Erdoğan: Mevcut 167 milletvekili listede bulunmuyor/ Video

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 11 Nisan 2011 18:33, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

- AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 12 Haziran 2011 genel seçimi milletvekili adaylarıyla ilgili olarak, ''Listemiz asla ve asla bir tek kişinin iradesiyle şekillenmiş bir liste değildir'' dedi.

Erdoğan, parti genel merkezinde düzenlediği basın toplantısında, aday listelerinin partiler, adaylar ve demokrasi için hayırlı olmasını diledi.

Aday listelerinin hazırlanmasıyla ilgili partilerin ilgili kurullarının çok hassas çalışma ortaya koyduğunu ifade eden Erdoğan, ''Burada özellikle şunu vurgulamak istiyorum; listemiz asla ve asla bir tek kişinin iradesiyle şekillenmiş bir liste değildir. Bir haftalık çalışmamız, bir üst kurul çalışmasıydı. Ancak bu işin ta tabandan itibaren temayül yoklamalarıyla, teşkilatımızın en ücra köşesine kadar hepsinin iradesini kapsayan bir çalışma yapıldı'' diye konuştu.

Çalışmanın daha sonra alt komisyonlara geldiğini anlatan Erdoğan, alt komisyonların 12 genel başkan yardımcısının riyasetinde Merkez Karar ve Yönetim Kurulu üyeleri, grup başkanvekilleri, milletvekillerinin bir kısmı ve hatta il başkanlarının katılımıyla bu çalışmayı yürüttüklerini söyledi.

Erdoğan, hafta içinde ''bir tek kişinin yaptığı çalışmayla mı bu çalışma yürütüldüğü'' gibi yaklaşımların olduğunu duyduklarını ve bu haberlerin hiçbirinin gerçeği yansıtmadığını vurguladı. Bu haberlerin, AK Parti listesinin hazırlanış sürecine ve bu süreçte görev alanlara yapılmış çok açık bir haksızlık olduğunu belirten Erdoğan, ülkenin dört bir yanında süreci başarıyla yürütenlere, demokratik iradesini katarak destek veren teşkilat birimlerine teşekkür etti.

AK PARTİ'DEN 167 MİLLETVEKİLİ LİSTE DIŞI

AK Parti'nin 12 Haziran 2011 tarihinde yapılacak genel seçimler için Yüksek Seçim Kuruluna sunduğu listede mevcut milletvekillerinden 167'si yer almadı.

Aday yapılmayan milletvekilleri arasında eski bakanlar Kürşad Tüzmen, Osman Pepe, Nazım Ekren, Sami Güçlü, Zeki Ergezen, Hilmi Güler, Mustafa Sait Yazıcıoğlu, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Nükhet Hotar, eski genel başkan yardımcıları Dengir Mir Mehmet Fırat ve Edibe Sözen, TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı Murat Mercan ve TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Zafer Üskül gibi isimler bulunuyor.

AK Parti'nin milletvekili aday listesinde 78 kadın aday ile 11 engelli aday ye aldı.

HAKKANİYET VE LİYAKAT GÖZETİLDİ

AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, milletvekili aday listesinin ''son derece hassas bir biçimde, ilgili tüm kesimlerin görüşü alınarak, hakkaniyet, liyakat ve ehliyet ölçüsü gözetilerek hazırlandığını'' söyledi.

Erdoğan, parti genel merkezinde düzenlediği basın toplantısında, aday listelerinin hazırlanması sürecinde tüm eksiklerine rağmen diğer siyasi partilerle mukayese edilemeyecek demokratik olgunluk içinde bugüne geldiklerini ifade etti.

AK Parti'nin ''Türk siyasi tarihinde görülmemiş ölçüde, bugün de hiçbir partide olmayan ölçekte demokratik mekanizmaları, istişare mekanizmalarını işlettiğini, bilimsel yöntemlerden azami ölçüde yararlandığını'' anlatan Erdoğan, kendinin başkanlığını yaptığı üst kurulda sadece kurula gelen isimleri değil, bin 150 kişiyi ve milletvekillerini değerlendirmeden geçirdiklerini belirtti.

Değerlendirme aşamasında tatmin olmadıkları durumlarda ara ve alt komisyonlara tekrar döndüklerini dile getiren Erdoğan, ''Bütün aday adaylarını gündeme getirdik. Tekrar CV'lerine baktık. Yeri geldi il başkanlarımıza döndük veya referanslara tekrar dönerek bilgileri aldık'' dedi.

Erdoğan, gerek alt komisyonların gerekse ara komisyonların bütün aday adaylarıyla birebir mülakatlar gerçekleştirdiğine dikkati çekerek, ''Bu görüşmeler birebir yapıldığı için çok daha net, tanıyarak, bilerek neticeler gelmiş oldu'' diye konuştu.

Temayül, alt komisyon ve ara komisyon aşamasından sonra kendisinin başkanlığında üst kurul çalışması yapıldığını belirten Erdoğan, kurulda seçim işleri başkanı, teşkilat başkanı, genel sekreter ve siyasi ve hukuki işlerden sorumlu genel başkan yardımcısının yer aldığını kaydetti. Erdoğan, parlamento çalışmalarını en yakından bilen kişiler olarak grup başkanvekillerinin, kadın adayları tanıyabilmek ve kadınların nasıl daha başarılı olacaklarını anlayabilmek için Kadın Kolları Başkanı'nın, genç bir ekibin oluşması için de Gençlik Kolları Başkanı'nın, süreci başından itibaren yakından takip eden Seçim Koordinasyon Merkezi Başkanı İstanbul Milletvekili Mustafa Ataş'ın çalışmada yer aldığını söyledi.

Erdoğan, ''Öyle zannediyorum ki diğer siyasi partilerin hiç birinde böyle bir uygulama olmamıştır. Onların da kendine, nevi şahsına münhasır çalışması olmuştur. Bu tür kalburlardan geçire geçire işi bu noktaya getirdik. Yani en az hata payıyla neticeye varalım, istedik. Çünkü biliyorsunuz, hedefimizi büyük koyduk. Çıraklık, kalfalık, ustalık dönemi...'' diye konuştu.

Oluşan listenin ''son derece hassas bir biçimde ilgili tüm kesimlerin görüşü alınarak, hakkaniyet, liyakat ve ehliyet ölçüsü gözetilerek hazırlandığını'' vurgulayan Erdoğan, ''Biz bu listeyle sadece partimizi Mecliste temsil edecek milletvekillerini belirlemiş olmakla kalmıyoruz, aynı zamanda Türkiye'nin geleceğini şekillendirecek, Türkiye'ye yeni hizmetler, eserler kazandıracak kadroyu da oluşturuyoruz'' dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber