Kamu personeline işaret dili öğretiliyor

Haber Giriş : 09 Nisan 2005 07:59, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İşitme özürlü vatandaşların devlet dairelerinde karşılaştığı zorlukları azaltmak isteyen Başbakanlık'a bağlı Özürlüler İdaresi Başkanlığı, kamu personelinden bazılarına Türk işaret dili öğretmek için harekete geçti.

Duyma probleminden dolayı hayatlarının her aşamasında yardıma ihtiyaç duyan işitme engelliler, devlet dairelerinde kendilerini bekleyen işaret diline hakim bir devlet memurunun yardımı sayesinde daha kısa sürede işlemlerini tamamlayacak.

İşitme engellilerin yaşadığı sıkıntılara kulak veren Özürlüler İdaresi Başkanlığı, toplumun her aşamasında işaret dilinin kullanılması için kolları sıvadı. İşaret dilinin yalnız özürlüler arasında geçerli olduğunu kabul etmeyen başkanlık, devlet dairelerindeki memurlardan ilkokul öğretmelerine kadar geniş bir kesime işaret dilini öğretmeyi hedefliyor. Proje hakkında bilgi veren Özürlüler İdaresi Başkanı Mehmet Aysoy, amaçlarının işitme özürlüleri toplumla kaynaştırmak olduğunu söyledi. Projenin bütçe ve altyapı çalışmalarını oluşturduklarına değinen Aysoy, ilk olarak ulusal bir işaret dilini tesis etmek için gramer çalışması yapacaklarını açıkladı. Aysoy, projede eğitici olarak görev alacak Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu Genel Müdürlüğü'nün kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan 2 temsilciye işaret dili öğreteceğini söyledi. SHÇEK Genel Müdürü İsmail Barış da kamu kurum ve kuruluşlarına gelen özürlülerin işlemlerini hızlandıracak projede eğitim görevini yüklenmekten memnuniyet duyduklarını belirtti.

Türkiye Sağır Dilsizler Tesanüt Derneği'nde sekreter ve tercüman olarak çalışan Arzu Göztepe, projeye olumlu bakıyor. Özürlü vatandaşların devlet dairelerinde sıkıntı çektiklerini söyleyen Göztepe, ?Her seferinde tercümanlık için gitmemiz gerekiyor. Bazen yetişemiyoruz.? dedi. İstanbul'da bulunan Türkiye'nin ilk özürlü okulu İşitme Engelliler Çok Programlı Lisesi idarecileri de hastane ve adliyelerde sorun yaşandığını, ilgili kurumların işaret dilini kullanan bilirkişi talep etmek zorunda kaldığını ifade etti.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber