Özelleştirme borçlarının yeniden yapılandırılması ve kurumların bazı koşullarda değerinin altında satılması için yetki veren yasa, Meclis Genel Kurulu'nda kabul edildi.

Haber Giriş : 01 Ağustos 2003 08:44, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Özelleştirme borçlarının yeniden yapılandırılması ve kurumların bazı koşullarda değerinin altında satılması için yetki veren yasa, Meclis Genel Kurulu'nda kabul edildi.

Özelleştirmenin önündeki engellerin kaldırılarak kamuya mali yükünün azaltılması, istihdam ve üretimin yanısıra piyasa ekonomisinin etkinlik ve verimliliğinin artırılması, özelleştirmenin süratli ve verimli bir şekilde yürütülmesini amaçlayan yasa tasarısı TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi. Tasarıdan iki madde çıkarıldı.

?Bazı Kanunlarda ve Milli Piyango İdaresi Genel Müdürlüğü Kuruluş ve Görevleri Hakkında KHK'da Değişiklik Yapılması Hakkındaki Kanun Tasarısı? Özelleştirme Yüksek Kurulu'nun (ÖYK) bundan böyle Başbakan'ın başkanlığında ve belirleyeceği dört bakandan oluşmasını öngörüyor. Yasanın CHP'nin de onay verdiği bir maddesine göre, özelleştirilecek kuruluşların yöneticileri, özelleştirme işlemlerinde dolaylı ya da dolaysız yararlanan konumunda bulunamayacaklar.
Yasaya göre özelleştirmelerde yapılan en az iki ihalede sonuç alınamaması durumunda isteklilerden yeni kapsamlı teklif vermeleri istenecek. Pazarlık sonucu ortaya çıkan teklifler, isteklilerin mali ve işletmeye yönelik nitelikleri dikkate alınıp Özelleştirme Yüksek Kurulu onayına sunulacak. Özelleştirme sonucu başka kurumlara nakledilecek personelin hak kaybına uğramamasını öngören bir madde de yasada yeraldı. Şahsa bağlı kadrolarda bulunan ve daha önce nakle uğramış çalışan kişilerin hakları üç yıl daha sürecek. Yasada, nakledilecek personel için ihdas edilen kadro sayısı 30 bin olarak belirlendi.
Telekom özelleştirilmesinde hisse senedi ile değiştirilebilir menkul kıymetlerin kullanılması da öngörüldü. Aycell'in başka şiretlerle birleştirilmesi konusunda Türk Telekom'a yetki veren Yasa, Türk Telekom'un kredi alabilmesine olanak tanıyor.
Özelleştirme kapsamında bulunan kuruluşların sosyal tesis ya da ana tesisleri içinde bulunan deniz sahillerinin değerlendirilmesine ilişkin yetki Özelleştirme İdaresi'ne devredilirken, bununla ilgili işlemlerin iki ay içinde tamamlanması öngörüldü.
Özelleştirme İdaresi'nin Hazine garantili borçlanmasının yolunu açan, bu suretle Özelleştirme Fonu'nun kaynak ihtiyacının kolaylıkla karşılanmasını amaçlayan madde yasadan çıkarıldı.

ÖZELLEŞTİRME KURULU'NUN YAPISI DEĞİŞTİ
Özelleştirme Yüksek Kurulu'nun yapısı da değiştirilirken, dört olarak belirlenen üyelerin başbakan tarafından belirlenmesine karar verildi.
Yasayla Milli Piyango İdaresi denetim ve şans oyunları birimleri olarak ikiye ayrıldı, şans oyunlarıyla ilgili bölümün lisansı ÖYK ihalesiyle on yıla kadar özelleştirilecek. Denetim kamuda kalacak. Yasa, özelleştirilecek kuruluşların bu işlemlerinin bütün kamu kuruluşlarınca ivedilikle yerine getirilmesini öngörüyor.
Türk Telekom için daha önce Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından veto edilen bakanlar kurulu kararıyla hisse senedine çevrilebilir tahvil ihracı olanağı getiren yasa, GSM 1800 şirketi Aycell'in de bir başka GSM 1800 şirketiyle birleşmesine izin veriyor.

ntvmsnbc

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber