Gelir İdaresi Yasa Tasarısı'nın ilk 12 maddesi kabul edildi

Haber Giriş : 07 Nisan 2005 17:47, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

TBMM Plan Bütçe Komisyonu'nda IMF ile 2005-2007 dönemini kapsayacak ve 10 milyar dolarlık kaynak kullanımı öngören yeni stand-by düzenlemesinin yürürlüğe girebilmesi için yasalaşması gerektiği belirtilen Gelir İdaresi Yasa Tasarısı'nın ilk 12 maddesi tartışmalarla kabul edildi.

Alt komisyonda yapılan değişikliğin ardından tasarı 38 ana ve 8 geçici maddeden oluşuyor. Gelirler Genel Müdürlüğü'nü kaldırarak Gelir İdaresi Başkanlığı'nın kurulmasını öngören tasarının en çok eleştirilen düzenlemelerinden birini 23 bin kadronun iptal edilmesi oluşturuyor. Maliye yetkilileri, yalnızca boş kadroların iptal edildiğini vurgularken, ilgili örgütler bu açıklamayı inandırıcı bulmuyor.

Öte yandan alt komisyonda kabul edilen düzenlemeye göre, bölge başkanlıklarının yerine taşra teşkilatı olarak sayısı ve yerleri Bakanlar Kurulu tarafından belirlenecek vergi dairesi başkanlıklarının oluşturulması öngörülüyor. Tasarının komisyonda görüşülmesi sırasında kabul edilen Gelir Yönetimi Daire Başkanlığı ile ilgili olarak AK Partili Ali Osman Sali ile CHP'li Hamzaçebi, söz konusu maddedeki düzenleme ile Gelir İdaresi'nin tüzük ve yönetmelik çıkarmasına imkan sağlandığını ve bunun da anayasaya aykırı olduğunu, bu nedenle de Cumhurbaşkanı tarafından veto edileceği iddiasında bulundu.

İHA

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber