MTA çalışanları arasında harcırah rahatsızlığı...

Haber Giriş : 28 Mart 2005 13:32, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

MTA ÖZ KAYNAKLARININ PAYLAŞIMINDAKİ ADALETSİZLİK

Uzun yıllardan beri, geçmiş hükümetlerin gündeminde olan fakat bir türlü değiştirilemeyen maden yasası 5 Haziran 2004 tarihinde 59. hükümet tarafından değiştirilerek 5177 sayılı Maden Kanunu adı altında yürürlüğe girmiştir.Yasanın çıkmasında emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.

Yasada MTA çalışanlarının özlük hakları ile ilgili bir madde çalışanlar arasında rahatsızlık yaratmıştır.Önceleri MTA Genel Müdürlüğüne bağlı Bölge Müdürlükleri sınırları içerisinde arazi çalışmalarında bulunan personele "arazi tazminatı" adı altında bir ödeme yapılırken, yeni Maden Kanununun 47. maddesi gereğince ödenen tazminatlar harcıraha dönüştürülmüştür.Yine bu 47.madde gereği MTA çalışanlarından, maden arama faaliyetlerinde bulunmak üzere araziye çıkan personele iki harcırah tutarınca ödeme yapılması öngörülmektedir.Bu ödemelerden birinci harcırah, harcırah kanununa göre ödenirken, ikinci harcırahın yine bu kanun gereği MTA Genel Müdürlüğünün öz kaynaklarından karşılanacağı hükmü getirilmiştir.

Bu uygulama; MTA çalışanları arasında adaletsizliği ortaya koymakta ve çalışanların büyük kesiminin mağduriyetine neden olmaktadır.Çünkü MTA Genel Müdürlüğünün öz kaynakları tüm MTA çalışanlarının aittir ve harcaması da tüm çalışanlarına yönelik olmalıdır.Oysa yeni yasa ile uygulamanın tam tersi yapılmaktadır.Bu uygulama ile arazi çalışmalarına lojistik destek sağlayan, teknik projeleri koordine eden, her türlü projenin hazırlamasında bulunan ve katkı koyan teknik personel ile özellikle genel idare hizmetlerde görev alan tüm personel mağdur edilmiştir. MTA ?da uygulaması yapılan bir proje büroda başlar, arazide devam eder ve büro çalışmaları ile sonuçlandırılır. Kısaca öz kaynağın kazanımında tüm çalışanların emeği ve katkısı vardır, paylaşımı da diğer kamu kurum ve kuruluşlarında olduğu gibi tüm çalışanlara yönelik olmalıdır.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığımızdan; Maden yasasının MTA çalışanlarının büyük bir kesimini mağdur eden 47. maddesinde değişiklik yapılarak öz kaynakların kazanımında emeği geçen tüm MTA çalışanlarına hakkaniyet ölçüsünde verilmesini arz ve talep ediyoruz.

Haberi yazan: MTA

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber