SSK, isteğe bağlı sigortalının mağduriyetini sona erdirdi

Haber Giriş : 01 Nisan 2005 09:09, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İsteğe bağlı sigortalılara büyük müjde... Sosyal Sigortalar Kurumu (SSK), birçok sigortalının mağdur olmasına neden olan kararından geri adım attı. Şimdi, hak mağduriyetine uğrayan isteğe bağlı sigortalılar, borçlarını ödemek suretiyle emeklilik hakkı kazanabilecek. Yeni alınan kararla, daha önceki dönemlerde ödemediği primler yüzünden ?emeklilik hakları' iptal edilen sigortalılar, sadece ödeme yapmadıkları dönemi ödeyerek sigortalarına devam edebilecekler.

Eksiklikleri var
Türkiye'de toplam 1 milyon civarında isteğe bağlı sigortalı olduğunu belirten SSK yetkilileri, 15 Mart'ta çıkarılan 12-142 ek sayılı genelgeyle onbinlerin mağduriyetinin giderileceğini belirtti. Yetkililer, genelgenin eski uygulama yüzünden sigortalarını iptal ettirip paralarını alanlara çözüm getirmediğini ve yeni yasada bunun eksik olduğunu ifade ettiler.

Yeni düzenleme öncesinde İsteğe Bağlı Sigortalılar, 1 Mayıs 2003 tarihine kadar geriye dönük borçlarını ödeyerek sigortalılıklarını sürdürebileceklerdi. SSK yetkilileri, bu tarihte çıkarılan 4842 sayılı yasayla haksızlığa son verildiğini hatırlatarak, ?Sigortalılardan 6 ay içinde borçlarını ödemelerini, aksi halde sigortalarının bitirileceği ifade edilmişti. Yine aynı kanunla en az 1080 gün prim ödeme şartı getirilmişti. 6 ay içinde borçlarını ödeyenlerin sigortalılıkları sürdürüldü. Prim borçlarını ödemeyenlerin ise sigortalılıkları 3 Kasım 2003 tarihinde primi ödenmiş son ayın bitiminden itibaren sona erdirildi? dediler.

Bilgi eksikliği problem
İsteğe bağlı sigortalıların, 1998'den beri bilgisayar kaydının olmamasının da büyük karışıklığa neden olduğunu hatırlatan yetkililer, şu bilgileri verdiler: ?Bilgisayar kaydının olmaması büyük karışıklığa sebep oluyordu. Sigortalıların 1998 yılından öncesine ait 1 aylık borcu bulunması ya da borcunu ödediği halde makbuzunun kaybedilmesi, 3 Kasım 2003'den sonra ödediği tüm primlerin yok sayılmasına neden oluyordu. Bu da sigortalıların maddi kayıplarına neden oluyor, manevi olarak yıpratıyordu. Bazı sigortalılar da borçlarının farkında olmadan primlerini ödemeye devam ediyor, emekli olmak istediği zaman da prim ödemesine rağmen emekli olamayacağı söyleniyordu. Ödenen paralar da boşa gidiyordu. Vatandaşlardan gelen çok sayıda şikayet Genel Müdürlüğe aktarıldı, yüzlerce insan mahkemeye verdi ve yanlıştan dönüldü. Yeni genelge mağduriyetlerin önüne geçecek.?

Sigortalar devam edecek
Yeni genelgeyle sigortalılar borçlarını ödeyerek sigortalılık ve ödeme tamamlandığında emeklilik hakkını devam ettirebilecek. SSK yetkilileri, ?1 Ocak 1998 dönemi öncesi dönemde borcu bulunduğu halde bu durumu tespit edilemeyen ve bu tarihten sonra da prim ödemeye devam edenlerden, 3 Kasım 2003 tarihinde 1080 gün sigortalılığı bulunanlar sigortalarını sürdürebilecek. Sadece ödemedikleri dönemin bedelini ödeyecekler? dedi.

Primleri iade edilenler ne olacak?
Genelgenin, primleri iade edilenleri kapsamamasının eksiklik olduğunu vurgulayan yetkililer ?Eski kanunla 6 ay içinde borcunu ödemeyenlerin istedikleri takdirde primleri iade ediliyordu. Bu iadeyi alanlar bu yeni durumdan yararlanamıyor. Bu kişilerin toplamı 3-4 bin kişiyi buluyor. Bunlar, yeni haktan faydalanamadıkları için mağduriyetleri sürüyor. Bunların da mağduriyetinin giderilmesi gerekmektedir. Aldıkları primleri geri verip bu yeni haklardan yararlanmaları sağlanmalıdır. Bu sigortalıların da durumuna çözüm getirilmelidir? dediler.

türkiye

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber