92 yıl sonra değişen uygulama

Haber Giriş : 30 Mart 2005 19:01, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yaklaşık 92 yıldan bu yana devam eden valilerin il genel meclis başkanlığı tarih oldu. Şanlıurfa'daki İl Genel Meclis Başkanlığı seçiminde bir ilk yaşandı.

Şanlıurfa'da 5302 Sayılı İl Özel İdare Yasası'nın 11. maddesi gereğince yapılan İl Genel Meclis Başkanlığı seçiminin sonucunda 1913 yılından bu yana devam eden valilerin başkanlığı uygulaması düşerek başkanlık sivil inisiyatife devredildi. Bütün oyların geçerli sayıldığı Şanlıurfa İl Genel Meclis Başkanlığı seçimde 33 oy alan Cemal İzol, Şanlıurfa İl Genel Meclisi'nin ilk sivil başkanı oldu.

İl Özel İdare Müdürlüğü'nde gerçekleştirilen seçim öncesi bir konuşma yapan Şanlıurfa Valisi Şemsettin Uzun, önümüzdeki süreçte görev yapacak meclis başkanı ve üyelerin, kentin menfaatlerini düşünerek, kısır çekişmelerden ve şahsi hesaplaşmalardan uzak durması tavsiyesinde bulundu. Uzun, 1913 yılından bu yana İl Genel Meclis Başkanlığı'nı valilerin yürüttüğünü belirterek, "Bugün tarihi bir gündür. 1913 yılından beri il genel meclisine valiler başkanlık ediyordu. Bundan sonra valiler karar organı dışında kalıyor. Artık seçilmiş kişiler bu makama oturacak." dedi.

Şanlıurfa İl Genel Meclis Başkanlığı seçimlerinde AK Parti'den Cemal İzol ve DYP'den İbrahim Bucak aday oldu. Seçimde, 52 üye oy kullandı. Bütün oyların geçerli sayıldığı seçimde 33 oy alan Cemal İzol, Şanlıurfa İl Genel Meclisi'nin ilk sivil başkanı oldu. İbrahim Bucak 13 oy alırken 6 oy ise geçersiz sayıldı. Daha sonra 1. ve 2. başkan yardımcısı seçimleri yapıldı. 32 oy alan Halil Ateş birinci başkanlığa, 38 oy alan Halef Kete ise ikinci başkanlığa seçildi.

Bu arada 5302 Sayılı İl Özel İdare Yasası'nın 11. maddesi gereğince yapılan oy verme işlemi sırasında SHP'li meclis üyeleri arasında kısa süreli tartışma yaşandı. Tartışma diğer üyelerin araya girmesiyle büyümeden yatıştırıldı.

haber7

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber