Ev sahibine 'Torba' piyangosu

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 07 Mart 2011 08:23, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Vergi ve prim borçlarına ödeme kolaylığı getiren torba yasadan, bugüne kadar kümese girmemiş ?ev sahiplerine' piyango gibi ödeme çıktı.

Yasada yer alan hükümlerden yararlanan ev sahipleri bin 910 liraya kadar beyanda bulunabilecekler. Yıllık kira geliri 1 milyon dolar olan villa veya köşk sahipleri de aynı hükümden yararlanabilecek. Beyanda bulunanlara geçmiş yıllarda elde ettiği kira gelirleri için ayrıca inceleme yapılmayacak.

VATANDAŞ SORUYOR

Cumhuriyet tarihinin en büyük affı olarak nitelendirilen, devlet alacaklarına ödeme kolaylığı getiren yasanın yürürlüğe girmesiyle, vergi daireleri de hareketlenmeye başladı. Maliye yetkilileri, şimdilik başvuruların düşük olduğunu, vatandaşların daha çok konuyla ilgili bilgi almak için geldiğini kaydettiler. Bu çerçevede, torba yasada yer alan ?kira gelirlerine' getirilen ödeme kolaylığı ile ilgili de ayrıca tanıtım kampanyası düzenlenmesi öngörülüyor. Buna göre, Maliye Bakanlığı personeli, kirasını beyan etmeyen ev sahiplerini ziyaret ederek, yasanın kendilerine getirdiği avantajları anlatacak.

5 YILLIK İNCELEMEDEN KURTULMA ŞANSI

Yasada yer alan düzenleme ile bugüne kadar kira gelirini beyan etmeyen ev sahipleri, yasada yer alan tutarlar üzerinden geriye dönük 5 yıllık bildirimde bulunabilecek. Ev sahibi, 2006-2009 yılları için gerçek anlamda elde ettiği geliri değil, yasada öngörülen bin 910 lira ile 2 bin 446 lira arasında beyanda bulunabilecek. Söz konusu ev sahiplerinin ödeyeceği vergi miktarı ise yaklaşık 400 lira olacak. Aynı tutar, kredi kartı ile 18 eşit taksitle ödenebilecek. Yasada yer alan avantajlar, kira geliri elde eden tüm ev sahipleri için geçerli olacak. Buna göre, yılda 1 milyon dolar da kira geliri elde etse mükellef, beyanda bulunduysa geriye dönük incelemeye tabi tutulmayacak. ? HÜSEYİN ÖZAY ANKARA

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber