Diyanet'e YÖK modeli

Haber Giriş : 11 Nisan 2005 06:24, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

"Diyanet'e YÖK modeli getireceğim" diyen Bakan Aydın, Diyanet İşleri Başkanı'nın seçimle göreve geleceğini, kurumun, büyük illerin müftülerinin de temsil edildiği bir kurul tarafından yönetileceğini belirtti.

Devlet Bakanı Mehmet Aydın, bakanlığına bağlı Diyanet İşleri Başkanlığı'nda (DİB) köklü bir reform yapılacağını açıkladı. Diyanet'in özerk bir kuruluş haline getirileceğini ve Diyanet İşleri Başkanı'nın da seçimle göreve geleceğini bildiren Aydın, kurumun, büyük illerin müftülerinin de temsil edildiği bir kurul tarafından yönetileceğini kaydetti.

Bakan Aydın, yakın çevresine "Diyanet'e YÖK modeli getireceğim" diye anlattığı düşüncesini AK Partili milletvekilleriyle paylaştı. Geçen hafta AK Parti'nin Kızılcahamam kampında milletvekilleriyle sohbet eden Aydın, Diyanet İşleri Başkanlığı konusunda çok sayıda şikayet aldı. Milletvekilleri, imamların tayini, vekil imam ataması ve bazı illerin müftüleri konusunda eleştirilerini Aydın'a ilettiler. Bir milletvekilinin vekil imam ataması konusundaki sorusuna Aydın, "Mehmet Ali Şahin (Başbakan Yardımcısı) ne kadar kadro verirse o kadar atama yapabiliriz" karşılığını verdi.

YÖK modeli istiyor

Daha sonra AK Partili milletvekillerinin Diyanet'le ilgili yoğunlaşan eleştirileri karşısında Aydın, henüz hazırlık aşamasında olan ancak uygulama konusunda kararlı olduklarını belirttiği yeni projeyi anlatarak, bu sorunlara köklü çözüm getirmek istediklerini söyledi. Aydın, yeni düzenlemeyi, "Diyanet'e YÖK modeli getireceğim" diyerek ortaya koydu. Aydın'ın, milletvekillerine anlattığı yapılasal değişiklik Diyanet'in daha özerk bir yapıya kavuşturulmasını öngörüyor.

Başkan seçilecek

Aydın, Diyanet İşleri Başkanı'nın atama yerine seçimle görevlendirileceğini açıkladı. Buna göre aralarında büyük illerin müftülerinin de bulunduğu bir kurul oluşturulacak. Bu kurulda seçim yapılacak ve kurul başkanı aynı zamanda Diyanet İşleri Başkanlığı görevine getirilecek. Başkanın belirlenmesinde Cumhurbaşkanı ve hükümetin tasarrufu bulunmayacak. Aydın, il mütftülerinin de görevlendirilmesinde seçim yapılacağını kaydetti. Bu kurul, hutbe yazımına kadar geniş yetkilerle donatılacak.

Diyanet'e misyonerlik eleştirisi

Aydın, misyonerlik faaliyetleri konusunda da ilginç tesbitlerde bulundu. Bakanlığına bağlı birimlerde bu konuda yapılan çalışmaları eleştiren Aydın, "Elin Korelisi geliyor benim ülkemde misyonerlik faaliyeti yapıyor. Hem de güzel Türkçesi ile bunu yapıyor. Kurduğu çadırında misyonerlik faaliyeti yürütüyor. Ben bunu yapamıyorum. Niye? Dil bilen personel sıkıntım var. İngilizce bilen personelim yok" ifadesini kullandı.

AB'ye 40 ataşe

Aydın, milletvekilerinin, "Basında yer almıyorsunuz. Milletimiz sizin bilgilerinizden, tecrübenizden istifade etmek istiyor" düşüncesine ise ilginç bir cevap verdi. Bilinçli bir şekilde TV ve gazetelerde görüşlerinin yer almadığını anlatan Aydın, "Benim düşüncelerim, siyasetin dine müdahalesi şeklinde algılanır. Bu yüzden basında fazla göremezsiniz beni" dedi. Bakan olduktan sonra 700'e yakın ilçe müftüsünün yerini değiştirdiğini açıklayan Aydın, AB müzakereleri konusunda bakanlığın yaptığı çalışmaları anlattı.

Aydın, AB ülkelerinde görev yapmak üzere yaklaşık 40 din ataşesinin görevlendirileceğini açıkladı.

yenişafak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber