Emniyette 'Ortak K' krizi büyüyor

Haber Giriş : 28 Mart 2005 14:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Akademi mezunu rütbeli polisler ile teşkilata girdikten sonra üniversiteyi bitiren "Orta K"lılar arasında başlayan rütbe ve terfi krizi büyüyor.

Askerlik süreleri alınan bir kararla ikinci kez rütbe ve terfi sürelerine eklenen "Orta K"lılar içinde askerlik yapamadıkları için rütbe olarak geride kalacak olan kadın amirlerin "Doğum" sırasında kullandıkları ücretli ve ücretsiz izinleri terfi sürelerine ekletmek için dava açmaya hazırlandığı belirtildi.

Emniyet Teşkilatı içinde başlayan "Orta K" krizinin boyutları her geçen gün büyüyor. Teşkilat içinde üniversite bitiren eski polislerin askerlik sürelerini, misyon koruma görevi ve raporlu oldukları sürelerini ikinci kez rütbe sürelerine ekletilmesi yönünde alınan kararın ardından sayıları 1.125 ulaşan "Orta K"lı amir adayları ile 1994-2002 arasında Akademiden mezun olan yaklaşık 5 bin yüksek rütbeli personel arasında soğuk savaş rüzgarları esiyor. Uygulama sonucu aynı dönem arkadaşlarından rütbe olarak geride kalacak olan "Orta K"lı kadın amirlerin ise dava açmaya hazırlandıkları belirtildi.

Alınan kararın Anayasa'nın "Eşitlik" ilkesine aykırı olduğunu düşünen kadın amirlerin "Doğum" sırasında aldıkları ücretli ve ücretsiz izinleri rütbe ve terfi sürelerine ekletmek için dava açacakları belirtildi.

Öte yandan, uygulamanın hukuk ilkelerine aykırı olduğu düşünen Akademili polisler hazırladıkları "Bilgi Not"ları ile milletvekillerini bilgilendiriyor.

Akademili amirlere göre "Eşitlik" ilkesine uygun olduğu için kabul edilen uygulamanın getirecekleri şunlar:

"Askerlik sürelerinin farklılığı: Polis mesleğine girmeden önce veya sonrasında yapılan askerlik süreleri farklılık gösteriyor. Askerlik süreleri kişiye göre 28 gün, 8 ay, 16 ay, 20 ay hatta ceza alınması halinde daha da uzayabiliyor.

"Orta K"lı kadın amirlerin durumu: Askerlik yapamayan kadın amirler aynı dönem arkadaşlarının rütbe ve kıdem olarak en az bir kaç yıl gerisini düşüyorlar.

Amir ve müdürler: Emniyet Teşkilatı Kanunuyla rütbelerdeki bekleme süreleri personelin yeterli tecrübeyi kazanması için titizlikle planlandığı belirtiliyor. Yeni uygulama ile memur olmadan önce yaptığı askerliği ortalama (1.5 yıl) ile polis memuruyken yaptığı misyon koruma görevi (3 yıl) saydıran bir görevli Amirliğe yeni geçtiğinde toplam 4.5 yıllık bir rütbe kazanmış olacak.

Hukuk ilkeleri: Polis memurluğundan amirliğe geçmiş personelin Emniyet Teşkilatı kanununa göre mesleğe girmeden önce veya sonra yaptığı askerlik süresi kendisine derece ve kademe olarak yansıtılmış, buna göre maaş almış dolayısıyla bu hakkı kullanmış"F. Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde geçtiğimiz hafta içinde iki kez gündeme alınmasına rağmen bir türlü görüşülemeyen Emniyet Teşkilatı Kanunu'nun rütbeleri düzenleyen maddelerinin salı günü görüşülmesi bekleniyor.

İHA

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber