Kamu-Sen'den sosyal güvenlik reformuna tepki

Haber Giriş : 05 Nisan 2005 14:59, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kamu-Sen Şanlıurfa İl Temsilcisi Ahmet Alataş, TBMM gündeminde bulunan, Emekli Sandığı, SSK, Bağ-Kur gibi sosyal güvenlik kurumlarının tek çatı altında toplayan Sosyal Güvenlik Reformu hakkında hazırlanan kamu taslağının incelendiğini söyledi. Alataş, sosyal güvenlik sisteminde biriken fonların kullanımının hükümetlerin keyfiyetine bırakılmaması gerektiğini belirtti.

Türkiye Kamu-Sen Şanlıurfa Temsilcisi Ahmet Alataş, kanun taslağının incelendiğini ve konu hakkında kuruluşlarının önerilerini kamuoyu ile paylaşmak istediklerini kaydederek, "Sosyal Güvenlik Sistemimizin sorunları mevcut yapı üzerinde bazı düzeltmeler yapılarak çözülmelidir.

Sosyal Güvenlik sisteminin yönetimi sosyal tarafların eşit olarak temsil edildiği özerk bir şekilde yeniden yapılandırılmalıdır. Sosyal sigorta ile sosyal yardım ve hizmetler sistemi birbirinden ayrılmalıdır. Devlet her iki sisteme de belli oranlarda katkıda bulunmalıdır. Sosyal sigorta yalnızca prim ödeyen ve gerekli şartlı haiz emeklileri, sosyal yardım sistemi ise istihdam durumuna bakılmaksızın yoksul, bakıma muhtaç ve dar gelirliler olmak üzere toplumu kapsamalıdır" dedi.

Alataş, "Sağlık kuruluşları kesinlikle yerel yönetimlere devredilmemeli, devlet sağlık hizmeti vermeye devam etmelidir. Sosyal sigorta kapsamındakilerin sağlık giderleri sosyal sigorta sistemi, sosyal yardım kapsamındaki kimselerin sağlık gederleri ise sosyal yardım ve hizmetler sistemi tarafından finanse edilmelidir. Sosyal sigorta, yardım ve hizmetler sisteminin birbirinden bağımsız bir yapıya kavuşturulmasıyla birlikte sosyal sigorta sisteminden sosyal yardım sistemine fon ve kaynak aktarımı önlenmelidir. Emekli yaşı, prim ödeme gün sayıları ve prim ödeme oranları mevcut haliyle korunmalı, bu haklar geriye götürülmemelidir. Sosyal güvenlik sisteminde biriken fonların kullanımı hükümetlerin keyfiyetine bırakılmamalıdır" diye konuştu.

İHA

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber