Jandarma, hak ihlalinden 44 personeline yasal işlem yaptı

Haber Giriş : 05 Nisan 2005 07:01, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

26 Nisan 2003'te kurulan Jandarma İnsan Hakları İhlallerini İnceleme ve Değerlendirme Merkezi'ne (JİHİDEM) bu süre içinde 480 başvuru gerçekleşti.

Başvuruları inceleyen JİHİDEM, bugüne kadar 44 personel hakkında yasal işlem yaptı.

Jandarma kuvvetlerinin operasyonları ve gözaltı sırasında uygulanan kötü muameleyi tespit etmek ve önlemek amacıyla kurulan merkeze iki yıllık başvuru sayısının az olması, ihlallerin asgariye indiğinin göstergesi olarak değerlendirildi. Şikayetlerin önemli bölümü, kötü muameleyle ilgili. JİHİDEM'e yapılan başvuruların sadece 142'si kurumun kapsamı içine giren konular olarak kabul edildi. Kişilerin JİHİDEM'e başvururken en çok telefonu kullandığı belirlendi. Kurum, JİHİDEM'in iki yıllık faaliyetlerini özet olarak anlatan bir bilgi notu hazırlayarak hem kurum hakkında bilgi verdi hem de yapılan insan hakları ihlalleriyle ilgili başvuruları değerlendirdi. Jandarma'nın, halkın hak ve özgürlüklerini koruyan ve bunları garanti altına alan bir kolluk kuvveti olduğu hatırlatılan bilgi notunda; ?Emniyet ve asayişi sağlarken, hukuka uygun olarak zor kullanmak durumunda kalındığında bile amaç, halkın güvenlik ihtiyaçlarını karşılamaktır.? denildi.

Bilgi notunda demokratik değerlerin gelişmesiyle birlikte halkın jandarma üzerindeki denetiminin arttığına da dikkat çekildi. Jandarma Genel Komutanlığı karargahında görev yapan JİHİDEM, başvuru sahibine araştırmayla ilgili bilgi de veriyor. Bilgi notuna göre JİHİDEM'de hukukçular grubu, istatistik elemanı, mütercim ve santral memurları görev yapıyor.

JİHİDEM'e yapılan şikayet konularının dağılımında, kötü muamele 60 ile ilk sırada. Haksız gözaltı iddiasıyla yapılan şikayetse 28. Bu başvuruların 142'sinin JİHİDEM kapsamında, 338'inin ise JİHİDEM kapsamında olmadığına dikkat çekildi. Söz konusu şikayetlerle ilgili yapılan araştırmalar sonucunda 44 personel hakkında yasal işlem yapıldığının belirtildiği bilgi notunda, 95 başvuruda ise iddiaların yersiz olduğunun ortaya çıkarıldığı dile getirildi.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber