Üniversiteye giriş sistemi, hem maliyeti hem müfredat uyumsuzluğuyla hatalı

Haber Giriş : 13 Nisan 2005 14:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türk Eğitim Derneği (TED) Zonguldak Şube Başkanı İsmail Aydoğan, TED tarafından yapılan araştırmalarda, son 15 yılda üniversiteye giriş sisteminin maliyetinin 34.5 milyar dolar olduğunu, bu rakamın gelecek 15 yılda ise 81 milyar doları bulacağını söyledi. TED Zonguldak Şube Başkanı Aydoğan, TED Zonguldak Koleji'nde düzenlenen toplantıda, üniversiteye giriş sisteminin maliyeti, yapılması gerekenler ve okullarda verilen eğitimle ilgili açıklamalarda bulundu.

Aydoğan, "Üniversiteye giriş sisteminin Türk toplumuna maliyeti, yapılan araştırmaya göre, geçtiğimiz 15 yılda 34.5 milyar doları bulmuştur. Bu rakam gelecek 15 yılda 81 milyar doları bulacak. TED Genel Merkezi diyor ki, bu paralarla yeni üniversiteler açalım, kontenjanı artıralım veya çocuklarımız için iş alanları kuralım" dedi.

Sınavda sorulan sorularla, müfredat arasında uyumsuzluk olduğunu da dile getiren Aydoğan, "Lise son sınıfta okutulan müfredattan soru çıkmıyor veya çok az çıkıyor. Bu da öğrencilerimizi sıkıntıya sokuyor. Bunun yanında üniversiteyi bitiren her 3 gencimizden 1'i işsiz. Üniversitelerin önündeki yığılmayı önlemek için meslek liselerine önem vermeliyiz. Meslek lisesi mezunlarına askerlikte, işe almada, döner sermayelerin olduğu yerlerde avantajlar sağlamalıyız. Liselere olgunluk sınavları koymalıyız.

Üniversiteler kendi öğrencilerini seçebilmelidir. Üniversiteler yaparak kontenjanı artırmalıyız. Üniversiteye bulunduğu şehrin halkının katkıları olmalıdır" şeklinde konuştu.

"Hayat=180 Dk" adıyla bir kampanya başlattıklarını da kaydeden Aydoğan, bu çarpıklıklara karşı velileri ve öğrencileri tepki göstermeye çağırdı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber