İlahiyat'a ek kontenjan talebi

Haber Giriş : 05 Nisan 2005 07:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Hükümet, Diyanet'in 23 bin, okulların da 13 bin personel açığını kapatmak üzere YÖK'ten İlahiyat Fakültesi kontenjanlarını dört yılda kademeli olarak iki katına çıkarmasını istedi.

Hükümet, din eğitimi alanında artan ihtiyacın karşılanması için harekete geçti. Milli Eğitim Bakanlığı, bu amaçla YÖK'e gönderdiği yazıda, İlahiyat Fakülteleri'nin öğrenci kapasitesini 2 katına çıkarmasını istedi. YÖK talebe olumlu yanıt verirse, 1998'den bu yana sürekli azaltılan İlahiyat Fakültesi kontenjanları ilk defa arttırılmış olacak. YÖK talebi kabul ederse, geçen yıl Türkiye genelindeki 480 olan İlahiyat Fakültesi kontenjanları, bu yıl bine çıkarılacak. Şu anda İlahiyat Fakülteleri'nde 7 bin 316 olan öğrenci sayısının, 4 yıl boyunca kontenjanların kademeli olarak arttırılması sonucu 15 bine çıkarılması he-defleniyor.

Personel eksikliği var

Milli Eğitim Bakanlığı Din Eğitimi Genel Müdürlüğü'nün hazırladığı raporlar doğrultusunda, Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik'in imzasıyla mart ayı içerisinde YÖK'e gönderilen yazıda, İlahiyat Fakültelerinin öğrenci sayısının arttırılması istendi. Yazıda din eğitimi alanında varolan ihtiyaçların karşılanmasında güçlük çekildiği, bunun da bu alanda yüksek öğrenim görmüş işgücünün artırılması ile telafi edileceği belirtilerek, üniversitelerin İlahiyat kontenjanlarının 2 katına çıkarılması gerektiği belirtildi.

Önceki yıllarda ilahiyatçı ihtiyacı doğrultusunda fakültelerin kontenjanlarının yükseltilmesi talebine YÖK olumsuz yanıt vermiş, kontenjanları düşürmüştü. 2003 yılında 150 öğrenci alan Ankara Üniversitesi'nin kontenjanı 2004'te 50'ye, 2003'te 80 öğrenci alan Atatürk Üniversitesi kontenjanı da 2004'te tüm taleplere rağmen 30'a düşürülmüştü. 2003 yılında okul birincileri ve yabancı uyruklular hariç toplam 920 öğrenci alan İlahiyat fakültelerine, geçtiğimiz yıl sadece 480 öğrenci alınmıştı. İnünü Üniversitesi, Osmangazi Üniversitesi ve Yüzüncü Yıl Üniversitesi'ne ise hiç öğrenci kabul edilmedi

Diyanet-Sen ve TİYEMDER araştırma yaptı

Diyanet-Sen, İmam Hatip Liseleri Mezunları ve Mensupları Derneği (ÖNDER) ile Tüm İlahiyat Fakülteleri ve Yüksek İslam Enstitüleri Mezunları Derneği'nin (TİYEMDER) yaptığı araştırmaların, Milli Eğitim Bakanlığı'nın talebi üzerinde etkili olduğu belirtildi. Diyanet-Sen'in yaptığı araştırmaya göre, Diyanet İşleri Başkanlığı'nın 23 bin din görevlisi personel açığı var. Diyanet'te 1600 civarında personelin emekli olması sebebiyle boşalan kadrolara yeni atama yapamadı. TİYEMDER ise, 13 bin din dersi öğretmeni açığı olduğunu duyurmuştu.

yenişafak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber