Yeni kanuna göre askerlik sorunu olan AÖF'liler ne yapmalı?

Haber Giriş : 29 Mart 2005 10:53, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yeni çıkan 5316 sayılı "öğrenci affı" kanunu, halihazırda öğrenci olan AÖF öğrencilerini de kapsar mı, askerlik sorunu olan AÖF'liler ne yapmalı?

1- Tespit

5316 sayılı kanununun 1. maddesiyle, 2547 sayılı YÖK kanununa eklenen geçici 50. maddenin 3. paragrafında, sınıf geçme sistemi uygulayan yükseköğretim kurumlarında, en çok üç dersten başarısız olup, bir üst sınıfa geçemeyen öğrencilere, üst sınıfa devam etme ve alttan kalan dersleri için de üç sınav hakkı tanınmıştır. Yine aynı kanunun aynı maddesinin 6. paragrafında, bu kanundan doğan haklarını kullanan askerlik zamanı gelmiş olanların tecilli sayılacağı belirtilmiştir.

1111 sayılı askerlik kanununun 35/c maddesine göre 2 yıl üstüste kalanların askere alınacağı belirtilmiştir.

2- Uygulama

AÖF'de 1-3 ve 2-4 sistemi uygulanmaktadır. Yani 1. sınıftan dersi olanlar, 3. sınıfa, 2 sınıftan dersi olanlar 4. sınıfa geçememektedirler. Bu duruma göre, 2. sınıfta olan bir öğrenci, 1.sınıftaki dersini 2 kez üstüste veremediği takdirde 3. sınıfa geçememektedir. Yani 2 yıl üstüste sınıfta kalmış olmaktadır. Bu durumda Askerlik Şubeleri, kişinin tecilini bozmakta ve askere gitmesini istemektedir.

3- Kanunun sağladığı haklar

Bu durumda olan öğrenciler, yeni çıkan kanuna göre artık 3. sınıfa devam etme ve alttan kalan dersleri (en çok 3 ders) için de 3 sınav hakkı elde etmişlerdir. Bu durumda olan ve kanundan doğan haklarını kullanmak isteyen askerlik çağı gelmiş kişiler, tecilli sayılacaktır.

4- AÖF'nin yaklaşımı

AÖF yetkilileri, kanunun sağladığı bu hakları yeterince algılayamadıklarından, kazanılan bu hakkın kullanılmasını engellemekte ve yapılan itirazları kabul etmemektedirler.

5- Yapılması gerekenler

Burada yapılması gereken, durumu izah eden bir dilekçeyle, kanunun öngördüğü süre içerisinde AÖF bürolarına başvurmak ve kanunundan doğan hakların talep edilmesidir. Ardından Askerlik Şubelerine bir dilekçe yazıp, kanundan doğan haklarını izah etmeleri ve tecillerinin yapılmasını istemeleridir. Bu dilekçeler verilmediği takdirde, kanuni haklarınızı kullanamayacağınız gibi, askerlik teciliniz de yapılmayacaktır. Her ne surette olursa olsun, dilekçelerini veriniz.

AÖF bu konuya açıklık getirmediği takdirde, kanunların uygulanmasını engellediklerinden dolayı haklarında açılacak davaları göğüslemek zorundadırlar.

Saygılarımla.

Haberi Yazan: public-lawyer

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber