Baro töreninde 'başörtüsü' skandalı

Haber Giriş : 06 Nisan 2005 10:49, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Baro törenine gelen çeyrek asırlık avukatın 45 yıllık eşine başörtüsü şoku. İstanbul Üniversitesi'ndeki törende avukatın eşi başörtülü olduğu gerekçesiyle fakülteye sokulmadı.

Tören İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi'nde yapıldı. Dursun Elçi, mesleğine tam çeyrek asır hizmet ettiği için bir plaketle ödüllendirileceği törene, kendisini destekleyerek bu şerefte payı olan eşi Ayşe Gülcan Elçi ile geldi. Ancak Ayşe Gülcan Elçi, başörtülü olduğu için fakülte arazisine bile alınmadı.

Dursun Elçi, mesleğine tam çeyrek asır hizmet ettiği için bir plaketle ödüllendirileceği törene, kendisini destekleyerek bu şerefte payı olan eşi Ayşe Gülcan Elçi ile geldi.

"YA BAŞINI AÇ, YA DIŞARI ÇIK!"

Ancak Ayşe Gülcan Elçi, başörtülü olduğu için fakülte arazisine bile alınmadı. Bayan Elçi, olayı ve tepkisini Tercüman'a şöyle anlattı: "Eşime, (Ben de seni arabada beklerim) dedim. Ama görevliler, (Ya başını açarsın, ya da dışarı çıkarsın) diye çıkıştı. Hatta, arabada müdahale etmeye çalıştılar ama, kocam izin vermedi."

ÖZKÖK PAŞA'NIN KOMŞUSU

"Ben de, durağı sordum. Götürdüler. Otobüsle evime döndüm. Dedem, Çanakkale'de şehit oldu. Biz, Turgutlu'da Hilmi Özkök Paşa'nın komşusuyuz. Aynı mahallenin insanıyız. Yurt dışında Fransa'ya, Almanya'ya gittik. Böyle bir şeyle hiç karşılaşmadık. Memleketimde böyle bir şey yaşayacağım ölsem aklıma gelmezdi."

BİR ÖMÜRLÜK MUTLULUĞA GÖLGE DÜŞTÜ

Ayşe Gülcan Elçi, cefaya dönüşen hayalini kurduğu mutluluğu, evlendikleri günkü fotoğrafı göstererek, "Eşimle 45 yıldır herşeyi birlikte yaşadık, birlikte paylaştık. Onun başarısına tanık olmak istedim" diye açıkladı. Avukat Dursun Elçi de, eşini, "Anadolu kadınının örtüsünü" kullandığı için cezalandıran Fen Fakültesi yöneticileri hakkında tazminat davası açacağını bildirdi.

İstanbul Barosu'nun, 127. kuruluş yıldönümü sebebiyle dün düzenlediği törende başörtü skandalı yaşandı. Meslek 25. yılını doldurduğu için plaketle ödüllendirilen avukat Dursun Erkil'in eşi Ayşe Gülcan Erkil, başı örtülü olduğu için törene alınmadı. İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi'ndeki törene gitmek isteyen Ayşe Gülcan Erkil, görevliler tarafından Beyazıt'taki kampüsten dışarıya çıkarıldı.

Fen Fakültesi yöneticileri hakkında dava açacağını söyleyen avukat Dursun Erkil, olayı şöyle anlattı: "Kapıdaki güvenlik görevlileri eşimin içeri girmesine izin vermedi. Eşimin araçta oturmasına bile izin verilmedi. Olayı anlattığım fakülte yetkilisi, 'Bize verilen emirler bu yöndedir. Biz de bu kurallara uymak zorundayız' cevabını verdi. Bu, Türkiye'de demokrasi olmadığını gösteriyor. Eşim izin verirse görevliler hakkında tazminat davası açacağım."

Üzücü olayı, 25. yıl plaketi almak üzere çıktığı kürsüden meslektaşlarına da anlatan Dursun Erkil, İstanbul Barosu Başkanı Kazım Kolcuoğlu'nun, "Bu konuda herhangi bir şey yapamayız" sözüyle bir kez daha yıkıldı.

Başındaki örtü yüzünden bugüne kadar hiçbir sorun yaşamadığını belirten Ayşe Gülcan Elçi de, şunları söyledi:

"Eşimle 45 yıldır herşeyi birlikte yaşadık. Bu mutluluğu da paylaşmak istedim. Arabada beklemek istedim, ama görevli arabada bulunmama da izin vermedi. Bana, (Ya başını açarsınız, ya da dışarı çıkarsınız) diye çıkıştı. Hatta arabamıza müdahale etmeye çalıştılar ama kocam izin vermedi. Olayın daha fazla büyümemesi için eve dönmek istedim. Yolları, otobüs durağını bilmediğim için bir görevli bana otobüs durağına kadar eşlik etti. Töreni izleyemeden otobüsle evime geldim. Türkiye'de böyle birşey yaşayacağımı ölsem aklıma gelmezdi. Benim dedem Çanakkale'de şehit oldu. Biz, Turgutlu'da Hilmi Özkök Paşa'nın komşusuyuz. Aynı mahallenin insanıyız. Ben talebe değilim ki... Bu örtüyü askeriye de kabul ediyor."

D.B.Tercüman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber