon okuyucuya hizmet veren kütüphanelerde, emekli olan memurların yerine atama yapılmadığı için birçok kütüphanenin kapısına kilit vuruluyor.

Açık olan kütüphanelerde de kütüphanecilik eğitimi almış sadece 270 kütüphaneci görev yapıyor. Birçok kütüphaneye kapanmaması için yapılan atamalarda uzman olmayan kişiler getiriliyor. Örneğin İstanbul'daki Orhan Kemal İl Halk Kütüphanesi'nin, biri müdürü olmak üzere 2 kütüphaneci çalışanı var. Diğer personelin önemli bir bölümü ise, özelleştirme sonrası kurum değişikliğiyle atanan görevlilerden oluşuyor.
Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürü Doç. Dr. Aytekin Yılmaz, son 10 yılda kütüphanelerde görevli memurlardan yarısının emekli olduğunu ve yerine atama yapılmadığını belirtti.

Bu süreçte birçok kütüphanenin zorunlu olarak kapatıldığını ifade eden Yılmaz, "Daha fazla kütüphane kapanmaması için bakanlık personelinden kaydırma yapıyoruz. Son dönemde bakanlıkça 25 kadro alındı, 150 kişilik kadro için de başvuruldu, ancak sonuç alınamadı. Acilen 500 kişilik kadroya ihtiyacımız var. Kütüphanelerdeki kitap sayısı ise 13 milyon, ancak yeterli değil. Bağışlara ihtiyaç var" diyor.

milliyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber