Tapuda bürokrasi azalıyor 12 işlem altıya indirilecek

Haber Giriş : 02 Nisan 2005 08:02, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Tapu işlemlerinde bürokrasinin azaltılacağını bildiren Başbakanlık Müsteşarı Ömer Dinçer, "Artık tapuda 40 milyon evrak maliye, belediye, tapu arasında dolaşmayacak. İşlemler kısa sürede yapılabilecek" dedi.

Hükümet, tapu kadastro, emlak alım satımlarında bürokrasiyi azaltarak işlemleri hızlandırdı. Gayrimenkul alım satım işlemleri yeni düzenleme ile yarım ile bir saat arasında bitebilecek. Kadastro ve emlak işlemleri 12 aşamalı düzenlemeden 6 aşamalı hale getirilecek. Veraset ve intikal işlemleri ikamet edilen ilden yapılacabilecek, noterden gayrimenkul alışverişi yapılabilecek.

Başbakanlık Müsteşarı Ömer Dinçer, "Artık tapuda 40 milyon evrak maliye, belediye, tapu arasında dolaşmayacak. İşlemler kısa sürede yapılabilecek" dedi. Ömer Dinçer, Başbakanlık İdareyi Geliştirme Başkanlığı tarafından bürokrasinin azaltılması doğrultusunda yapılan hazırlıklarla ilgili şu bilgileri verdi:

Kadastro özel sektöre devrediliyor

Kadastro çalışmalarının hızla tamamlanabilmesi için Kadastro Kanunu değiştirilerek kadastro işlemlerinin özel sektöre yaptırılması imkanı getirildi. 2004'de sadece 300 köyün kadastrosu yapılmışken, 2005'te 3 bin köyün kadastrosunun özel sektöre yapıltırılması için ihale yapıldı. Kadastrosu yapılmayan 10 bin köyün kadastrosu 3 yıl içinde bitirilecek.

Tapu ve kadastro işlemleri bilgisiyar üzerinden "TAKBİS" projesiyle gerekleştirilecek. Pilot uygulamaya Ankara Çankaya ve Gölbaşı ilçelerinde başlandı. TAKBİS'in ardından noterlerden alım satım işlemleri yapılabilecek. Tapulardaki kuyrukların önüne geçilecek.

Kadastro değişikliklerinin tebligatla yapılması sisteminden vazgeçildi. Yerine ulaşmayan tebligatlar artık ilan yoluyla gerçekleştirilecek.

Tapu dairelerine banka şubesi

Tapu işlemleri sırasında Ziraat Bankası'na para yatırmak gerekiyordu. Banka sayısı Merkez, Vakıf, Halkbank ve diğer bankalardan EFT olarak değiştirildi. Her tapu dairesinde bir banka şubesi kurulacak ya da tapudaki bir memur vezne görevi üstlenecek.

Tapuda doldurulması gereken 59 soruluk formdaki sorular yarı yarıya azaltılacak.

Tapunun Belediye, Maliye gibi yerlere evrak göndermesi uygulamasına son verilecek. Tapudaki evraklar sadece Maliye'ye gönderilecek. Böylece 8 milyon işlem ve 40 milyon evrakın yıl içinde kamu daireleri arasında dolaşmasına gerek kalmayacak.

Taşınmazın bulunduğu il dışındaki tapu dairelerinden de işlem yaptırılabilecek. Gayrimenkulun bulunduğu ile gitmeye gerek kalmayacak.

Tapu affı

Cins değişikliği yapma işlemleri gerçekleştirilmeyenler için bir defaya mahsus olmak kaydıyla cezayı yatırarak, geriye dönük işlem yaptırma hakkı sağlanacak. Böylece üzerinde bina olmasına karşın, tapuda arsa görünen yerlerin gerçek kayıtları yapıldığı gibi, vergi alınması da sağlanmış olacak. Böylece vergi geliri de arttırılacak.

Lisanslı mühendislik büroları kurulacak.

Kat Mülkiyeti Kanunu değiştirilecek. İstenen belgeler azaltılacak.

Veraset ve intikalde kolaylık

Veraset ve intikal işlemlerinde kolaylık sağlanacak. Eskiden ölen kişinin çocuklarının tümünün biraraya gelmesi ya da aynı ilde vergi yatırması gerekiyordu. Buna son verilecek. Herkes kendi ilinde vergiyi yatırarak, işlem yaptırabilecek. Konut ipoteği işlemleri kolaylaştırılacak. Bankanın sözleşmesinin tapudaki dosyaya konması yeterli olacak.

yenişafak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber