657'nin idareye keyfi taktir hakkı veren maddeleri de değişecek mi?

Haber Giriş : 08 Nisan 2005 00:49, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ülkemizde şaşalı bir şekilde personel reformundan bahsedilmektedir. Ancak nedense sürekli olarak konunun madi boyutu gündemde kalmaktadır. Oysaki 657 sayılı Kanunun çok srounlu diziplin ceza maddeleri de bulunmaktadır. Aşağıda üç örnek veriyorum:

- Devlet memuru vakarına yakışmayan tutum ve davranışta bulunmak; Cezası: Uyarma; Dayanağı: 657 sayılı Kanunun madde125

- Hizmet dışında, Devlet memurunun itibar ve güven duygusunu sarsacak nitelikte davranışlarda bulunmak; Cezası: Kınama; Dayanağı: 657 sayılı Kanunun madde125

- Hizmet içinde Devlet memurunun itibar ve güven duygusunu sarsacak nitelikte davranışlarda bulunmak; Cezası: Aylıktan Kesme; Dayanağı: 657 sayılı Kanunun madde125

Devlet memurları kanununun yukarıda belirtilen cezaları için hangi fiillerin işlenmesi gerektiği konusunda idareye, hiçbir gelişmiş hukuk devletinde olmayan, keyfi takdir yetkisi vermektedir.

İdare ve idareciler bu keyfi takdir yetkisini Anayasanın ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinin hangi maddelerine dayanarak kendilerinde bulmaktadırlar. Bizim bilmediğimiz bazı gizli metinler mi var?

Ceza yasanında suç olmayan bir eyleme ya da fiile disiplin cezası verilmesi hukukla bağdaşır mı? Suçlar yasalarla belirlenmez mi?

Yukarıda belirtilen keyfi uygulamalara yol açacak bir değişikliğin yapılmasını umut ediyorum...

Haberi yazan: efe

 

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber