Aynı sınavla Maliye'ye giren gelir uzmanlarına ayrımcılık mı yapılacak?

Haber Giriş : 07 Nisan 2005 14:14, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

GELİR İDARESİ TASARISI VE GELİR UZMANLIĞI

Bizler Maliye Bakanlığı Gelirler Genel Müdürlüğü'nün açmış olduğu; Devlet Gelir Uzman Yardımcılığı, Gelir Uzman Yardımcılığı ve Vergi Denetmen Yardımcılığı yazılı sınavını kazanarak, yapılan mülakat neticesi Gelir Uzman Yardımcısı olarak atanmış 1000 kişilik gelir idaresi çalışanıyız.

Gelir İdaresi Başkanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Tasarısı'nın Geçici 3. Maddesinde Grup Başkanlığı, Grup Müdürlüğü ve Vergi Müdürlüğü'ne atanacaklar sayılırken Devlet Gelir Uzmanı ve Vergi Denetmeni unvanlarına yer verilmiş olup, aynı sınavla girdiğimiz ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanununda aynı paragraflarda yer alan Gelir Uzmanı unvanı sayılmamıştır. Hatta, alınan son bilgilere göre; önceki tasarının Geçici 3. maddesinin d bendi ?Müdür ve Vergi Müdürü kadrolarına atanacaklarda Devlet memuriyetinde en az on hizmet yılını doldurmuş vergi denetmeni, devlet gelir uzmanı veya gelir uzmanı olmak, Denetim Grup Müdürlüğünde vergi müdürü kadrosuna atanabilmek için Devlet memuriyetinde en az on hizmet yılını doldurmuş vergi denetmeni, devlet gelir uzmanı veya gelir uzmanı olmak? şeklinde iken; tasarıdan Gelir Uzmanı ifadesi çıkartılarak kariyer meslek olan Gelir Uzmanlarının geleceği Genel Müdürlüğün inisiyatifine bırakılmış bulunmaktadır. Genel Müdürlüğün inisiyatifi doğrultusunda uygulamada birçok haksızlık yapılagelmektedir. Mesleğe aynı sınavla alınan Gelir Uzmanı, Vergi Denetmeni ve Devlet Gelir Uzmanı'nın farklı yükselme kriterlerine tabi tutulması, Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın Kanun Önünde Eşitlik ilkesine (md.10) aykırı bir durum arz etmektedir.

Ayrıca 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 36/11 maddesi gereği, mesleğe özel yarışma sınavına tabi tutulmak suretiyle alınan biz ?Gelir Uzmanlığı Unvanı? Gelir İdaresi Başkanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Tasarısı'nda pazarlık konusu yapılmaktadır.

İlgili Kanun Tasarısında yukarıda belirtilen haksızlıkların giderilebilmesi açısından tarafınızdan gerekli hassasiyetin gösterilmesini arz ederiz.

Haberi Yazan: Adalet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber