AB 71 bilim adamı arıyor

Haber Giriş : 09 Nisan 2005 09:23, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

AB'nin bilim ve teknoloji referans merkezi olan JRC, Türkiye, Romanya, Bulgaristan ve Hırvatistan'a öncelik tanımak üzere, 14 ülkeden 71 araştırmacı ve uzman arıyor.

Avrupa Birliği (AB), genişlemeye bağlı olarak bilim ve teknoloji alanında yeni üyeleri ile bütünleşmek, AB'ye aday ülkelere de yeni fırsatlar tanımak için harekete geçti. AB'nin bilim ve teknoloji referans merkezi olan Ortak Araştırma Merkezi (JRC), Türkiye, Romanya, Bulgaristan ve Hırvatistan'a öncelik tanımak üzere, 14 genişleme ülkesinden araştırmacı ve uzmanlara yönelik maksimum 2 yıl süreli 71 geçici iş olanağı sağlayacak. AB'nin genişleme politikalarına bilimsel ve teknolojik yönden destek olmayı amaçlayan ve Avrupa'da 7 ülkede faaliyet gösteren JRC Enstitüleri, '2005 Yıllık Çalışma Programı' kapsamında AB'nin genişleme ve bütünleşme hedeflerini desteklemeye yönelik '2005 Aksiyon Planı' belirledi.

Türkiye Bilimsel ve Teknik Araştırma Kurumu'ndan (TÜBİTAK) edinilen bilgilere göre, AB'nin genişleme ve entegrasyonuna yönelik 2005 yılı için planlanan JRC aktiviteleri teknik çalıştaylar, eğitim faaliyetleri ve geçici iş olanaklarını kapsıyor. Bu kapsamda 107 uzmanlık çalıştayı ve eğitim programı düzenlenecek ve 71 bilim adamına geçici iş olanağı sağlanacak. İş olanakları, 35 yaşından genç, doktora derecesine sahip araştırmacılara yönelik 'Doktora Sonrası Araştırma Bursiyerliği', 65 yaşından büyük olmayan, doktora sonrası 10 yıl veya üniversite sonrası 16 yıl araştırma deneyimine sahip araştırmacılar için 'Kıdemli Bursiyerlik', tercihen kamu kuruluşlarından (kamu araştırma merkezleri, üniversiteler, bakanlıklar) gelen uzmanlara yönelik desteklenen 'Ulusal Uzmanlık' alanlarında olacak.

'2005 Aksiyon Planı', gıda, kimyasallar, çevre, ölçüm teknikleri, tarım, nükleer güvenlik ve teknolojik öngörü gibi JRC'nin esas yetkinlik alanlarına giren konuları kapsıyor. Bu alanlarda JRC'nin rolü sadece araştırma olmayıp, aynı zamanda AB müktesebatına uyumu hızlandırmayı amaçlıyor. JRC'nin Belçika, İtalya, Almanya, Hollanda ve İspanya'da laboratuvarları bulunuyor. Halen JRC enstitülerinde 11 Türk bilim adamı faaliyet gösteriyor.

Türk bilim adamları eşit koşullarda yararlanacak
Yetkililer, Türk araştırmacıların, uzmanlık alanlarında faaliyet gösteren JRC Enstitüleri bünyesindeki olanaklardan diğer genişleme ülkeleriyle beraber eşit koşullarda yararlanabileceklerini bildirdiler. JRC, Türk araştırmacıların aktivitelerine katılımını teşvik etmek amacıyla üst yönetiminin katılımı ile Türkiye'de Haziran ayında iki bilgi günü düzenleyecek. TÜBİTAK yetkilileri, JRC'nin sunduğu olanaklardan yararlanan Türk araştırmacılarının sayısının arttığına dikkat çektiler. Yetkililer, bu araştırmacıların sadece İstanbul ve Ankara'daki üniversite ve araştırma kuruluşlarından değil, Türkiye'nin farklı illerdeki üniversitelerinden de katılım sağlandığını bildirdiler.

Referans Gazetesi

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber