'Torba' çıktı hayat değişti

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 14 Şubat 2011 07:22, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:58

Toplam 224 maddelik torba tasarı maratonu sona erdi. Yeni yasa ile çalışma hayatı yeniden yazıldı, memurun cebine yıllık bin 700 lira ek gelir girdi, borçlar yeniden yapılandırıldı, doğum izni arttı

Aylardır süren torba tasarı maratonunda sona gelindi. Toplam 224 madde ve 19 geçici maddeden oluşan torba tasarıda hayatın her alanını ilgilendirecek maddeler yasalaştı. Devletin alacakları yeniden yapılandırılırken, çalışma hayatı başta olmak üzere günlük hayatımızda önemli değişiklikler yaşanacak. Yasa ile çalışanlara önemli mali kazanımlar getirilirken, öğrenciden memura, ev kadınlarından 12 Eylül mağdurlarına kadar geniş bir yelpazede önemli adımlar atılıyor.

MEMUR BİN 700 LİRA KAZANDI: Yaklaşık 400 bin sözleşmeli personel, hizmet sözleşmesi için ödediği yıllık 150 liralık Damga Vergisi'nden muaf tutulacak. Eşi çalışmayan sözleşmeli memura ilk kez 113 lira aile yardımı ödenecek, temmuzda bu rakam 117 liraya çıkacak.

BORÇ YAPILANDIRMA ZAMANI: 31 Aralık 2010'a kadar ödenmeyen vergi, gecikme zamları, idari para cezaları, sigorta prim, su ve elektrik borçları yeniden yapılandırılıyor. Alacaklar TEFE/ÜFE aylık değişim oranları esas alınarak yeniden hesaplanacak. Borcun ödenmesi durumunda faizleri silinecek. TOBB aidat borçları, esnaf ve sanatkarların üyesi oldukları odalara borçları da yapılandırılıyor.

SİGORTA KAPSAMI GENİŞLEDİ: Stajyer, üniversitelerde kısmi zamanlı çalışan öğrenciler, yabancı uyruklu öğrenciler, İŞKUR'un açtığı meslek edinme kurslarına katılanlar genel sağlık sigortası kapsamında olacak.

YEŞİL KART ASKIDA: Sigortalı işe başlayanların yeşil kartları askıla alınacak. Sigorta hakkı sona erdiğinde, kendisi ve bakmakla yükümlü olduğu kişilerin yeşil kart sahipliği devam edecek.

Öğrencilere af çıktı, OSTİM kazası ders oldu

EV KADINLARI SEVİNDİ: Son yıllarda fiilen uygulanan 'evden çalışma', 'uzaktan çalışma', 'çağrı üzerine çalışma' gibi esnek çalışma modelleri yasal dayanağa kavuştu. Ev hizmetlerinde ay içerisinde 30 günden az çalışan sigortalıların, eksik gün ve primlerini tamamlama yükümlülüğü 1 Ocak 2012'de başlayacak.

KAZA FATURASI SGK'DAN: Trafik kazaları sebebiyle üniversitelere bağlı hastaneler ve diğer resmi ve özel sağlık kurum ve kuruluşlarının sundukları sağlık hizmet bedelleri, kazazedenin sosyal güvencesi olup olmadığına bakılmaksızın SGK tarafından karşılanacak.

DOĞUM İZNİ ARTTI: Doğum yapan memura verilen analık izni süresinin bitiminden, eşi doğum yapan memura ise doğum tarihinden itibaren istekleri üzerine 24 aya kadar aylıksız izin verilecek.

İŞVERENE PRİM DESTEĞİ: 31 Aralık 2015'e kadar ilk defa işe alınacak her bir sigortalı için özel sektör işverenine sigorta primi desteği verilecek.

BDDK VE SPK İSTANBUL'DA : BDDK'nın, mevcut düzenlemeyle Ankara olan merkezi de İstanbul olacak. SPK da İstanbul'a taşınacak.

ÖĞRENCİLERE AF:Yükseköğretim kurumlarında eğitim gören öğrencilerden her ne sebeple olursa olsun ilişiği kesilenler yeniden okullu olacak.

OSTİM DERS OLDU: OSTİM'deki patlamada 20 kişinin yaşamını yitirmesinin ardından iş müfettişi sayısı artırıldı. Çalışma Bakanlığı'na iş müfettişi ve yardımcılığı kadroları için bin 450 kadro verilecek.

Zamanında ödenmezse vergi katlanacak

VERGİLER, belirtilen süre ve şekilde ödenmezse oranın bir kat fazlası olarak uygulanacak gecikme zammıyla birlikte tahsil edilecek. Bu vergilerde, indirim, mahsup ve iade olmayacak. Uygulamadan yararlanmak isteyenlerin dava açmamaları, açılmış davalardan vazgeçmeleri ve kanun yollarına başvurmamaları gerekiyor. Yasanın yayınlandığı tarihi izleyen ikinci ayın sonuna kadar ilgili idarelere başvurulacak. Ödemeler kredi kartıyla da yapılabilecek. Bunun için Maliye Bakanlığı ve SGK'ya bağlı tahsil dairelerine yapılacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber