İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

CHP'de 101 milletvekilinden 78'i liste dışı kaldı

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 11 Nisan 2011 19:48, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığında toplanan Parti Meclisi, 12 Haziran'da yapılacak genel seçimlerde milletvekili adaylarını belirledi. Büyük tasviyenin yaşandığı CHP'de, mevcut 101 milletvekilinden 78'i liste dışı kaldı.

Kılıçdaroğlu'nu genel başkanlığa taşıyan eski Genel Sekreter Önder Sav ve ekibi listeye giremedi. Eski Genel Başkan Deniz Baykal'a yakın birçok isim de yeniden aday gösterilmedi. Sav'ı genel sekreterlik görevinden alan Kılıçdaroğlu, "Partideki korku imparatorluğunu yıktık. Makamlar kimsenin babasının malı değildir" açıklamasını yapmıştı.

Önder Sav ekibinden Kemal Anadol, eski Genel Başkan Yardımcısı Hakkı Süha Okay ve Berhan Şimşek de listede yer alamadı. Baykal'ın ekibinde yer alan eski genel başkan yardımcıları Yılmaz Ateş, Onur Öymen, Mustafa Özyürek, Cevdet Selvi de listeye giremedi. Mehmet Sevigen, Algan Hacaloğlu ve Fuat Çay ise aday gösterilmedi.

ERGENEKON'DAN ÜÇ İSİM ADAY

Partinin önemli isimlerinden Hikmet Çetin, Murat Karayalçın, PM üyeleri Ercan Karakaş ve Mesut Değer'i milletvekili adayı göstermeyen Kılıçdaroğlu, Ergenekon davasının tutuklu ve tutuksuz sanıklarını ise milletvekili adayı gösterdi.

Ergenekon davasının tutuklu sanığı Mehmet Haberal, CHP'nin eski genel başkanlarından Bülent Ecevit'in seçim bölgesi ve sırası olan Zonguldak 1. sıradan aday gösterildi. Ecevit, rahatsızlığı sırasında Haberal'a ait Başkent Hastanesi'nde tedavi görmüştü. Ancak Ergenekon davası kapsamında Ecevit'in sağlığına yönelik iddialar gündeme gelmişti.

Ergenekon davasının tutuklu sanığı Cumhuriyet Gazetesi Ankara Temsilcisi Mustafa Balbay ise İzmir 2. bölge 2. sıradan aday gösterildi. Ergenekon davasının tutuksuz sanığı eski Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Sinan Aygün de Ankara 2. bölge 3. sıradan listeye girdi.

CİHANER LİSTE DIŞI

Ergenekon davası ile Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK)'na yönelik muhalif açıklamalarıyla dikkat çeken eski YARSAV Başkanı Emine Ülker Tarhan ise Ankara'dan birinci bölge üçüncü sıradan listeye girdi.

CHP'de sürpriz olarak listeye giremeyen isimlerden biri de Ergenekon sanıklarından, eski Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı İlhan Cihaner oldu. Cihaner ile birlikte listeye giremeyenler arasında HSYK eski Başkanvekili Kadir Özbek, Hanefi Avcı ve Tuncay Özkan yer alıyor.

CHP listelerinde bir dönem sağ siyasetin önemli isimleri de aday gösterildi. Demokrat Parti Genel Başkanlığı için adı geçen Süheyl Batum Eskişehir'den aday oldu. DYP'li eski Milli Savunma Bakanı Turhan Tayan Bursa'dan 2. sıra, eski ANAP'lı Bülent Kuşoğlu ise Ankara 1. bölge 5. sıradan aday gösterildi. Emekli müftü İhsan Özkes, İstanbul 1. bölge 6. sıradan, ilahiyatçı Muhammet Çakmak ise 3. bölge 10. sıradan aday oldu.

SANATÇILAR LİSTEDE

CHP'de genel seçimlerde sanatçılar da yarışta yer aldı. Türkücü adaylardan Tolga Çandar Muğla'dan 1. sıra, Sabahat Akkiraz ise İstanbul 3. bölge 6. sıradan aday oldu. Musevi kökenli aday Mari Gormezano İstanbul 3. bölgeden listenin 22. sırasında yer bulurken, gazeteci Oktay Ekşi, aynı bölgeden 4. sıradan aday oldu.

CHP adayları arasında kadınlara da büyük yer verildi. Kadın adaylar, arasından 38 kişinin seçilecek yerlerden milletvekili adayı gösterildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber