Sahte diş hekimi de öldürür

Haber Giriş : 28 Mart 2005 14:53, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Diş hekimleri sahtecilere verilen cezanın azaltılmasına tepkili

Bursa Diş Hekimleri Odası Başkanı Metin Bozkurt, 3 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası ile yargılanan sahte dişçilere,emsal suça eş ceza gerekçesiyle 1 - 6 ay arasında hapis cezası verilmesinin, eskiden olduğu gibi sahtecileri arttıracağını söyledi.

Bursa Diş Hekimleri Odası'nda bir basın toplantısı düzenleyen Diş Hekimi Metin Bozkurt, "Geçen yıl haziran ayında Tababet ve Şuabatı Sanatlarını Tarzı İcrasına Dair Kanunun, yetkisi olmadan dişhekimliği yapanlarla ilgili 41. maddesi 5181 sayılı kanunla değiştirilerek, hapis cezası 1 - 3 yıldan, 3 - 5 yıla çıkartıldı. Bunun neticesinde, mahalle aralarındaki yetkisiz kişilerin dişcilik faliyetleri sona erdi. Ancak şimdi sahte dişçilik cezası, sahte hekimlikle alakalı kanunun 25. maddesindeki 1 - 6 ay hapis cezası talebi ile emsal suça eş ceza gerekçesiyle hafifletilmek isteniyor.

Ülkemizde sahte hekimlik olayı son derece sınırlı iken, sahte dişçilik çok fazladır. Ayrıca yetkisi olmadan hekimlik yapanlar için öngörülen kısa süreli hapis ve düşük para cezalarının, insan sağlığına yönelik bir eylem için gerçekçi olmadığı da görülmektedir. Sahte diş hekimliği, geleneksel hekimlik olarak adlandırılan, büyücülük, çıkıkçılık, otacılık ve üfürükçülükle aynı grupta yer almakta ve bilim dışı yöntemlerle yapılan bir iş olarak değerlendirilmektedir" dedi.

Cezanın azaltılmasının, bilim dışılığa verilmiş bir ödül olacağını savunan Bozkurt, "İnsan bedenine el atma yetkisi, çağdaş dünyada yalnızca hekimlere verilmiştir. Böylesine hayati bir konuda, hapis cezalarını, ertenebilme, paraya çevrilebilme seviyelerine çekme girişimi, ceza hukuku ilkeleri veya Avrupa Birliği normlarına uyumla bağdaştırmak söz konusu değildir.

Sahtekarlık, ahlak yozlaşması ve yolsuzluğun bir türüdür. Temiz toplum, ancak ahlaksızlıkla kararlı ve sistematik mücadele ile kurulabilir. Bu mücadelede kararlılık ise, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nden başlamalı ve oradan tüm topluma yayılmalıdır. Özensiz hazırlanan yasalarla, suç ve ceza kavramı zedelenmemeli, toplumun hukuka ve adalete olan güveni sarsılmamalıdır" diye konuştu.

iha

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber