AB kurumları staj için Türk gençlerini bekliyor

Haber Giriş : 28 Mart 2005 10:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İşte başvuru koşulları
Avrupa Birliği'ne girebilmek için kapıda bekleyen ülkelerden biri olan Türkiye'de yaşıyoruz. Belki de ileride çalışacağımız kurumlar arasında olacak AB kurumlarında staj yapma şansı elde edilebilcekken, Türk gençleri bu imkanlardan habersiz. Brüksel ve Lüksemburg'daki AB kurumlarında staj için son başvuru tarihleri yaklaşıyor. İşte AB kurumlarında staj yapmak ve başvuru için gerekenler...

Türkler bilmiyor

Sadece AB ülkelerinden ya da aday ülkelerden gerekli şartlara sahip kişilerin başvurabildiği AB kurumlarında bugüne kadar staj yapan Türk gençlerin sayısı ise oldukça az.

Türkiye'den stajlara katılımın az olmasını başvuru imkanlarının yeterince bilinmemesine bağlayan AB'li uzmanlara göre, eğitimli Türk gençlerinin bu kurumlara başvurup AB'deki seslerini daha fazla duyurmaları gerekiyor. Ekim 2004 ile Mart 2005 staj döneminde Avrupa Komisyonu'ndaki 595 stajyerden sadece 3'ünün Türk olduğunu söyleyen uzmanlar, 'Bu sayı Türkler alınmadıkları için değil, Türkiye'den başvuru gelmediği için bu kadar düşük' diyor.

AB kurumlarında staj yapmak için gerekli şartlar ise kuruma göre değişiyor. Üniversite mezunu olmak, Avrupa'da kullanılan 20 lisandan en az ikisini çok iyi derecede bilmek (tercihen Fransızca ve İngilizce) ve 30 yaşını geçmemiş olmak aranan temel özelliklerin başında geliyor. Ancak, özel durumlarda 30 yaş üzeri kişiler de kabul edilebiliyor. Örneğin AB Parlementosu'ndaki stajlara 45 yaşına kadar başvurmak mümkün. AB kurumlarının internet sayfalarına www.europa.eu.int adresinden ulaşıp training ya da internship linklerini takip ederek başvuru koşulları ve formlarına ulaşabilirsiniz. Haftaya, AB ile ilgili çalışma fırsatı sunan diğer kurumları tanıtmaya çalışacağız.

AVRUPA BİRLİĞİ PARLAMENTOSU

370 milyon nüfusu temsil eden Parlamento'nun başlıca işlevi, siyasi itici güç olarak topluluk politikalarının hazırlanması için gereken çeşitli inisiyatifleri üretmek. Parlamento Genel Kurulu Strasbourg'da toplanıyor. Bazı kısmi oturumlar ile komisyon toplantıları, Konsey ve Komisyon'la ilişkileri kolaylaştırmak amacıyla Brüksel'de yapılıyor. Parlamento'nun sekreteryası ise Lüksemburg'da bulunuyor. Parlemento, hem ücretli hem de ücretsiz staj imkanı sunuyor. Bu kurumda staj yapmak için ya AB ülkelerinden ya da aday ülkelerden olmak gerekiyor. Ancak AB Parlamentosu'nda stajyer olarak kabul edilmek için sadece İngilizce'yi çok iyi derecede bilmek yeterli değil. İngilizce ve Fransızca'yı çok iyi derecede bilmek adayların şansını artırıyor. AB Parlamentosu'nda ücretlide 2, ücretsiz stajda ise 4 başvuru dönemi bulunuyor. Daha detaylı bilgiyi http://www.europarl.eu.int/stages/default_en.htm web adresinde temin edebilirsiniz.

Şartlar:

*Avrupa Birliği ülkelerinden ya da aday ülkelerden olmak.

*18-45 yaş arasında olmak.

*Bir Avrupa dilini çok iyi bilmek ilaveten bir Avrupa dilini de iyi düzeyde bilmek.

*Dört haftadan fazla süre bir AB kurumunda ücretli bir staj ya da ücretli çalışmamak.

*Üniversite mezunu olmak.

ÜCRETLİ STAJ

Son başvuru tarihi Staj Başlangıcı Süre

15 Mayıs 15 Eylül 5 ay

15 Ekim 15 Şubat 5 ay

ÜCRETSİZ STAJ

Son başvuru tarihi Süre Staj Başlangıcı

1 Nisan Maksimum 2 ay 1 Temmuz

1 Haziran Maksimum 4 ay 1 Eylül

1 Ekim Maksimum 4 ay 1 Ocak

1 Şubat Maksimum 4 ay 1 Mayıs

AVRUPA BİRLİĞİ KOMİSYONU

Avrupa Birliği'nin yürütme organı olan Avrupa Komisyonu, genç üniversite mezunlarına Brüksel ve Lüksemburg'daki genel müdürlüklerinde staj yapma olanağı sunuyor. Dünya gençlerinin büyük ilgi odağı olan staj programı, katılımcılara Avrupa Birliğinin günlük işleyişini izleme imkanı verirken, farklı kültürleri de bir araya getirmeyi amaçlıyor. Yılda iki kez düzenlenen ve tüm dünya ülkelerinden 600 genç üniversite mezununun katıldığı staj programları mart ve ekim aylarında başlıyor ve 5 ay sürüyor. Bu kurumda staj yapmak isteyenlerin 30 veya 30 yaşın altında olması en önemli şartlardan biri. AB Komisyonu'nda staj yapmak isteyenlerin büyük çoğunluğu hukuk, politika, uluslararası ilişkiler ve ekonomi bilgisine sahipler. Ancak stajyerlerde bu bölümlerden birinden mezun olma şartı aranmıyor. Daha detaylı bilgiyi http://www. europa. eu.int/comm/stages/ index_en.htm adresinden öğrenebilirsiniz.

Şartları:

*AB Komisyonu'nda staj yapmak için en az üniversite derecesine sahip olmak

*Bir AB dilini çok iyi bilmek ve başka bir AB dilini yeterli seviyede bilmek

*30 veya 30 yaşının altında olmak

Son başvuru tarihi Süre Staj başlangıcı

1 Eylül 5 ay 1 Mart

1 Mart 5 ay 1 Ekim

BÖLGELER KOMİSYONU

Çalışmalarını Lüksemburg'da sürdüren Bölgeler Komitesi, birliğin ortak çıkarları doğrultusunda eğitim, gençlik, kültür, toplum sağlığı, ekonomik ve toplumsal bütünleşme ve Avrupa çapında ulaşım, telekomünikasyon, enerji ağları gibi önemli konularda görüşlerini Konsey ve Komisyon'a bildirmekle görevli. Kurum her yıl ücretsiz staj olanağı sunuyor. 2 dönemde staj başvurularını kabul eden kuruma elinizi çabuk tutarsanız 31 Mart'taki son başvuru tarihine kaydınızı yaptırabilirsiniz. Diğer AB kurumlarından farklı olarak, Bölgeler Komitesi stajyerlerde özel veya kamu sektöründe çalışma şartı arıyor. Daha detaylı bilgiyi http://www.cor.eu.int/en/cont/pdf_ rec/acte_candidature_en.pdf adresinden öğrenebilirsiniz.

Şartları:

*AB ülkelerinden ya da aday ülkelerden olmak (AB'ye üye ülkelerden gelen başvurular öncelikli tercih)

*Bir Avrupa dilini çok iyi bilmek, ilaveten bir Avrupa dilini de iyi düzeyde bilmek;

*Üniversite mezunu veya dört sene üniversite eğitimi görmüş olmak

*Özel ya da kamu sektöründe çalışıyor olmak gereklidir.

Son başvuru tarihi Süre Staj başlangıcı

31 Mart 5 ay 19 Eylül

30 Eylül 5 ay 19 Şub

imedya

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber