Hakkari'de eğitim alarmı

Haber Giriş : 04 Nisan 2005 09:01, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye'nin hem ekonomik hem de sosyal yönden en 'geri' kalmış illeri arasında yer alan Hakkari'den üniversite sınavına giren her 100 öğrenciden sadece birinin 4 yıllık lisans bölümlerine yerleşebildiği ortaya çıktı.

Anka ajansının haberine göre, ÖSYM'nin 'Ortaöğretim Kurumlarına Göre 2004 Öğrenci Seçme Sınavı Sonuçları' kitabı, bazı illerde liseyi bitiren öğrencilerin yüksek öğretim kurumlarına girme şansının neredeyse hiç bulunmadığını ortaya koydu. Kitabın, illerin başarı durumuna göre okullar düzeyinde yaptığı değerlendirme, Türkiye'nin en 'geri' kalmış illerinden Hakkari'nin eğitimde de alarm verdiğini gösterdi.

ÖSS'ye giren 100 öğrenciden ancak 1'i üniversiteli

Kitaptaki verilere göre, Hakkari'den 2004 ÖSS sınavına toplam 15 liseden bin 521 öğrenci başvurdu, bu öğrencilerden 91'i sınava girmemedi.Sınava giren Hakkarili öğrencilerden sadece 18'i üniversitelerin 4 yıllık bir lisans programına yerleştirilebildi. Buna göre Hakkari'den sınava giren her 100 kişiden sadece 1'I üniversiteli olabildi.

Anadolu liselerinde de durum farklı değil

Hakkari'deki 15 liseden 8'i üniversitelerin lisans programlarına hiç öğrenci sokamadı. Yine ildeki iki Anadolu lisesinden biri olan Yüksekova Anadolu Lisesi'nden sınava giren 63 öğrenciden sadece 1'i, dört yıllık lisans programına girmeye hak kazandı. 62 öğrenci ise iki yıllık ön lisans programlarına bile giremedi. Hakkari Anadolu Lisesi'nden ise sınava 114 kişi girdi, bunlardan 8'i lisans programlarına, 1'i de ön linas programlarına yerleştirildi. Böylece Hakkari Anadolu Lisesi ilin 'en başarılı' lisesi oldu.

cnntürk

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber