İl Özel İdaresi Kanunu'nun iptali Anayasa Mahkemesine başvuruldu

Haber Giriş : 01 Nisan 2005 13:18, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Samsun Milletvekili Haluk Koç, İl Özel İdaresi Kanunu'nun bazı maddelerinin iptali ve yürürlüğünün durdurulması istemiyle Anayasa Mahkemesi'ne iptal başvurusu yaptı. Koç, Başbakanlı Müsteşarı Ömer Dinçer'in bilgisel aşırma anlamına gelen "intihal" yaptığını ifade ederek, "Dinçer'i savunan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik hep birlikte terk-i iktidar yapacak" dedi.

CHP Samsun Milletvekili Koç, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından TBMM'ye gönderilen, ancak Meclis'te tekrar aynen kabul edilerek 4 Mart 2005 tarihinde Resmi Gazete'de yayınlanan 5302 Sayılı İl Özel İdare Kanunu'nun bazı yasalarının iptali için, bugün Anayasa Mahkemesi'ne iptal başvurusunda bulundu. Koç, Anayasa Mahkemesi'nden ayrılışında gazetecilere yaptığı açıklamasında, yasanın Anayasa'nın üniter Devlet modeline aykırı düşen düzenlemeler içerdiğini hatırlatarak, "Yasada, Anayasa'nın 2,11 ve 128. maddelerine açıkça aykırı olan, kazanılmış hakları korumayan Anayasanın öngördüğü biçimde memur istihdamı ve memurların güvenceli statüde çalıştırılması ilkesiyle bağdaşmayan düzenlemeler yapılmıştır. Ayrıca, yasada teftiş ve soruşturma yetkisini içermeyen yolsuzluk ve usulsüzlüklerle mücadeleyi etkisizleştiren, hizmetin gereklerini ve kamu yararını gözetmeyen düzenlemeler yapılmıştır" dedi.

Koç, Anayasa'ya aykırılık nedenleri genel olarak belirtilen hükümlerin iptali için, yürürlüklerin iptal davası sonuçlanıncaya kadar durdurulması istemiyle Anayasa Mahkemesi'ne iptal davası için başvurduklarını kaydetti.

Koç, hükümetin hukuksal yanlışlık içinde olduğunu ve bunun en büyük örneğinin dün yürürlüğü Haziran ayına uzatılan TCK'da yaşandığını söyledi.

Koç, TCK'nın zorunluluk nedeniyle süresinin uzatıldığının altını çizerek, "Bu siyasi perişanlık ve öngörüsüzlüktür. Ancak biz yasanın bu süre içerisinde düzeltilemeyeceğinden kaygılanıyoruz" dedi.

iha

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber