Topbaş, Tarım Bakanlığını Başbakanlık Müsteşarlığına şikayet etti

Haber Giriş : 02 Nisan 2005 12:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kapatılan Köy Hizmetleri Genel Müdürlüğü binalarını terk etmeyen istemeyen Tarım Bakanlığı, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş engeline takıldı. Binaların devri için Valileri ikna eden, ancak İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ni unutan Tarım Bakanlığı'nı, Topbaş Başbakanlık Müsteşarı Ömer Dİnçer'e şikayet etti. Dinçer, Maliye Bakanlığı'nın binaların devri ile ilgili genelgesini yayınlamasının ardından, Maliye Bakanı Unakıtan'ı arayarak genelgenin iptal edilmesini istedi.

Köy Hizmetleri Genel Müdürlüğü'nün kapatılmasının ardından bölge müdürlüklerinin devir işlemleri tam bir kargaşaya dönüştü. Maliye Bakanlığı, Tarım Bakanlığı'nın isteği üzerine Köy Hizmetleri'nin 13 bölge müdürlüğünün yeni kurulacak Kırsal Kalkınma Genel Müdürlüğü'ne tahsis edilmesini kararlaştırdı. Ancak İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Topbaş'ın şikayeti üzerine bu devir işlemi durduruldu.

Tarım Bakanlığı, AB'ye uyum sürecinde ve yeniden yapılandırma çerçevesinde Tarımsal Araştırmalar Genel Müdürlüğü (TAGEM), Tarımsal Eğitim ve Destekleme Genel Müdürlüğü'nün (TEDGEM) ve kapatılan Köy Hizmetleri Genel Müdürlüğü'nün arta kalan hizmetlerini kapsaması için Kırsal Kalkınma Genel Müdürlüğü kurmayı planlanıyor. Yasa çalışmaları devam eden Kırsal Kalkınma Genel Müdürlüğü AB fonlarından çiftçilere gelecek kaynakları dağıtmak için bölgelerde teşkilat binasına ihtiyaç duydu.

BÖLGE MÜDÜRLÜKLERİNİN TAHSİS KARMAŞASI

Edinilen bilgiye göre, Tarım Bakanı Sami Güçlü, Maliye Bakanlığı'na bir yazı yazarak, Kırsal Kalkınma Bölge Müdürlüğü'nün bölgeler bazında teşkilatlandırılacağına işaret ederek, Köy Hizmetleri Genel Müdürlüğü'ne bağlı 13 bölge müdürlüğünün taşınmazlarının Tarım Bakanlığı'na tahsis edilmesini istedi. Tarım Bakanlığı'na tahsis edilmesi istenen 13 bölge müdürlüğü şöyle:

"İstanbul, Şanlıurfa, Van, Elazığ, Erzurum, Trabzon, Kastamonu, Kayseri, Konya, Antalya, Adana, Bursa, ve İzmir."

Köy Hizmetleri Genel Müdürlüğü de tasfiyesinden önceki süreçte gerçekleşen bu yazışmalara olumlu görüş verdi. Bunun üzerine Maliye Bakanlığı söz konusu illerdeki Köy Hizmetleri Bölge Müdürlükleri'nin tahsisinde ve kullanımında bulunan hizmet binaları, eğitim birimleri, lojman ve arazi gibi taşınmazların devirlerinin kaldırılarak Kırsal Kalkınma Genel Müdürlüğü'nün teşkilatlanmasında kullanılmak üzere Tarım Bakanlığı'na tahsis edilmesini kararlaştırdı.

Ancak İstanbul başta olmak üzere bazı illerdeki Belediye ve Valilikler el koydukları bölge müdürlükleri mallarını bırakmayı kabul etmeyerek, Tarım Bakanlığı'na tahsis yapılmasına karşı çıktı. Valilerin sert tepkileri ile karşılaşan Tarım ve Köyişleri Bakanı Sami Güçlü, 13 ilin Valisi ile Ankara'da özel bir toplantı yaparak valileri ikna etti. Ancak Bakan Güçlü, İstanbul Belediye Başkanı Kadir Topbaş engeline takıldı. Devir işlemine karşı olan Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Başbakanlık Müsteşarı Ömer Dinçeri arayarak, devirin kanunu aykırı durdurulmasını istedi. bunun üzerine Müsteşar Dinçer, Maliye Bakanlığı'nı arayarak devirin yapılamayacağı yönünde genelge yayınlanmasını talimatını verdi. Maliye Bakanlığı ise bölge müdürlüklerinin il özel idareleri ve belediyelerine devrinin yasa gereği olduğunu belirterek, Tarım Bakanlığı'na tahsis işlemini durdurdu.

İHA

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber