Çevre Kanunu Tasarısı komisyonda kabul edildi.

Haber Giriş : 07 Nisan 2005 19:16, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Çevre mevzuatına uyum konusunda önemli bir Avrupa Birliği düzenlemesi olan, TBMM gündemine 10 yıl önce gelen ancak geçtiğimiz yıl Meclis'te ele alınmaya başlanan Çevre Kanunu Tasarısı, yaklaşık 1 aylık bir çalışmanın ardından komisyonda kabul edildi. Tasarı, önümüzdeki günlerde Genel Kurul'da yasalaştırılacak. Yasa tasarısıyla çevrenin kirletilmesine karşı uygulanacak idari yaptırımlar ayrıntılı olarak hükümlendirilirken, daha önce yönetmeliklerle düzenlenen birçok konu da yasal hüküm altına alınıyor.

Tasarıyla atık su arıtma ve evsel nitelikli katı atık bertaraf tesisini kurmamış belediyeler, organize sanayi bölgeleri, sanayi kuruluşları ve yerleşim birimlerinin, bu tesislerin kurulmasıyla ilgili iş termin planlarını bir yıl içinde bakanlığa sunarak, bir plan çerçevesinde işletmeye almaları öngörülüyor. Tasarıya göre, işletmeye alma süreleri, iş termin planının sunulmasından itibaren belediyelerde, nüfusu 100.000'den fazla olanlarda 3 yıl, 50.000-100.000 arasında olanlarda 4 yıl, 10.000-50.000 arasında olanlarda 5 yıl, 2.000-10.000 arasında olanlarda 6 yıl, organize sanayi bölgelerinde 2 yıl, bunların dışındaki endüstri tesisleri ve atık su üreten her türlü tesiste 18 ay olarak hüküm altına alınıyor. Arıtma tesislerinde kullanılan elektrik enerjisi bedelinin de sanayi tesislerine göre yüzde 50 indirimli alınması öngörülüyor.
Aynı tasarıyla ilgili yönetmelik çerçevesinde, yükümlü olduğu halde Çevre Etki Değerlendirmesi (ÇED) yaptırmamış tesislerin de, yer seçimleri uygun olmak şartıyla bunları kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 6 ay içerisinde bakanlığa sunmaları hükme bağlanıyor.

Tasarıyla çevre kirliliğinin önlenmesi, çevrenin iyileştirilmesi ve çevre ile ilgili yatırımların desteklenmesi amacıyla çeşitli ekonomik faaliyetlerden çevre katkı payı alınması yönünde daha önce iptal edilen düzenleme ise tasarıyla yeniden getiriliyor. Bu çerçevede yakıt ve atık ithali, belediyelerce tahsil edilen çevre vergileri, cep telefonu aboneleri ve deniz araçları tescilinden çevre payı kesilecek.

İHA

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber